Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

”Noi locuim în cartierul Arhitecților: e un dezastru total. Nu avem școli, grădinițe de stat”. Petiție pentru construirea a două școli

”Noi locuim în cartierul Arhitecților: e un dezastru total. Nu avem școli, grădinițe de stat”. Petiție pentru construirea a două școli

Mamele care au inițiat o petiție pentru eliminarea învățământului gimnazial de după-amiaza au evidențiat mesajul unor părinți care locuiesc în cartierul Arhitecților. Petiția ai cărei inițiatori își atribuie denumirea ”Comunitatea Hipodrom” își propune să unească vocile părinților din Sibiu, pentru sprijinul celor din Șelimbăr și Cisnădie. Și cer Primăriei Sibiu să construiască două noi școali, deoarece toate din cartierul Hipodrom sunt supra-aglomerate.

”Suntem un grup de mame (susținute de soții noștri) care locuim în Hipodrom și am decis să luptăm atât pentru binele copiilor noștri, cât și pentru binele copiilor din Șelimbăr și Cisnădie. Puteam să facem o petiție de «hate», dar am preferat să trezim o rază de speranță spre normalitate părinților care sunt dezamăgiți de autorități. Reacția părinților a fost promptă și am strâns deja 200 semnături, deși mulți se tem să ia atitudine de teama posibilelor repercusiuni asupra copiilor”, este mesajul transmis redacției Turnul Sfatului, dar neasumat de vreo persoană din ”grupul de părinți din cartierul Hipodrom”.

Petiția poate fi citită și semnată aici

Două școli

Scopul petiției este de a convinge administrația municipiului Sibiu să construiască două noi școli: una în zona Hipodrom IV și una pe terenul fostei autobaze Tursib. ”O școală gimnazială cu dotări moderne (laboratoare, bibliotecă, sală de lectură, curte generoasă cu zonă verde și teren sportiv, sală de sport)”.

S-au aglomerat ”inclusiv școlile care nu sunt de fițe”

Într-un document intitulat ”Punctul de vedere al părinților care au inițiat petiția online”, se arată că locuitorii din cel mai mare cartier al Sibiului sunt plătesc tribut creșterii populației din Cisnădie și Șelimbăr.

”Noi, părinții care locuim în Hipodrom, ne-am trezit în situația în care copiii noștri trebuie să învețe după-masa deoarece școlile sunt supraaglomerate. Aici vorbim inclusiv de școlile care NU sunt ”de fițe”: Școala 9 (Noica), Școala 21 și Colegiul Pedagogic. Singura soluție la care ne-am gândit a fost să facem front comun – părinții din Sibiu cu cei din Șelimbăr și Cisnădie – și să cerem împreună construirea de școli”, scriu inițiatorii petiției, care spun că extinderile și mansardările realizate până acum de Primăria Sibiu sunt insuficiente.

”Noi, familiile care ne-am cumpărat apartamente în cartierul Hipodrom, ne dorim un cartier rezidențial fără poluare, așa cum își doresc toți părinții care locuiesc în cartiere rezidențiale liniștite și își aduc copiii cu mașina personală la școală. Vă invităm să vedeți cum arată zonele în care locuim, ticsite de mașini care staționează cu motorul pornit prin spatele blocurilor, pe trotuare sau pe carosabil și blochează locurile de parcare (în Hipodrom există cel mult un loc de parcare la trei apartamente)”, își încheie punctul de vedere inițiatorii petiției.

”Viză de flotant făcută în ultimul moment”

Dintre comentariile celor care au semnat petiția, inițiatorii acestora au evidențiat unul scris de părinți care spun că locuiesc în cartierul Arhitecților, din Cisnădie. ”Aici e un dezastru total. Nu avem școli, grădinițe de stat. Am găsit foarte greu loc liber pentru fetiță la Școala nr. 21, iar pe băiețel nici nu au vrut să îl ia la grădiniță nicăieri, a intrat doar printr-un noroc chior amestecat cu viza de flotant făcută în ultimul moment. Este dificilă tare înscrierea lor în orice unitate de învățământ din Sibiu, și pe bună dreptate. Mi s-a reproșat peste tot că cine m-a pus să mă mut aici, că suntem proști, că suntem inconștienți etc. Asta este, ne-am dat și noi seama că am făcut o greșeală dar prea târziu. Își bat joc de noi! Referitor la programul de după masă, mi se pare o porcărie! După amiaza este făcută să stea copilul acasă, timp liber, teme, învățat, joacă, iar liber până a doua zi, nu să vină copilul acasă pe întuneric cu seara în cap, obosit, «tălbăcit». Autoritățile ar trebui să vină cu soluții concrete și avantajoase pentru toți elevii nu cu praf în ochi, gen școală după amiază”, scrie în comentariul evidențiat.

Foto principală: Școala gimnazială din Păuca

Citește și Am fost la școala smart din Păuca. Copiii vor înapoi în sat când ajung la liceele din Sibiu: „avem iar tablă cu cretă și școala veche”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Kokos

Acum 1 an

Pai sa faca huja scoli si gradinite , de ce sa faca primaria Sibiu pentru cei care stau in Cisnadie???
Raspunde

Asfalt Tango

Acum 1 an

Pai sa plateasca taxele la Sibiu si cei din Arhitectilor si cei din Doamna Stanca si apoi se pot face scoli si gradinite.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Nu-i mai dezbinați pe hipodromisti de cei din Arhitecților (!) , pe sibieni de selimbareni etc ! Soluția rațională este una singura : extinderea orașului Sibiu ( includerea “ Arhitecților “ până la Seviș și înglobarea Selimbarului așa cum s-a făcut cu Turnișorului și Gusterita ) concomitent cu crearea Zonei Metropolitane Sibiu cu un plan urbanistic / financiar unitar !
Raspunde

Zona crepusculară

Acum 1 an

Extinderea municipiului Sibiu ar trebui în mod clar să se întâmple, dar pentru asta nu e necesară nici o zonă metropolitană. Zonele alea ale nimănui ar trebui pur și simplu înglobate în Sibiu, iar administrația Sibiului ar dezbate, decide și administra zona ca pe orice alt cartier al orașului. Din păcate asta nu are să se întâmple, fiindcă legislația spune că pentru așa ceva ar trebui organizat un referendum, iar Huja și-ar pierde cartierul - găina cu ouă de aur.
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Foarte buna idea cu școala și gradinita pe fostul teren Tursib.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

" sustinute de soti" Trebuia spus asta nu ? Bā, ia gata cu izmeneala. Cei din Arhitectilor îsi vor duce progeniturile tot in Sibiu, la scolile alea " bunili" cā au vize de flotant lângā Bruck.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcu Aurelian

Acum 1 an

"Progenitură" este copilul mamei tale. Nesimțitule!

Raspunde

Mda

Acum 1 an

Tu pe lângă că ești pr0st mai și semnalizezi, să te edific: progenitură = coborâtor, copil, descendent, mărădic, naștere, odraslă, porodiță, pui, rod, rămășiță, scoborâtor, semințenie, seminție, sămânță, urmaș, următor, viță, vlăstar. PS N-am nicio legătură cu cel care a făcut comentariul la care ai răspuns.... dar n-am avut cum să nu sancționez tipul ăsta de comportament, mai exact tu n-ai proprietatea termenilor dar te simți jignit.
Raspunde

Leonard

Acum 1 an

Plătiți taxele către PMS - Primăria Municipiului Sibiu și atunci o să aveți școli, grădinițe! Ce vrea inimioara voastră! Până atunci Ciocul mic ! Primăria Municipiului Sibiu nu vă dă un Ban , Leu , Dolar , Euro . NONE ! ZERO !
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Dacă Sibiul plătește pentru construirea de școli și spitale face cea mai mare greșeală! De ce să plătească PMS ul pentru Cisnădie? Nu vor să fie separați de Sibiu ? Ce frumos era dacă se numea Cartierul Cisnădie și deveneam un Municipiu Mare . Era foarte bine ! Așa să vă construiască Primăria Cisnădie școli , grădinițe, spitale ...
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

Nu ați dorit voi stadion de milioane de euro și acum va plângeți ca nu aveți scoli, spitale. Intr-o tara în care se gândește cu fundul și cu interesul propriului buzunar acesta este rezultatul. La noi e anormal sa te gândești ca ai nevoie prima data de grădiniță, scoli, spitale și după aceea sa te gândești la alte actiuni. Atenție, nu zic ca nu e bun stadionul, ci doar trebuie gândită ordinea realizării investițiilor.
Raspunde

Xdf

Acum 1 an

dar toti astia care urla acum in gura mare ca vor scoli si gradinite cand s-au mutat in Arhitectilor de ce nu si-au pus problema asta? s-au bucurat doar ca este ieftin si gandirea ca oricum au buletin de Sibiu si mutatii pe la prieteni si isi duc progeniturile la gradinite si scoli in Sibiu... Sa le faca Huja gradinite si scoli ca acolo platesc impozite si taxe
Raspunde

EU

Acum 1 an

Pe site-ul Primariei Cisnadie- serviciul urbanism- este publicat PUZ-ul aprobat prin HCL 12/2006 pentru Cartierul Arhitectilor, PUZ a carui valabilitate a fost prelungita prin PUG aprobat prin HCL 238/2015.PUZ-ul a ost aprobat pentru construirea a 603 locuinte individuale- nu blocuri.Pe harta cu reglementari este delimitata zona pe care urma sa se construiasca unitati de invatamant:scoala si gradinita.PUZ-ul a avut si avizul Consiliului Judetean Sibiu.Institutiile statului sunt obligate sa verifice motivul pentru care nu a fost respectat acest PUZ. Conform art 25 din Legea 350/2001 Consiliul Local Cisnadie" coordonează și răspunde de întreaga activitate de urbanism desfășurată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale și asigură respectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate".Cum se poate construi un cartier cu mii de locuitori fara a asigura minime facilitati urbane: scoala, gradinita, transport in comun, instrastructura rutiera corespunzatoare, spatii verzi,locuri de joaca pentru copii etc si fara sa respecti legea?
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 an

Da tinerii parveniti care si-au facut case si si-au luat apartamente in "Arhitectilor" - Cisnadie ... nu s-au gandit la toate aceste probleme cand au dat avans / luat credite de la banci etc etc? Credeau ca rasare scoala si gradinita din pamant?... sa-si duca plodul cu autobuzul in Cisnadie la graditina.... !!! .... dar stai... nu prea se poate?!
Raspunde

EU

Acum 1 an

Cei care si-au construit case, au facut-o in cunostinta de cauza. Exista un PUZ care reglementa cartierul ca zona rezidentiala cu locuinte individuale P+1, P+2,cu scoala , gradinita, locuri de joaca pentru copii, terenuri de sport etc, documentatie de urbanism obligatoriu de respectat la emiterea autorizatiilor de construire.Locuitorii nu se asteptau ca cei din Primaria Cisnadie sa trimita la cosul de gunoi o doumentatie de urbanism aprobata de Consiliul Local si avizata de Consiliul Judetean Sibiu.Locuitorii nu sunt vinovati de faptul ca Primaria Cisnadie nu a respectat legea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Co

Acum 1 an

Majoritatea din Cartierul Arhitecților lucrează în Sibiu, iar banii din impozitul pe venit ajung la Primăria Sibiu și taxele locale sunt achitate la Primăria Cisnădie. Așadar, să se lucreze în tandem pentru școli,grădinițe s.a.m.d.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 an

Taxele din impozitul pe salariu nu au relevanta unde ajung pentru ca o parte ajung la bugetul de stat (pe logica asta puteti cere si guvernului sa construiasca). Asadar relevanta are inca odata domiciliul. Acesta este in Cisnadie. Cand decizi sa te muti intr-un loc faci o prospectie inainte sa vezi ... poti ajunge la servici? ai scoala in apropiere? ... altfel puteati la fel de bine sa va mutati in Cluj si sa cereti primariei Sibiu sa va faca scoala acolo ca platiti impozit pe salariu in Sibiu .... o abordare gresita din start.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 1 an

Dar ce le mai trebuie atatea scoli si gradinite, nu sunt suficiente in Sibiu??? Doar nu vor sta acasa toata ziua sa conceapa copii! Inteleg spitale, clinici dar unitati de invatamant sunt deja prea multe!!!
Raspunde

Oarecare

Acum 1 an

daca esti prost cand esti mic... cand esti mare numai te joci (a se citii ”comentezi aiurea , crezand ca esti destept”). Esti incapabil sa gandesti cu putinii tai neuroni. Dar , te inteleg.. pe de alta parte. Exissta o vorba adevarata care spune cam asa: ”Daca esti prost si taci... stii doar tu. Daca esti prost si vorbesti... stie toata lumea”
Raspunde

Nelu

Acum 1 an

Și-au bătut singuri joc de ei când au decis sa se mute acolo.
Raspunde

Io

Acum 1 an

Mare fraudă a legii comisă de functionarii " urbanisti" de la cele 2 primarii si de la CJ ..a se vedea Legea 350/2001 care prevede ce trebuie sa conțină PUZ ...sunt toti de conivență...au modificat prin abuz în serviciu inclusiv categoria drumurilor din Sibiu ptr că nu au respectat condiția existenței drumului de acces la cartier ...au generat o poluare peste limitele admisibile in conditiile in care s au dat avize si autorizații pe orice altceva decât pe lege. In fine ..mai asteptam un picuț ca sa se faca ordine și în Sibiu.
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

Multa prostie si rautate in unele din comentariile de mai sus. Probabil asta e si unul dintre motivele pt. care Rumunskaia e unde e. Bastinasii din Sibiu se considera (pentru mine greu de explicat) "o specie superioasa, cu pedigree", iar ceilalti sunt "invadatorii", cei care le-au "tulburat apele" si stricat echilibrul interior. Cum spunea cineva mai sus, Cisnadia si Selimbarul trebuiau sa fie demult "municipiul Sibiu", pentru ca cei care locuiesc acolo lucreaza in Sibiu, "sparg banii" in Sibiu, "bat drumurile" din Sibiu, deci ar fi logic sa plateasca impozitele in Sibiu (pt. cei din Sibiu care se simti "nedreptatiti" - banii astora din Cisnadie si Selimbar v-au facut, indirect, viata mai usoara; doar ca sunteti prea "saraci cu duhul" ca sa intelegeti).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus