Nu știu dacă s-a observat că pe fondul războiului ucrainean maghiarii flutură tot mai des, tot mai intens flamura Ungariei Mari. Ce-o fi cu această „nevinovată” agitație?
Nimic ni se spune. Este doar o istorică aducere aminte. Oare așa să fie?
Revizionismul istoric stă la temelia noii ordini mondiale. Prin Ucraina și probabil mâine-poimâine prin Taiwan, Rusia și China pornesc marea cruciadă revizionistă. O adevărată mană cerească pentru ”trianoniști”. Acesta pare a fi „secretul” care stă la baza „politicii speciale” a Ungariei de azi.
Mai ieri, ambasadorul american la Budapesta a spus răspicat că a sosit timpul ca Ungaria să se decidă încotro: înspre vest sau înspre est. A fost acuzat de amestec în treburile interne ale Ungariei. Pe ce s-o fi bazat această atitudine neobișnuit de „curajoasă”, ba chiar îndrăzneață a lui Orban?
Deși membră cu drepturi (dar fără obligații) depline a alianțelor occidentale, Ungaria arată că este încrezătoare în victoria revizionismului modern. Calculul ei e simplu și diabolic. Stă cu fundul în două luntre. Dacă cade răsăritul rămâne bine mersi cu apusul. Dacă în schimb cade apusul, numai bine jubilează cu răsăritul în realizarea dezideratelor comune : o Rusie (istorică) Mare, o Ungarie (istorică) Mare. Uitați-vă bine la cei doi : prin gestică, prin mimică, prin expresie psihologică, Putin și Orban par frați de cruce întru urmărirea aceluiași scop.
Politica maghiară pare a fi pe filiera calului troian. Moscovei îi convine de minune să aibă un cap de pod în plin centrul Europei. Un ghimpe în coasta Europei până acum somnolente, nepăsătoare. Prea ne-am obișnuit timp de trei sferturi de secol cu pacea (relativă) pentru a crede și a fi preocupați de un posibil război. Pentru cine scrutează însă cu atenție și responsabilitate premisele unui viitor nu prea îndepărtat, aluziile la bombardarea Londrei, Berlinului sau Parisului nu par a fi simple vorbe-n vânt.
Cum tratăm noi aceste probleme? Preocupați, dar fără prea mare grijă. Ne bazăm pe NATO ceea ce nu e rău, în schimb suntem total delăsători acasă.
Marile evenimente istorice se pregătesc psihologic. Lăsând la o parte faptul că de 100 de ani maghiarii denunță Trianonul, acum se observă o vizibilă recrudescență în pregătirea psihologică a populației înspre un posibil deznodământ. Ce altă semnificație poate avea agitația frenetică pe tema Ungariei Mari? Ce semnificație primește la o adică pregătirea pas cu pas a enclavizării așa zisului ținut secuiesc? Aici numai formal mai suntem în România și doar în percepția etnicilor români. Probabil Putin nu i-ar găsi la o adică Europei un punct mai vulnerabil decât tensiunea pe marginea autonomiei teritoriale a acestui așa zis ținut.
Politica românească în materie este politica struțului. Nimeni nu vede, nimeni nu aude. Nici președintele țării precum nici directorii SRI sa SIE nu sunt istoricește familiarizați cu problema. Ce să mai vorbim de restul? De zeci de ani în România nu se vorbește mai mult decât de pensii și salarii. Realizări? Domeniile cu cele mai scandaloase umilințe și nedreptăți. Încolo? Vreun proiect pertinent de țară care să justifice o viziune optimistă? Nu, dincolo de vorbe goale. Proiectele fezabile nu mai sunt ale României ci ale UE.
Zilele trecute s-a făcut un parastas cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la trecerea în neființă a lui Iuliu Maniu. Mi-am pus întrebarea oare ce gândire, ce reacție ar fi avut marele politician cu raportare la problemele României de azi? Nimeni în țară nu era mai implicat în politica româno-maghiară, ca să revenim la subiectul central care ne preocupă. Cu siguranță, ca un politician de țară, ar fi tras un foate serios semnal de alarmă. Din păcate azi nu mai avem politicieni de țară. Azi semnalele se trag la nivel de cartier, la nivel de gașcă : care pe care. Am crezut la un moment dat că alianța la guvernare a PSD și PNL va scăpa țara de șantajul politic cameleonic practicat de atâta amar de vreme de UDMR. Nu-i nimic, totul merge „frățește”. La o adică vom vedea, dacă nu va fi prea târziu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2741
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 2 ore
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 2 ore
Serafim Scorobete
Acum 3 ore
Adrian Antonie