Joi,
01.06.2023
Parțial Noros
Acum
15°C

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță cere Guvernului și Comisiei Europene măsuri privind creșterea rezistenței la cutremur al clădirilor din marile orașe din România și Europa

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță cere Guvernului și Comisiei Europene măsuri privind creșterea rezistenței la cutremur al clădirilor din marile orașe din România și Europa

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) sesizează Guvernul și Comisia Europeană pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscul pe care îl prezintă clădirile din România în fața unui cutremur.

În contextul dezastrului provocat de cutremurele din Turcia și al temerilor generate de cutremurele din Gorj, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a interpelat Comisia Europeană solicitând detalii despre măsurile privind creșterea rezistenței la cutremur al clădirilor din marile orașe europene.

În documentul trimis către Comisie, eurodeputatul a solicitat un punct de vedere privind banii ce pot fi alocați pentru reziliența clădirilor și a infrastructurii europene, cât și pentru Mecanismul de Protecție Civilă care a fost activat recent în sprijinul Turciei.

De asemenea, Guvernul României a fost interpelat printr-o scrisoare adresată Premierului Nicolae Ciucă, în vederea pregătirii și publicării acțiunilor concrete naționale de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat și de intervenții în caz de urgență, așa cum o cere legea adoptată în 2022.

Nicu Ștefănuță i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă informații privind banii europeni folosiți pentru pregătirea în caz de de dezastre, dar și controale amănunțite privind realitatea din teren în raport cu cea de pe hârtie a lucrărilor de consolidare.

Peste 200 de milioane de euro din cele 2.2 miliarde de euro din Valul de Renovare, bani europeni din PNRR sunt destinați consolidării clădirilor private și publice cu risc seismic ridicat. Ne poate oferi Guvernul o foaie de parcurs cu parcul de clădiri actualizat cu risc seismic ridicat și nivelul investițiilor necesare pentru a dobândi un nivel de rezistență și o protecție mai mare a vieților umane și care este calendarul propus pentru a obține aceste rezultate?”, se arată în documentul trimis Guvernului.

Cutremurele nu pot fi prezise și atunci tot ce ne rămâne de făcut este să ne pregătim cât mai bine reziliența clădirilor și ajutorului în caz de urgență. Nu vrem să piară oameni, pentru că nu a existat pregătire sau pentru că nu s-au folosit chibzuit banii publici europeni” a declarat europarlamentarul Ștefănuță, care este și Raportorul General al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene al anului 2023.

Evaluările recente de risc indică faptul că aproape 75% din populație și peste 60% din infrastructura existentă sunt expuse riscului seismic, reprezentând o pondere de peste 70% din produsul intern brut (PIB).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 3 luni

Pavelele si bordurile le-ati consolidat anual.
Raspunde

Denisa Deny good vibe

Acum 3 luni

Lucrarile de consolidare ar trebui facute cu firme de profil ai caror administratori sunt din mare familie a curcubeelor!
Raspunde

Banderas

Acum 3 luni

Stefanuta Nicu imi pare cel mai inutil cetatean al Sibiului care apare in presa. Tot timpul gargara fara rezultate !
Raspunde

Andrei

Acum 3 luni

Europarlamentarul.... cere Guvernului și Comisiei Europene măsuri privind creșterea rezistenței la cutremur al clădirilor din marile orașe din România și Europa. De ce doar marile orașe? În micile orașe nu trăiesc oameni? Ei există doar dpdv statistic și electoral?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus