Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Senzorii platformei independente Aer Liber indică de două zile un val de poluare deasupra Sibiului. ”Smogul se va resimți și zilele următoare”

Senzorii platformei independente Aer Liber indică de două zile un val de poluare deasupra Sibiului. ”Smogul se va resimți și zilele următoare”

În ultimele două zile, cel puțin, senzorii de aer din Sibiu ai platformei independente Aerliber.ro au fost roșii, indicând depășiri ale valorilor limită admise în majoritatea cartierelor orașului.

În zona centrală și cartierele Gușterița, Turnișor și Terezian s-au înregistrat cele mai însemnate depășiri ale indicelor de poluare PM (particule in suspensie), pe alocuri depășind valori precum la 116 µg/m3 din maximul admis de 50 µg/m3.

Spre exemplu, miercuri seară, ora 18:30, senzorul de pe strada Măgheranului din cartierul Terezian indica valoarea 84 µg/m3, față de maximul admis de 50 µg/m3.

senzori aer sibiu

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanții platformei Aerliber.ro au precizat că principala cauză o reprezintă sistemele de încălzire ale orașului care funcționează la capacitate maximă în această perioadă geroasă, toate reziduurile arderilor ajungând în atmosferă.

”Nu putem spune că se înregistrează o creștere masivă într-un anumit cartier, în comparație cu alte zone ale Sibiului, dimpotrivă, situația este destul de omogenă. Practic, fiind ger afară, oamenii ard ce apucă și se încălzesc cu ce pot. Centralele de apartament, sobele, coșurile de fum, toate funcționează din plin. Nu este tocmai o premieră, am mai întâlnit astfel de episoade și în anii anteriori.

Noi urmărim și evoluția curenților de aer, situația presiunii atmosferice, și putem spune că persistă un fel de smog deasupra orașului din cauza sistemelor de încălzire. Ar fi indicat ca oamenii să se protejeze puțin zilele acestea când ies afară, acoperindu-și gura cu un fular, ori o mască, dar asta ține de fiecare persoană în parte”, a precizat Tiberiu Mitrea, fondator al platformei Aer Liber.

Tiberiu Mitrea mai spune că cel mai probabil depășiri ale valorilor limită se vor înregistra și în următoarele zile, întreg județul Sibiu aflându-se sub avertizare cod galben de ger. ”Smogul se va resimți și zilele următoare”, spune fondatorul Aer Liber.

Tip de trei zile, începând de miercuri, ora 10:00, temperaturile vor fi extrem de scăzute și gerul persistent.

”În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade”, au transmis meteorologii ANM.

Codul galben este valabil până în 11 februarie, ora10:00.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3436

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Kokos

Acum 1 lună

E presiunea atmosferica foarte mare si noxele nu se mai disperseaza in atmosfera , nu ca poluarea e mai mare .zilele astea.
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Cel mai bine nu mai facem cald. Înghețăm frumos, fericiti ca salvam planeta...
Raspunde

Jenel

Acum 1 lună

Și în Mohu e roșu. Aceiași situație este în toate satele deoarece ard lemnele în sobe și nu întâmplător familiile la sate sunt numărate în fumuri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

dar totuși, nu-i ]întrebați cine le-a certificat senzorii? Oricum, ca unul care a f[cut fizica de-a 6-a ;i a 7-a mă ]întreb cum poți măsura particulele în suspensie cu senzori. Poate întrebați la APM pentru noi. Merci TS
Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

De fapt, senzorii astia au provocat cutremurul din turcia, sunt interese mari la mijloc, sistemul haaars a functionat bine. Americanii sunt in tot si toate. Eu nu am stiut cum sa raspund decat ironic la comentariul tau.
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Pui intrebari dificile pentru oameni care doar vor bine, indiferent daca stiu sau nu in ce se baga.
Raspunde

Zacuscă

Acum 1 lună

Mai ard "minoritatile" niscaiva cabluri furate.... pentru curpu, maica.
Raspunde

Lighenaru

Acum 1 lună

Halesc mocanii fasole la greu, domn' prezident ? Poate trebe alta fanfara cand veniti acasa, este ??
Raspunde

Tom

Acum 1 lună

Acum 10-12ani erau ierni cu -25grade,cădeau vrăbiuțele înghețate și aerul era bun la Sibiu?Sau nu funcționau senzorii de poluare?Sau nu se încălzeau cetățenii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus