O medie de peste 1.000 de vizitatori pe zi a avut muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava în anul 2022. Totodată, bilanțul instituției mai arată că anul trecut au fost organizate o medie de cinci acțiuni culturale zilnice.
Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra, a prezentat luni dimineața bilanțul instituției pentru anul trecut. Potrivit lui, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, Muzeul Astra a înregistrat 410.645 beneficiari de programe culturale, ceea ce reprezintă o medie de peste 1.100 de persoane pe zi. Datele arată o creștere cu 19.378 de vizitatori față de anul precedent. Totodată, în 2022 au fost organizate peste 2.000 de acțiuni culturale, care au cuprins ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice, dar și acte artistice. „Astfel, prin Muzeul Astra au fost implicați aproape 1.000 de meșteri și creatori populari, care au avut astfel ocazia să expună și apoi să valorifice creațiile lor”, a spus Ștefan.
Referitor la componenta educațională, pe tot parcursul anului trecut 27.084 de persoane au participat la 975 de activități de educație muzeală și interpretare patrimoniu. „Acțiunile Muzeului Astra s-au concretizat în 49 de parteneriate consistente cu unități din învățământ primar și gimnazial, reușind să inspire cadrele didactice, să stârnească curiozitate copiilor față de colecțiile muzeului, educându-ne astfel publicul viitorului și contribuind la bunăstarea comunității noastre prin creșterea calității actului educațional”, a mai transmis directorul instituției în conferința de presă.
Ce a fost anul trecut unic in peisajul muzeelor în aer liber din România, a fost lansarea platformei educaționale de al Etno Tehno Parc, care a adus peste 14.000 de copii-beneficiari ai zonei respective. Programul s-a derulat de la 1 iunie – 1 septembrie. Bineînțeles că nu l-am oprit atunci. Acum colegii mei sunt pur și simplu asaltați de școli pentru Săptămâna verde sau Săptămâna Altfel pentru diverse activități în muzeu.
Un alt număr anunțat de director este numărul vizitatorilor care au trecut pragul muzeului la prima ediție a Astra Rock Festival, „o nouă provocare a noastră”: 7.000 de vizitatori. „Intenția creării unui nou festival a pornit în contextul modernizării scenei de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Toată lumea ne-a întrebat ce caută rockul în muzeu. Rockul nu caută nimic în muzeu, rockul aduce în muzeu – e o diferență. Șiș acest festival l-am făcut pentru resursa umană încă existentă în România – meșterii populari, care nu mai vând, oameni buni! Prin Casa Artelor o să reușim să le certificăm competențele, în așa fel încât să-i plasăm pe piață, ca produsul lor să aibă viitor (...) O s-l învățăm ce înseamnă antreprenoriatul cultural. La Astra Rock Festival au fost meșteri care au venit să-mi spună, unii cu lacrimi în ochi, „cât am vândut la ediția asta n-am vândut niciodată”. Eu sunt foarte mulțumit și anul acesta o să fie ediția a doua”, a transmis Ciprian Ștefan.
Cu privire la Departamentul Conservare Restaurare – Centrul Astra pentru Patrimoniu, datele instituției arată că anul trecut 314 obiecte au fost conservate prin tratament criogenie. „De asemenea, au fost făcute 41 de intervenții de restaurare monumente și au fost restaurate 134 de obiecte. Totodată, specialiștii de la Muzeul Astra au efectuat 201 tratamente conservare preventivă la monumentele din Muzeul în aer liber, 71 de investigații biologice și 35 de investigații chimice”, mai spus Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeul Astra , Ciprian Ştefan
Vizualizari: 1154
Ultimele comentarii
Acum 20 minute
Povesti nemuritoare
Acum 34 minute
Doar in Romania Justitia si-a permis aberatii planetare
Acum 42 minute
Un cititor
Acum 47 minute
Țiriac
Acum 1 oră
Ioan