Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

The New York Times dă în judecată UE pentru refuzul de a publica SMS-urile dintre șeful Pfizer și șefa Comisiei Europene

The New York Times dă în judecată UE pentru refuzul de a publica SMS-urile dintre șeful Pfizer și șefa Comisiei Europene

Publicația americană The New York Times trimite Comisia Europeană în instanță după ce instituția a refuzat să publice discuțiile din mesajele SMS ale președintelui acesteia, Ursula von der Leyen, cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Potrivit Politico, informația a fost confirmată de două surse familiarizate cu această speță. Reprezentanții ziarului argumentează că Comisia Europeană este obligată de lege să facă publice mesajele, „care ar putea conține informații despre acordurile blocului european de a cumpăra vaccinuri anti-COVID-19 în valoare de miliarde de euro”.

Dosarul a fost depus pe 25 ianuarie și publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, dar nu sunt încă disponibile informații detaliate online, precizează sursa.

The New York Times a refuzat să comenteze acest caz, declarând anterior că depune „multe cereri de libertate de informare și menține un dosar activ. Nu putem comenta în acest moment cu privire la subiectul acestui proces”. Nici Comisia Europeană nu a răspuns unei solicitări în acest sens, mai scrie Politico.

Procesul urmează o altă anchetă, din ianuarie 2022, a Ombudsmanului European, Emily O'Reilly, care a identificat administrarea defectuoasă în încercările Comisiei de a recupera inițial mesajele text, în urma unei cereri de acces public a jurnalistului netzpolitik.org, Alexander Fanta. Ancheta Ombudsmanului a constatat că avocații Comisiei nu au cerut în mod explicit biroului personal al președintelui von der Leyen să caute mesajele text. Ca răspuns, comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a susținut că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza „naturii lor efemere, de scurtă durată”.

Politico mai aminteșe că și cotidianul german Bild a intentat anterior o serie de procese împotriva Comisiei Europene pentru a solicita dezvăluirea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.

„În timp ce mai multe dintre petițiile sale au fost respinse de către instanțe, Bild - care la fel ca POLITICO este deținută de editorul Axel Springer - a obținut unele documente legate de discuții, inclusiv corespondență prin e-mail începând din iunie 2020. Ca urmare a litigiului Bild nu au ieșit la iveală însă informații despre contactele anterioare ale lui von der Leyen cu CEO-ul Pfizer, Bourla”, conchide Politico.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1135

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Fac atata scandal de parca Ursula von der Pfizer e singura corupta din UE.
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Coruptii se apara intre ei. Ca peste tot. Doar ca astia au multa putere
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Mai nou a abandonat vaccinurile si se implica in afaceri cu drone iraniene.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus