Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Imagini din Scandia Sibiu, filmate în urmă cu 60 de ani. ”În afară de conserve, fabrica produce circa 70 de sortimente de alte preparate din carne”

Imagini din Scandia Sibiu, filmate în urmă cu 60 de ani. ”În afară de conserve, fabrica produce circa 70 de sortimente de alte preparate din carne”

Imagini filmate în fabrica de conserve Scandia, în anul 1963, și postate pe pagina de Facebook Cineclic au strâns peste 600 de comentarii în doar două zile.

”Un eveniment pentru admiratorii fabricii de conserve Scandia Sibiu. O nouă secție automatizată a ridicat cu 75% capacitatea de producție a întreprinderii.

În afară de conserve, fabrica produce circa 70 de sortimente de alte preparate din carne. Ce ar mai lipsi aici, după părerea dumneavoastră?”, este prezentarea filmului așa cum a fost realizat, în urmă cu 30 de ani, iar acum sute de oameni au comentat ce lipsește.

”Am vrea bunătăți de atunci, pateu conserve și tocană de legume, și la prețuri mai mici”, a scris cineva.

”Erau bune, dar nu se prea găseau în magazine, fabrica de la Sibiu producea mai ales pentru export. Mai curând găseam conserve similare chinezești, dar și acelea destul de rar. Erau destul de bune, dar nu știu dacă și câți aditivi se foloseau la fabricarea lor”, a scris o altă persoană.

”Mi-e dor de bunătățile de atunci. Parizerul, crenvuștii, polonezul erau recomandate pentru cei cu regim. Ce bun era salamul Poiana, Victoria. De fapt, toate. Pateul avea un gust pe care nu l-am mai găsit acum”, e un alt comentariu.

”Din 83 aveam televiziune parțial color, dar n-aveam televizoare, aveam mașină, n-aveam benzină, care raționalizată, oficial era 9 lei, aproape o oră de muncă. De "conserve de carne", alimente în general, inutil să mai vorbesc”, și-a amintit altcineva.

”A fost cândva... chiar erau gustoase față de porcăriile din ziua de azi”, a mai scris o persoană pe Facebook.

”Era o vreme în care era totul sănătos. Acum... nu mai ști ce mănânci”, a mai scris cineva.

Scandia a împlinit 100 de ani anul trecut

În 2022 fabrica de conserve Scandia a împlinit 100 de ani de la înființare. Înființată în 1922, de Josef Theil, cetăţean român de origine germană, fabrica de preparate şi conserve din carne Theil devine repede cunoscută în regiune.

Tot atunci prima conservă produsă pe scară largă la Sibiu, pe vechiul amplasament al fabricii de lângă centrul oraşului.

În 1938, fabrica este închiriată de către o societate cu capital suedez care, în anul 1941, dobândeşte drepturile de cumpărare asupra acesteia şi îi schimbă denumirea în Scandia. Este naționalizată după venirea comuniștilor la putere, după Al Doilea Război Mondial, iar în anul 2001, prin privatizare, întreprinderea este preluată de către actualii acţionari, devine o companie 100% privată şi reprimeşte titulatura originală - Scandia Română SA.

În anul 2010, Scandia devine Scandia Food, în urma unui proces complex de rebranding, iar în anul 2011, societatea se mută într-un sediu nou, la ieșirea spre Agnita.

Scandia ”de acum” se extinde

Scandia Food a anunțat recent că a finalizat preluarea producătorului de mezeluri Carniprod Tulcea. Agra’s, producător de mezeluri din judeţul Alba, parte din grupul Scandia Food de la finalul anului 2021, a finalizat preluarea producătorului de mezeluri Carniprod Tulcea.

"Această achiziţie ne permite să ducem mai departe strategia de dezvoltare prin achiziţia unor jucători cu notorietate din sectorul alimentar pentru atragerea de noi volume şi de a beneficia de sinergii care derivă din acestea. Totodată, această tranzacţie susţine strategia companiei de migrare din zona de producător de conserve către o companie de produse alimentare, a declarat Andrei Ursulescu, director general şi administrator Scandia Food.

Achiziţia Carniprod Tulcea va contribui la realizarea obiectivelor diviziei de mezeluri precum şi la extinderea capacităţii de producţie şi procesare a cărnii cu până la 40 tone/zi, conform informaţiilor furnizate de Scandia Food.

Sursa foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus