Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Din cauza poluării, Sadu a renunțat la arderea cauciucurilor de Mătăuze. Feciorii își caută neveste cu focuri din resturi textile și vegetație uscată

Din cauza poluării, Sadu a renunțat la arderea cauciucurilor de Mătăuze. Feciorii își caută neveste cu focuri din resturi textile și vegetație uscată

Mătăuzele, obicei păstrat de sute de ani în comuna Sadu din județul Sibiu, va scoate și în această duminică, 26 februarie, tinerii și tinerele din case pentru a lua parte la ritualul păstrat din moși strămoși. De anul trecut, obiceiul se face în totalitate așa cum era acum sute de ani, întrucât mătăuzele din cauciuc sunt înlocuite de cele din resturi textile și vegetație uscată.

Comuna Sadu se află în aceste momente în pregătire pentru evenimentul care va avea loc în această duminică. Obiceiul este reluat an de an odată cu lăsarea secului, înainte de intrarea în Postul Paștelui. Tinerii neînsurați se adună pe dealurile comunei Sadu și pun în practică mătăuzele. Ei aprind focuri uriașe pe dealurile satului și strigă numele fetelor nemăritate, care privesc spectacolul din vale, pentru a le da de veste să se grăbească la măritiș.

„Ne întoarcem la grija față de mediu și la origini”

Decizia de reveni la resturi textile și la vegetație uscată vine din grija față de mediu, dar și pentru a aduce obiceiul mai aproape de origini, de cum se practica acum sute de ani, când nu existau cauciucuri, explică Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

„Ne întoarcem la origini și la grija față de mediu. În primul rând, pe vremea strămoșilor noștri nu existau aceste cauciucuri, mătăuzele se confecționau din resturi textile și vegetație uscată. În al doilea rând, am avut mai multe analize serioase și aceasta este procedura de mediu”, a spus primarul comunei Sadu pentru Turnul Sfatului.

Despre obiceiul mătăuzelor

Din moși strămoși, tinerii de astăzi păstrează un vechi obicei numit „Mătăuzele” care marchează trecerea în perioada postului mare.

În trecut, tinerii confecționau așa zisele mătăuze din resturi textile sau vegetație uscată, legate bine cu plasă de sârmă pentru mai multă siguranță, se urcau pe cele trei dealuri care oferă și astăzi cea mai mare panoramă și la amurgul serii pregăteau focul mare, care să fie sursa de aprindere a mătăuzelor și oferă căldura necesară pentru a înfrunta frigul serilor de primăvară.

Acest ritual era bine pregătit de tineri coordonatori și/sau de părinții care participau alături de tineri la eveniment.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus