Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat despre situația elevilor unei clase din Sibiu, căreia i-a fost repartizată drept sală de cursuri o încăpere amenajată în capătul unui fost hol.
Consiliul a fost sesizat la o lună de la începerea anului școlar 2022 – 2023 de către un grup de părinți ai căror copii au fost înscriși în clasa pregătitoare la Școala nr. 18 din Sibiu. Este una din primele unități de învățământ din oraș pentru care Primăria a accesat fonduri europene în vederea modernizării și extinderii, astfel încât să fie eliminate orele de după-amiaza.
Părinții au scris Consiliului arătând că Școala și Inspectoratul școlar județean Sibiu încalcă dreptul la educație și la o viață decentă, creând o stare de discriminare pentru copiii lor. ”În prima zi de şcoală le-a fost prezentată sala de clasă unde vor studia copiii din clasa pregătitoare C, sala având o lăţime de cca 3,5 m, neluminată corespunzător, fiind vorba de un fost hol. Nemulţumirea părinților a fost faptul că aceşti copii nu au posibilitatea să învețe ca ceilalţi copii, celelalte săli de clasă fiind mari, luminoase, astfel ca au fost făcute selecţii ale copiilor care vor învăța în clase spaţioase și a celor care învață în clasa cu o lăţime de circa 3,5 m, pe baza unor criterii pe care doar cadrele didactice le cunosc (se bănuiește că pe baza nepotismelor)”, au reținut reprezentanții CNCD.
Reprezentanții școlii au arătat că alocarea sălilor de clasă se face prin tragere la sorți.
Inspectoratul: și alții au avut de suferit
Discuțiile prealabile sesizării Consiliului național au inclus și propunerea ca sala amenajată pe un fost hol să fie utilizată prin rotație de către elevii din clasele pregătitoare. Nu a fost acceptată această variantă de către conducerea școlii, iar reprezentanții Inspectoratului au arătat că nu există rezolvare și că și în trecut au fost făcute astfel de sacrificii. ”Mai mult, Inspectoratul își motivează soluţia bazată pe faptul că și copiii din anul anterior învață și în acest an în aceleaşi condiţii”.
O altă variantă propusă de către conducerea Școlii a fost utilizarea unei clase din incinta Liceului Independența. Soluție care nu a fost acceptată de părinți, care au arătat că este vorba, din nou, de o discriminare. ”Se consideră că este imposibil ca nişte copii de vârsta clasei pregătitoare să meargă la şcoală cu copii de liceu”.
În bibliotecă
După ce părinții au sesizat și Direcția de Sănătate Publică au avut loc noi discuții, în cadrul cărora conducerea Școlii de propus mutarea elevilor din clasa de pe hol în sala folosită pentru Centrul de documentare și informare. Adică biblioteca școlii, destinată celor aproape de 1.000 de elevi și alocată cercului de lectură din școală.
Varianta a fost acceptată de către părinți. Iar în cursul anului trecut, aceștia și-au retras sesizarea depusă la Consiliu care, prin urmare, a decis clasarea petiției.
”Clasa respectivă a fost mutată în Centrul de documentare și informare, era singurul spațiu disponibil. Probabil că respectivul părinte a considerat că, dacă face presiuni și la alte instituții, încep să se miște lucrurile. Dar nu se pot rezolva de pe o zi pe alta”, arată Rodica Tănase, directoarea Școlii gimnaziale nr. 18, din Sibiu.
Ea admite că situația este rezolvată temporar: din noul an școlar ar putea apărea noi plângeri ale părinților, din cauza lipsei spațiilor disponibile. Iar această lipsă apare ca urmare a numărului în creștere al celor înscriși pentru clasa pregătitoare. ”Este o rezolvare temporară. Din toamnă nu știm câți copii se vor înscrie în clasa pregătitoare, pentru care noi vom avea patru clase disponibile în oferta educațională. Sperăm să nu primim solicitări peste numărul disponibil, deși acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii trei-patru ani”, arată directoarea școlii.
Domiciliu vs. rezidență
Anul trecut, la Școala nr. 18 a fost cea mai mare cerere peste numărul de locuri disponibile, conducerea școlii fiind nevoită să suplimenteze oferta educațională cu alte două clase. ”Noi nu-i putem împiedica să se înscrie, deoarece toți care vin au domiciliul sau reședința în zona arondată școlii și nu pot fi refuzați, conform legii. Dacă nu se iau măsuri ca domiciliul să fie prioritar și nu reședința, care înseamnă acea viză de flotant pe care o obține toată lumea în funcție de circumstanțe, nu văd cum se vor schimba lucrurile. Se știe de ani de zile că sunt anumite școli care sunt supra-aglomerate - printre care noi, Școala «Regina Maria», «Nicolae Iorga» și așa mai departe – din cauza numărului de elevi care au reședința, nu domiciliul, în zonă”.
Directoarea Școlii nr. 18 spune că a solicitat și alocarea de fonduri pentru închirierea unor containere, soluție aplicată de exemplu în cazul școlilor aflate în curs de extindere și reabilitare. ”Ni s-a răspuns că nu este soluția ideală. Încercăm să rezolvăm situația prin diferite variante: am căutat spații în zonă, dar deocamdată nu am găsit în cartier. Am căutat la școlile din zonă, de exemplu. Am solicitat mansardarea școlii, dar deocamdată ni s-a spus că nu sunt fonduri, poate în viitor. De extins în curtea școlii nu mai poate fi vorba, nu există spațiu suficient. Probabil că vom funcționa în continuare în două schimburi și vom crește numărul claselor care vor veni în schimbul doi”, indică Rodica Tănase una din variantele de rezolvare pe termen scurt a situației.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: consiliul national combaterea , premiera scoala sibiu reclamat , rodica tanase , scoala 18 sibiu , Școala Sibiu
Vizualizari: 12023
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Omu`
Acum 3 ore
Javert
Acum 3 ore
Drumul catre sec.xix
Acum 3 ore
Hermann Stadt