Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Președintele PMP, la Sibiu: intrăm în Schengen pe calea scurtă, a Justiției europene

Președintele PMP, la Sibiu: intrăm în Schengen pe calea scurtă, a Justiției europene

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a venit la Sibiu pentru a anunța că aderarea la spațiul Schengen a României se poate întâmpla ca urmare a procesului pe care îl va promova la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”Pe 8 decembrie 2022 României i s-a făcut o mare nedreptate. Pentru că în Comisia JAI s-a intrat cu o propunere și am ieșit cu două decizii, acceptarea Croației și respingerea României și Bulgariei, se întrunesc condițiile ca această nedreptate să se aducă în fața Justiției Europene”, a susținut Tomac într-o conferință de presă organizată vineri după-amiaza la Sibiu.

Europarlamentarul susține că s-a consultat cu specialiști în drept european și cu foști judecători la Curtea de Justiție a UE și consideră că demersul său va avea câștig de cauză, deoarece Comisia JAI ar fi trebuit să îndeplinească doar ”o formalitate” din moment ce restul forurilor europene au recunoscut faptul că țara noastră îndeplinește criteriile de aderare.

Atunci când un stat îndeplinește toate condițiile, Consiliul JAI este obligat să accepte aderarea, fiind o formalitate. Tomac spune că a cerut atât Comisiei Europene, cât și Parlamentului European să deschidă un proces, dar a fost refuzat. ”Procedural, un act poate fi contestat în termen de 60 de zile. Și deoarece niciuna din părțile care au calitatea de reclamant privilegiat nu au atacat, am discutat cu specialiști, foști judecători ai Curții Europene și am luat decizia ca în calitate de deputat european să fac eu această acțiune pentru a declara nelegală această decizie, deoarece contravine spiritului tratatului european, încalcă mai multe principii și legislația Schengen. Estimăm că într-un an și jumătate, doi ani, acest proces se va încheia”, a declarat Tomac, despre procesul prin care speră ca instanța europeană să oblige Comisia JAI să consfințească aderarea României la Acordul Schengen.

El spune că așteaptă ca, în viitor, și alți europarlamentari români să adere la acțiunea sa în instanță. „Orice alt europarlamentar se poate ralia acestui demers. Și este un proces costisitoare. Nu exclud ca pe parcurs să solicit Guvernului sau Parlamentului să intervină. Cel mai probabil va fi Parlamentul European”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Minciuni in reluare.

Raspunde

Un călător

Acum 1 an

Tomac gargaragiule, de ce nu spui că ai fost printre cei care au votat împotriva interzicerii fumatului în spațiile publice?
Raspunde

R

Acum 1 an

Știți spotul publicitar cu ; "se va împlini la sfântul așteaptă" ? Tipul se dă mare erou dar nu a făcut nimic bun pentru țara la fel că mentorul lui celebrul marinar HA, HA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus