Proprietarul celor mai bine de patru hectare de teren ale fostei fabrici Amylon a demarat procedurile de autorizare a primei etape de construire a unui nou cartier. Etapă în care sunt propuse ridicarea unei școli și a unei grădinițe, printre altele.
Ansamblul de clădiri propuse în prima etapă de dezvoltare a noului cartier vizează terenul din partea opusă clădirii fabricii Libertatea (partea dinspre gara CFR a străzii Abatorului). Șase corpuri de clădire – dintre care patru în cadrul aceluiași ansamblu ridicat pe o ”dală urbană” - și un parc urban sunt propuse în această primă etapă, în care ar urma construită și o parte din viitoarea stradă Amylon, propusă încă din faza aprobării planului urbabnistic zona, stradă care va face legătura între arterele Abatorului și Viitorului.
Această primă etapă ar urma să ocupe o suprafață de 19.123 de mp din totalul de 40.381 de mp pe care îi deține în zonă societatea Bau Maschienen Service SRL. În suprafața totală de 4,03 ha nu intră și terenul aferent viitoarei străzi.
Amplasamentul aproximativ al primei etape. Sursa foto: Google Maps
Școală și sky-bar
Primul corp de clădire descris în memoriul de prezentare a investiției este destinat unei școli, cu subsol, parter, trei etaje și etaj retras. Suprafața construită a acestei clădiri va fi de 1.029 mp, iar lipit de aceasta ar urma ridicată o sală de sport, cu subsol și parter, și o suprafață construită de 1.241 de mp. Sala de sport ar urma folosită atât de școală, cât și de restul comunității, se arată în proiectul depus la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu.
Școala ar urma proiectată pentru nivelul primar, cu bucătărie și cantină. ”Curtea școlii este formată din suprafața acoperișului sălii de sport, situat la cota etajului 1 al școlii, precum și taluzul înierbat și amenajat cu circulații și gradene spre nivelul terenului amenajat”, se arată în memoriul de prezentare.
Școala și sala de sport împreună cu alte trei corpuri ar urma să formeze un ansamblu de clădiri care să înconjoare o curte interioară. Astfel, este prevăzut și un corp B cu trei subdiviziuni (de 542, 654 și, respectiv, 518 mp – amprentă la sol), toate având subsol, parter, trei etaje și etaj retras. ”Corpul B găzduiește spații comerciale și servicii la parter, servicii și birouri la etajul 1, locuire și alimentație publică la etajele superioare”, se arată în documentația citată. Alimentație publică, adică restaurante, propun investitorii, care arată că la ultimul nivel al uneia dintre clădiri ar urma amenajat și un ”sky-bar”.
”Locuințele de la etajele superioare beneficiază de spații comunitare generoase pe fiecare nivel, orientate spre curtea interioară a incintei, cu logii spre fațadele exterioare ale ansamblului”.
Cel de-al treilea corp de clădire ar urma să ocupe 1.801 mp, să aibă două niveluri (subsol și parter) și să fie utilizat drept parcare pentru mașini și biciclete, fiind amenajat sub forma unei ”dale urbane” în curtea interioară a ansamblului de clădiri. 100 de locuri de parcare ar urma amenajate aici, cărora li se adaugă alte 22 de locuri de parcare amenajate la nivelul ”dalei urbane”.
Ultimul corp de clădire al ansamblului este propus a avea subsol, parter și trei etaje, cu o amprentă la sol de 794 de mp. Destinația propusă pentru clădire este un complex de sport și wellnes, spa, loc de joacă și cafetărie.
A – școală, A1 – sală de sport, B (0,1 și 2) – clădiri cu funcțiuni mixte, C – parcare, dală urbană, D – centru sport, spa și wellnes, G – grădiniță, T – centrală termică de cartier. Sursa: memoriul de prezentare
Separat: grădiniță și centrală termică ascunsă
Alte două clădiri, separate de ansamblul mai sus descris, sunt propuse a fi ridicate în această primă etapă. Este vorba de o grădiniță care să poată adăposti șase grupe de preșcolari, clădire cu parter și etaj, pe o suprafață de teren de 565 de mp. Clădirea grădiniței va avea și o curte împrejmuită, propusă a fi ”deschisă comunitar în weekend și vacanțe”.
Între clădirea grădiniței și latura ansamblului de clădiri în care este propusă școala este prevăzut un parc urban care ar urma să fie amenajat și în jurul celorlalte clădiri. Sunt propuse ”alei ciclo-pietonale și carosabile (pentru intervenții pompieri), locuri de joacă, un teren de baschet și streetball”.
Cea de-a doua clădire separată este a unei centrale termice de cartier. Aceasta va fi amplasată subteran, va avea o amprentă de aproximativ 43 de mp. Coșul pentru eliberarea fumului și gazelor ar urma să fie combinat cu un perete artificial de alpinism. ”Întrucât coșurile de fum trebuie ridicate la o cotă de peste zece metri față de sol (urmând ca, odată cu înglobarea lor în clădiri viitoare multietajate să fie extinse până deasupra acestora), pentru stabilizarea coșurilor înalte se construiește o instalație artificială de alpinism sub forma unui perete cu prize de cățărare, de care aceste coșuri să poată fi ancorate”, se mai descrie în documentație.
Terenul fostei fabrici din zona centrală a Sibiului este liber de sarcini
Cine?
Documentația elaborată la comanda celor de la Bau Maschienen Service SRL – societate controlată de omul de afaceri german Paul König – nu detaliază cine este entitatea care își asumă investiția în spațiile destinate educației, școală, sală de sport și grădiniță. Valoarea investiției este declarată confidențială, iar termenul de implementare propus este 2023 – 2030.
Planul urbanistic zonal elaborat pentru această zonă a fost aprobat de Consiliul local Sibiu în 2021.
Sursa foto principală: Google Earth
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: proiectul cartier central amyl , gradinita sibiu , proiect amylon , plan urbanistic amylon , etapa amylon libertatea , plan cartier amylon sibiu , cartier amylon , paul König , Școala Sibiu
Vizualizari: 7942
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Mihai Tanase
Acum 14 ore
Carcotel
Acum 14 ore
Carcotel
Acum 14 ore
Mike
Acum 14 ore
Radu