Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

”Fortăreața” CJ Sibiu: cum a evitat conducerea județului să explice de ce nu respectă legea transparenței

”Fortăreața” CJ Sibiu: cum a evitat conducerea județului să explice de ce nu respectă legea transparenței

După ce Turnul Sfatului a atras atenția tuturor consilierilor județeni că rapoartele Consiliului Județean Sibiu despre respectarea transparenței conțin date false, conducerea administrației județului Sibiu a ”fentat” lămuririle și în ședința de plen.

Luni după-amiaza a fost programată ședința ordinară aferentă lunii februarie a Consiliului Județean Sibiu, în cadrul căreia, pe ordinea de zi, a fost inclus și un raport cu date false. Este vorba de cel referitor la respectarea Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile cu caracter public, despre care Turnul Sfatului a relatat că a fost întocmit fără să reflecte realitatea: în ultimul an, CJ Sibiu a refuzat să răspundă la mai multe solicitări de informații, multe dintre acestea sensibile pentru conducerea administrației.

Citește Consiliul Județean Sibiu a devenit o fortăreață a muțeniei. Tapată cu minciuni scrise

La ședință nu a participat și Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, aceasta fiind plecată în concediu, cel care a condus lucrările fiind Marcel Luca (foto principală), vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.

”Vom...”

Adrian Echert (USR) a fost consilierul județean care a deschis subiectul raportului în care se arăta că toate solicitările de informații au primit răspuns, pe când – în realitate – numai în relația cu Turnul Sfatului conducerea CJ a refuzat să răspundă la șapte solicitări.

”Duce un pic de umbră toată veridicitatea raportului. Noi nu putem verifica, prin urmare rugămintea este la dvs și la aparatul tehnic: dumneavoastră ar trebui să știți care este situația de fapt și cine are dreptate în toată această chestiune”, a cerut lămuriri Adrian Echert de la Marcel Luca.

Liderul grupului de consilieri din partea PSD Sibiu, Laura Barac, a arătat că – mai mult – va cere conducerii CJ Sibiu să detalieze cum a gestionat fiecare solicitare la care Turnul Sfatului nu a primit răspuns, deși a fost înregistrată. ”Punctual, cu argumente și documente justificative să ne răspundeți”, a precizat Laura Barac.

În fața consilierilor județeni, Marcel Luca a încercat să creioneze un portret care, din nou, nu corespunde realității: și anume că la solicitările Turnul Sfatului la care nu a mai fost transmis răspuns, de fapt, în trecut, s-au dat anumite răspunsuri. Fără a intra în toate detaliile, Turnul Sfatului poate dovedi că situația nu stă așa. ”Din punctul nostru de vedere, acest raport reprezintă tot ceea ce înseamnă relația CJ Sibiu cu petiționarii care s-au adresat instituției noastre: presă, dar și din alte domenii, avem uneori solicitări de la constructori și de la alte categorii de societăți comerciale. Există niște situații în care anumite solicitări, după ce au primit răspuns, au fost reformulate sau au venit cu ceva solicitări în plus față de răspunsurile pe care CJ Sibiu le-a dat la un moment dat. Eu consider că, dacă va fi cazul, și ne veți face aceste solicitări în scris, vom răspunde punctual, după ce vom verifica încă o dată fiecare situație în parte”, a amânat Marcel Luca un răspuns tranșant.

Laura Barac a cerut intervenția reprezentanților din aparatul funcționăresc responsabili cu comunicarea, dar conducerea CJ Sibiu nu a reacționat în niciun fel. 

Și Adrian Echert a insistat. ”Domnule Luca, aveți o poziție ingrată. Trebuie să răspundeți la un lucru: ideea era dacă sunteți conștient de situația creată, de aceste diferențe, și dacă se întâmplă ceva în direcția aceasta”.

Insistența nu a dat roade. ”Anumite situații au creat, poate, niște diferențe de abordare pe care le vom soluționa după ce vom analiza fiecare punct în parte”, a răspuns Marcel Luca.

Reamintim că nici solicitarea Turnul Sfatului transmisă conducerii CJ Sibiu pentru a lămuri informațiile false date publicității în raportul referitor la legea transparenței nu a primit, deocamdată, un răspuns.

Niciun consilier județean din grupul liberal, care deține majoritatea absolută, nu a avut vreo reacție pe acest subiect.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Block the coco.

Acum 11 luni

Da acuma ce vrei domnule Deleanu sa-i citesti gandurile ? Mai las-o in pace ca-i o femeie pana la urma. Stii vorba aia : "Femeile nu mint niciodata".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 11 luni

Iar ți-ai luat țapă, delene
Raspunde

Elena

Acum 11 luni

De ce nu postezi toate mesajele cetățenilor domnule "ziarist" "gazetar" șah vum.va place sa va njmkti "jurnalisti" ???¿? Pai acuzi pe unii ca ascund lucruri si tu faci exact același lucru? Nu ai postat mesajul de la sora mea Woomi de ieri sk nici cele de zilele trecute. Rusine
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus