Vineri,
22.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Proiectul noului cartier central Amylon începe cu o școală, grădiniță, spații comerciale, birouri, locuințe și sky-bar

Proiectul noului cartier central Amylon începe cu o școală, grădiniță, spații comerciale, birouri, locuințe și sky-bar

Proprietarul celor mai bine de patru hectare de teren ale fostei fabrici Amylon a demarat procedurile de autorizare a primei etape de construire a unui nou cartier. Etapă în care sunt propuse ridicarea unei școli și a unei grădinițe, printre altele.

Ansamblul de clădiri propuse în prima etapă de dezvoltare a noului cartier vizează terenul din partea opusă clădirii fabricii Libertatea (partea dinspre gara CFR a străzii Abatorului). Șase corpuri de clădire – dintre care patru în cadrul aceluiași ansamblu ridicat pe o ”dală urbană” - și un parc urban sunt propuse în această primă etapă, în care ar urma construită și o parte din viitoarea stradă Amylon, propusă încă din faza aprobării planului urbabnistic zona, stradă care va face legătura între arterele Abatorului și Viitorului.

Această primă etapă ar urma să ocupe o suprafață de 19.123 de mp din totalul de 40.381 de mp pe care îi deține în zonă societatea Bau Maschienen Service SRL. În suprafața totală de 4,03 ha nu intră și terenul aferent viitoarei străzi.

Amplasamentul aproximativ al primei etape. Sursa foto: Google Maps

Școală și sky-bar

Primul corp de clădire descris în memoriul de prezentare a investiției este destinat unei școli, cu subsol, parter, trei etaje și etaj retras. Suprafața construită a acestei clădiri va fi de 1.029 mp, iar lipit de aceasta ar urma ridicată o sală de sport, cu subsol și parter, și o suprafață construită de 1.241 de mp. Sala de sport ar urma folosită atât de școală, cât și de restul comunității, se arată în proiectul depus la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu.

Școala ar urma proiectată pentru nivelul primar, cu bucătărie și cantină. ”Curtea școlii este formată din suprafața acoperișului sălii de sport, situat la cota etajului 1 al școlii, precum și taluzul înierbat și amenajat cu circulații și gradene spre nivelul terenului amenajat”, se arată în memoriul de prezentare.

Școala și sala de sport împreună cu alte trei corpuri ar urma să formeze un ansamblu de clădiri care să înconjoare o curte interioară. Astfel, este prevăzut și un corp B cu trei subdiviziuni (de 542, 654 și, respectiv, 518 mp – amprentă la sol), toate având subsol, parter, trei etaje și etaj retras. ”Corpul B găzduiește spații comerciale și servicii la parter, servicii și birouri la etajul 1, locuire și alimentație publică la etajele superioare”, se arată în documentația citată. Alimentație publică, adică restaurante, propun investitorii, care arată că la ultimul nivel al uneia dintre clădiri ar urma amenajat și un ”sky-bar”.

”Locuințele de la etajele superioare beneficiază de spații comunitare generoase pe fiecare nivel, orientate spre curtea interioară a incintei, cu logii spre fațadele exterioare ale ansamblului”.

Cel de-al treilea corp de clădire ar urma să ocupe 1.801 mp, să aibă două niveluri (subsol și parter) și să fie utilizat drept parcare pentru mașini și biciclete, fiind amenajat sub forma unei ”dale urbane” în curtea interioară a ansamblului de clădiri. 100 de locuri de parcare ar urma amenajate aici, cărora li se adaugă alte 22 de locuri de parcare amenajate la nivelul ”dalei urbane”.

Ultimul corp de clădire al ansamblului este propus a avea subsol, parter și trei etaje, cu o amprentă la sol de 794 de mp. Destinația propusă pentru clădire este un complex de sport și wellnes, spa, loc de joacă și cafetărie.

A – școală, A1 – sală de sport, B (0,1 și 2) – clădiri cu funcțiuni mixte, C – parcare, dală urbană, D – centru sport, spa și wellnes, G – grădiniță, T – centrală termică de cartier. Sursa: memoriul de prezentare

Separat: grădiniță și centrală termică ascunsă

Alte două clădiri, separate de ansamblul mai sus descris, sunt propuse a fi ridicate în această primă etapă. Este vorba de o grădiniță care să poată adăposti șase grupe de preșcolari, clădire cu parter și etaj, pe o suprafață de teren de 565 de mp. Clădirea grădiniței va avea și o curte împrejmuită, propusă a fi ”deschisă comunitar în weekend și vacanțe”.


Între clădirea grădiniței și latura ansamblului de clădiri în care este propusă școala este prevăzut un parc urban care ar urma să fie amenajat și în jurul celorlalte clădiri. Sunt propuse ”alei ciclo-pietonale și carosabile (pentru intervenții pompieri), locuri de joacă, un teren de baschet și streetball”.

Cea de-a doua clădire separată este a unei centrale termice de cartier. Aceasta va fi amplasată subteran, va avea o amprentă de aproximativ 43 de mp. Coșul pentru eliberarea fumului și gazelor ar urma să fie combinat cu un perete artificial de alpinism. ”Întrucât coșurile de fum trebuie ridicate la o cotă de peste zece metri față de sol (urmând ca, odată cu înglobarea lor în clădiri viitoare multietajate să fie extinse până deasupra acestora), pentru stabilizarea coșurilor înalte se construiește o instalație artificială de alpinism sub forma unui perete cu prize de cățărare, de care aceste coșuri să poată fi ancorate”, se mai descrie în documentație.

Terenul fostei fabrici din zona centrală a Sibiului este liber de sarcini

Cine?

Documentația elaborată la comanda celor de la Bau Maschienen Service SRL – societate controlată de omul de afaceri german Paul König – nu detaliază cine este entitatea care își asumă investiția în spațiile destinate educației, școală, sală de sport și grădiniță. Valoarea investiției este declarată confidențială, iar termenul de implementare propus este 2023 – 2030.

Planul urbanistic zonal elaborat pentru această zonă a fost aprobat de Consiliul local Sibiu în 2021.

Citește și Schimbarea la față a Sibiului. Libertatea-Amylon: blocuri mici, blocuri medii, spații verzi și ”mobilitate blândă

Consultă aici, în format integral, memoriul de prezentare al primei etape de investiții propusă pentru cartierul Amylon

Sursa foto principală: Google Earth

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

K.Samuel

Acum 7 luni

Pai cine să-și asume construirea școlii inafara de primăria Sibiu? Terenul oricum îl iau gratis prin șantaj. Cum sa șantajeze în halul ala de a construi și școală pe banii dezvoltatorului.
Raspunde

Rostogan

Acum 7 luni

Pariu ca, surprinzator, primele constructii ridicate vor fi blocurile de locuinte? Gradinita, scoala, parc peste vreo xx ani...
Raspunde

Bubi Seven

Acum 7 luni

Invetitori germani seriosi ca keul ala, vom vedea ce va iesi, probabil o mare brinza ! Mai este si strada Viitorului acoo care arata ca o strada din mileniul trecut , drum de carute si trotuar ingust marca primaria sibiu ! Ar trebui sa-i schimbe numele la strada aia ca numai viitor nu are !
Raspunde

Tibi

Acum 7 luni

Construiti . Construiti orice ca este nevoie si pentru a schimba imaginea asta deprimanta data de numeroasele ruine din Sibiu. Construiti locuinte dar construiti la preturi decente , pentru ca in orasul asta nu locuiesc doar medici si IT-isti, este mare nevoie si de ceilalti pentru a face functional orasul. Dati o lege ca o locuinta cumparata sa nu mai poata fi vanduta cel putin pe o perioada de 5 ani, pentru a evita cat de cat specula imobiliara, o astfel de lege exista in Germania de mult timp.
Raspunde

Hopa dezvoltator german ?

Acum 7 luni

wunderbar! Pai daca w. keul ne-a dat o teapa (mana in mana cu primaria) petru 20 de locuri de parcare pe Cl. dumbravii nr. 101, aici potentialul tepelor e de sute de ori mai mare, cata vreme arhitectul sef si primarul nu dau seama nici unui organ de control al statului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lucretia von Greblesti

Acum 7 luni

Este foarte bine ca se fac blocuri noi pentru tinerii valceni care contribuim la bunastarea burgului. Si asa, toata zona industriala de pe malul Cibinului arata mai rau decat intr-un film post-apocaliptic si e mare pacat, ca este la doar 2-3 minute de centrul orasului! Toate darapanaturile de pe malul Cibinului inclusiv fostele hale Independenta ar trebui rase de pe fata pamantului maine si construit ceva frumos in locul lor, sa arate si restul burgului ca un oras modern, nu o ruina! Unde s-a mai intalnit in toata Europa asta sute de hectare de cladiri comuniste in paragina la 2 pasi de centru?
Raspunde

Nume

Acum 7 luni

Chiar si DACA ar face scoala si gradinita .. desi sansele sunt minime .. fac pariu ca toti cei care vor cumpara acolo isi vor da copiii tot la Scolile 4, 5, 6 si 16.
Raspunde

Gicu

Acum 7 luni

De ce Amylon cand acolo a fost abatoul Sibiu. Apropo, o fi iesit mirosul de carne putreda din pamant?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus