Marţi,
17.09.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Revolta angajaților: Mamele minore de la Centrul Maternal urmează să fie relocate la Centrul Gulliver. ”Acolo există consum de droguri și alcool, acte de violență, delincvență juvenilă și acte infracționale”

Revolta angajaților: Mamele minore de la Centrul Maternal urmează să fie relocate la Centrul Gulliver. ”Acolo există consum de droguri și alcool, acte de violență, delincvență juvenilă și acte infracționale”

Petițiile trimise la Consiliul Județean, Direcția Județeană pentru Protecția Copilului și Ministerul Familiei și Protecției Sociale de personalul de la Centrul Maternal Sibiu au rămas fără răspuns pentru angajații de la Centrul Maternal Sibiu care nu vor mutarea la Complexul de servicii Gulliver (foto).

Angajații de aici, infirmiere, dar și psihologi, văd în noua locație un spațiu incompatibil cu fetele care urmează să nască sau care au copii mici, sugari. Petițiile lor, deși durează de la finalul anului trecut au rămas fără răspuns, iar asta îi deranjează cel mai mult. ”Nu ne bagă nimeni în seamă. Chiar nimeni nu ne întreabă și penoi care ar fi cea mai bună soluție. Deciziile se iau dintr-un birou de unde nu se știu decât niște rapoarte, nu vorbesc de oameni, ci de cifre”, semnalează o angajată.

De ce?

Angajații de la Centrul Maternal nu înțeleg care e rostul mutării, mai ales că în 2022 s-a obținut licența de funcționare pentru sediul în care funcționează instituția. 

”Locația actuală în care este amplasată și își desfășoară activitatea Centrul Maternal, încă din anul 2004, este o locație construită și adaptată specificului categoriei de beneficiari, respectiv cupurilor mamă - copil, corespunzând în totalitate în vigoare, motiv pentru care au fost depuse toate diligențele necesare, iar pe parcursul lunii august 2022 s-a obținut licența de funcționare pentru acesta”, precizează angajații.

În toate petițiile se arată că relocarea Centrului Maternal în incinta CP Gulliver este ”total inoportună și inadecvată, punând astfel în pericol integritatea fizică, psihică și emoțională atât a mamelor, cât și a copiilor acestora”.

”Cunoscând tipologia beneficiarilor din CP Gulliver – tulburări de conduită și comportament, consum de droguri și alcool, acte de violență, delincvență juvenilă și acte infracționale cu potențial crescut de promiscuitate, libertinaj, considerăm că relocarea Centrului Maternal în incinta CP Gulliver este total inoportună și inadecvată punând în pericol integritatea fizică, psihică și emoțională atât a mamelor, cât și a copiilor acestora, deoarece relocarea impune accesul tuturor acestora pe aceeași intrare în aceeași clădire și în curte comună”, susțin angajații într-o adresă trimisă chiar Ministerului Familiei.

Fără răspuns.

Angajații spun că în incinta CS Prichindelul există două clădiri în care funcționează 4 centre, iar Centrul Maternal funcționează în altă clădire decât cea care urmează să fie reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene, de fapt motivul pentru care conducerea CJ SIbiu a luat decizia mamelor minore. ”Acesta este motivul pentru care nu considerăm necesară relocarea Centrului Maternal din acest spațiu, deoarece nu afectează și nu impietează deloc reabilitarea primei clădiri”, spun aceștia.

”Spațiul de la CP Gulliver pus la dispoziție pentru relocarea Centrului Maternal este total impropriu prin amplasarea lui la etaj, deasupra centrului de zi pentru copilul cu TSA și pe același palier cu un modul de copii de la CP Gulliver”, angajații Centrului Maternal

CJ Sibiu: Clădirea Centrului Maternal intră într-un proiect de 5 milioane de lei

Consiliul Județean Sibiu, instituția în care se află atât CS Prichindelul, cât și Centrul Maternal, susține că este nevoie de mutare pentru că trebuie finalizat ”Planul de închidere al Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități”. Iar pentru asta, e nevoie de loc pentru a crea mai mult spațiu pentru copiii de la acest centru, pentru a le fi asigurate mai bune condiții.

”Pentru implementarea Planului de închidere al Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități din cadrul CS „Prichindelul” Sibiu, avizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a depus 2 proiecte, pentru care s-au semnat 2 contracte de finanțare:

  • proiectul depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 aflat în faza de implementare „Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copiii cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin construirea a două căsuțe de tip familial” – Contract de finantare nr. 7575/2022, cu o valoare de 4.873.988,31, lei cu TVA.
  • proiectul depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 aflat în faza de implementare „Asigurarea unui climat familial pentru copiii din CPCD Prichindelul Sibiu prin realizarea unui centru de zi” – Contract de finantare nr. 7668/2022, cu o valoare de 5.472.834,55 lei cu TVA.

Pentru implementarea celui de al doilea proiect, la Pavilionul I al Complexului de Servicii „Prichindelul” Sibiu urmează să înceapă lucrări de reabilitare, compartimentare și accesibilizare a clădirii, motiv pentru care pentru două servicii sociale componente ale CS s-a identificat soluția de funcționare temporară în altă locație (Centrul maternal și Centrul de zi de recuperare pentru copilul cu tulburări din spectrul autist), iar două vor funcționa în clădirea care nu intră în lucrări de reabilitare”, transmite Consiliul Județean. 

6 locuri pentru 16 beneficiari

În răspunsul transmis Turnul Sfatului, Consiliul Județean precizează că Centrul maternal – serviciul rezidențial pentru prevenirea separării copilului de mamă, are o capacitate de 6 locuri pentru cuplurile mamă-copil/copii), însă în realitate, angajații spun că acolo sunt acum 16 beneficiari.

”În prezent, Centrul Maternal funcționează peste capacitate, având un număr de 16 beneficiari, dintre care 3 mame majore, două fiind admise în centru fiind minore și s-au ”adultizat” ulterior, 4 mame minore, o gravidă și 8 copii cu vârsta cuprinsă între 2 luni și doi ani, la un număr de 6 locuri aprobat prin HCJ.

În perioada imediat următoare, două beneficiare urmează să nască, motiv pentru care acestea vor avea nevoie de un climat securizant, supraveghere medicală permanentă și spații adecvate perioadei de lăuzie”, precizează angajații Centrului.

Curtea de la CP Prichindelul

Relația adolescenți – mame și sugari. CJ: ”Centrul maternal va funcționa într-un corp de clădire distinct de cel în care funcționează Centrul de Plasament „Gulliver” Sibiu, chiar dacă este în aceeași curte”

Turnul Sfatului a întrebat conducerea Consiliului Județean cum va funcționa în paralel un centru în care sunt cazați adolescenți cu mame și copii – sugari și dacă  există suficient spațiu și intimitate pentru toate persoanele alocate aici.

Se explică faptul că mamele nu vor interacționa cu adolescenții având doar curtea comună.

”În noua locație Centrul maternal are amenajat un spațiu special alocat într-un corp de clădire distinct de cel în care funcționează Centrul de Plasament „Gulliver” Sibiu, chiar dacă este în aceeași curte. Centrul maternal și până în prezent funcționează în aceeași curte cu alte servicii sociale rezidențiale, iar o parte din mamele găzduite de centru provin din centre de plasament.

DGASPC Sibiu a notificat in prealabil ANPDCA de intenția de relocare temporară a centrului, pentru perioada desfășurării lucrărilor de pe proiectul de finanțare câștigat, aflat în etapă de implementare.

DGASPC Sibiu a realizat lucrări de amenajare, igienizare a noilor spații alocate funcționării temporare a Centrului Maternal, astfel încât să respecte cerințele standardelor minime obligatorii de calitate, iar dosarul de licențiere al centrului (care cuprinde și descrierea spațiilor și fotografii ale acestora) a fost trimis și înregistrat la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție la data de 30.12.2022, în vederea obținerii licenței de funcționare provizorie a centrului.

Centrul de recuperare pentru copilul cu tulburări din spectrul autist s-a relocat deja și funcționează din prima jumătate a lunii decembrie 2022 la parterul clădirii din Sibiu, str. Hegel, în condiții și spații mai generoase decât cele de la fosta adresă, fiind situat la parter, pentru a se asigura spații accesibile, inclusiv copilului cu dizabilități aflat in scaunul rulant, cerință obligatorie prevăzută de standardele de calitate. Centrul Maternal va fi situat la etajul clădirii, în spații suficiente, spațiile de găzduire alocate mamelor fiind mai generoase decât cele actuale”, transmite CJ Sibiu.

Astfel, în noua clădire, va funcționa la parter centrul de recuperare pentru copii cu tulburări din spectrul autist, iar la etaj ar urma să fie aduse mamele minore rămase însărcinate aflate în grija statului.

Pentru supravegherea medicală a nou-născuților se revine la planul 2003-2021

Una din temerile angajaților de la Centrul Maternal era că în noua locație nu se va putea gestiona îngrijirea medicală care există acum. Consiliul Județean confirmă că se revine la planul care a funcționat în perioada 2003 – 2021, cu asistență medicală 8 ore pe zi, nu cu asistenți medicali în trei schimburi. Practic asistență non-stop.

”De la data înființării Centrului Maternal din 2003 și până la reorganizarea din 2021 a complexului de servicii prin hotărâre a Consiliului Județean Sibiu, pentru acest centru a fost prevăzut un post de asistent medical, ceea ce înseamnă că beneficiarii aveau asistența medicală asigurată 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, de luni până vineri, iar situația a fost gestionată corespunzător. Din 01.05.2021 până în prezent la nivelul complexului de servicii s-a asigurat permanența pentru cele 3 servicii sociale rezidențiale (CPCD, CPU și CM) prin 5 asistenți medicali, câte 1 pe tură. Pe perioada derulării lucrărilor de reabilitare care vor avea loc în Sibiu, str. Bastionului nr. 6 și a relocării temporare a Centrului Maternal asistența medicală va fi asigurată tot 8 ore / zi, 40 de ore pe săptămână, conform programării pe care o va realiza șeful de centru, situatie regăsită și in perioada anilor 2003 - 30.04.2021, nefiind probleme deosebite care să nu poată fi gestionate.

Conform specificului centrului, mamele sunt asistate în îngrijirea propriului bebeluș/copil, sprijinite să își dezvolte abilitățile parentale, consiliate și îndrumate să își îndeplinească adecvat rolul matern, dar și pentru integrarea în comunitate sau revenirea în familia lărgită, după caz. Măsura stabilită pentru cuplurile mamă-copil/copii în Centrul maternal este pe perioadă determinată, scopul intervenției fiind de prevenire a separării copilului de familie și nu de găzduire pe termen lung. În situațiile în care apar urgențe medicale, se apelează la serviciile medicale de specialitate disponibile în municipiul Sibiu, acesta fiind unul din aspectele principale avute în vedere atunci când s-a decis ca acest centru să fie relocat temporar tot în municipiul Sibiu; față de noua adresă Spitalul de Pediatrie Sibiu se află la o distanță de 1,2 km, iar Spitalul Clinic Județean Sibiu la o distanță de 700 m”, transmite Consiliul Județean.

”Pe tot parcursul demersului de evaluare a situației și discuțiilor, personalul a fost asigurat că s-au analizat posibilitățile concrete existente, aceasta fiind cea mai bună soluție identificata în municipiul Sibiu, este temporară și se va realiza după finalizarea lucrărilor de igienizare și mici reparații pentru a primi beneficiarii intr-un centru cu spații curate, adecvate, decizia finală fiind luată având în vedere îndeplinirea cerințelor standardelor de calitate pentru toate serviciile sociale implicate și gestionate de DGASPC Sibiu” – Consiliul Județean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aristide

Acum 1 an

Raspunsul CJ este foarte limpede si argumentat. Angajatilor cred ca le este peste picior sa se mute, chiar daca este vremelnic. Multumeste-i pe toti daca poti...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marian Budrala

Acum 1 an

Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti....Cam asa este si cu unii angajati de la Centrul Maternal, care trebuiau sa plece acasa dupa reorganizarea centrelor de adulti, dar , din mila unor oameni , aceste persoane au fost tinute in sistem, respectiv la Prichindelul-Centrul Maternal. Asta este rasplata, sesizari peste sesizari.
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Băbăietz, mergeți voi și lucrați cu tipologia aia de copii instituționalizați, și după ce luați bătaie de la câțiva mucoși care v-ar putea fi nepoți, haideți și comentați pe net, e loc de toți proștii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus