Joi,
01.06.2023
Ploi Moderate
Acum
23°C

De opt ani Mitropolia Ardealului oferă recuperare gratuită pentru persoanele cu handicap într-un centru specializat: „Rezultatele se văd la fiecare dintre ei”

De opt ani Mitropolia Ardealului oferă recuperare gratuită pentru persoanele cu handicap într-un centru specializat: „Rezultatele se văd la fiecare dintre ei”

Pe strada Xenopol la nr. 26 se află Centrul de recuperare neuromotorie destinat persoanelor adulte cu dizabilitati deschis de Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu în urmă cu aproape opt ani. Cei care ajung aici beneficiază gratuit de servicii de kinetoterapie sau gimnastică medicală, ergoterapie în baza unui contract de servicii incheiat cu beneficiarii care detin certificat de handicap . În toată această perioadă, o echipă formată din trei oameni: un psiholog, un asistent social și un kinetoterapeut au grijă ca fiecare persoană care le trece pragul să plece mai bine, mai sănătos, mai vindecat sufletește.

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru Persoane Adulte cu Dizabilități a fost înființat cu binecuvântarea și grija ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Povestea acestui centru s-a scris astfel: În anul 2014 Arhiepiscopia Ortodoxă s-a acreditat ca și furnizor de servicii sociale. Așadar, potrivit legilor asistenței sociale, în decurs de trei ani furnizorul acreditat terbuie să licențieze un serviciu social. Prima licență de funcționare a fost obținută în anul 2015, fiind anul în care centrul a început să se dezvolte. După cinci ani, centrul a obținut din nou relicentierea și astfel  beneficiarii au avut continuitate în desfășurarea activităților. Centrul de recuperare are ca și ocrotitor pe ,,Sf. Nectarie” nume oferit de IPS DR. Laurențiu Streza Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Echipa pluridisciplinară este formată din: coordonatorul centrului psihologul Olivia Andrei, asistentul social Gabriela Răduleț și kinetoterapeutul Daniel Mihăilă care asigură activitățile și serviciile în concordanță cu nevoile beneficiarilor.

Printre serviciile pe care le oferă se numără activități de kinetoterapie, gimnastică medicală, ergoterapie, informare, evaluare, servicii de socializare și petrecerea timpului liber organizarea de evenimente și consiliere psihologică la solicitarea beneficiarului.

„Cei care pot veni la centru sunt persoane adulte cu dizabilității care trebuie să dețină un certificat de handicap. Fiecărui beneficiar i se întocmește un dosar conform standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, și aceste dosare sunt păstrate în regim de confidențilaitate și sigurantă. Beneficiarii sunt îngrijiți și tratați adecvat, astfel încât să poată participa la activitățile centrului fără a le fi lezată demnitatea, spune Gabriela Răduleț, asistent social. Serviciile sociale sunt oferite gratuit.

 Oamenii ajung în acest centru fie identificați prin Departamentul social –filantropic al AOR Sibiu, fie că au aflat ei de existența lui în urma metodelor de promovare.

„În momentul de față sunt șapte, opt beneficiari pe zi. Sunt persoane care vin de mulți ani la noi, dar sunt și persoane noi care și-au depus dosarul de curând. În principiu, ședințele se desfășoară în baza unui contract de servicii încheiat pe o perioadă de șase luni. In limita locurillor disponibile încercăm să ajutăm cât mai multe persoane cu dizabilități. Avem beneficiari care s-au obișnuit și vin regulat și le palce, iar rezultatele se văd la fiecare dintre ei”, mai spune Gabriela.

Poveștile celor care vin la centru sunt lecții de viață

Până la opt persoane pot beneficia de serviciile acestui centru, pe zi. În general, afecțiunile cu care s-au confruntat beneficiarii sunt accidente vasculare cerebrale, hemipareze, tetrapareze spastice sau retard. Fiecare în parte au în spate câte o poveste, iar Gabriela spune că marea mulțumire a celor care lucrează aici este atunci când se văd diferențele dintre felul în care sunt beneficiarii atunci când vin pentru prima dată la centru și modul în care evoluează după ședințele de recuperare aplicate de către kinetoterapeut.

„Povestea fiecărui beneficiar în parte poate fi o lecție de viață, dar este o persoană aici care m-a impresionat în mod deosebit. Pentru mine este un model. Este o domnișoară care are tetrapareză spastică și este țintuită într-un cărucior. Vine însoțită de mama ei. A terminat facultatea de Psihologie, este la master acum și este o lecție de viață prin tăria ei de caracter și prin determinarea cu care face toate lucrurile. A fost studentă, acum face masterul, a fost olimpică la religie, a scris și publicat cărți, iar acum ia și lecții de actorie. Este cu adevărat specială”, povestește Gabriela.  

Tot așa l-a remarcat și pe Florin, un băiat care a pășit timid la primele ședințe și care practic a înflorit în cadrul centrului.

„Acum vorbește, îți pune el întrebările. Și Daniel, kinetoterapeutul nostru, are un aport foarte mare, pentru că povestește foarte mult cu ei în sală, iar asta este foarte important. Câteodată simt că suntem așa, ca o mare familie”, mai spune asistentul social.

Kinetoterapeut de șase ani la centru

Daniel Mihăilă este kinetoterapeut la centru de șase ani. A terminat Facultatea de Medicină de la Târgu Mureș și masterul tot acolo și spune că toată munca lui din anii de studii s-a concentrat pe persoane mai în vârstă. Este o persoană dedicată căreia îi place ceea ce face și de multe ori își depășește atribuțiile de kinetoterapeut ascultându-și pacienții, vorbind cu ei, spunându-le glume și creând pentru ei un mediu familiar în care să vină cu încredere.

La fel ca și Gabriela, Daniel ajunge să-și cunoască bine pacienții, să le afle poveștile, iar unele dintre ele îi rămân în minte și suflet. Este și cazul unui fost pacient care a fost foarte aproape de moarte după ce a căzut de pe un acoperiș de la o înălțime mare, fiind lovit și de bucăți din acoperiș. Starea lui a fost foarte gravă, loviturile de la cap lăsându-l practic fără o parte din craniu. A stat în comă o perioadă lungă de timp, cu șanse minime de supraviețuire.

„Practic 1% îi dăduseră medicii șanse de supraviețuire. Dar Dumnezeu a vrut ca el să se trezească și a ajuns la noi. A fost a doua șansă la viață, iar povestea lui m-a impresionat. Am făcut recuperare cu el mult timp și și-a revenit foarte, foarte bine”, spune Daniel.

Un alt caz care i-a rămas în suflet este cel am unui bărbat de aproximativ 70 de ani care a ajuns la centru abia mișcându-și mâna și căruia medicul ortoped i-a spus ca dacă un terapeut nu reșute să-l ajute va trebui operat. 

„Omul a venit o lună jumătate, zi de zi. Cred că au fost undeva la 30 de ședințe, dar când s-a reîntors la control medicul a rămas fără cuvinte. Mâna lui se întindea și se mișca perfect ”, mai spune Daniel.

Kinetoterapeutul povestește că de obicei pacienții vin cu o problemă și el mai găsește două, trei pe care le tratează.

Centrul de pe strada Xenopol este dotat cu toată aparatura necesară serviciilor pe care le oferă. Pe durata anului trecut, 44 de persoane au beneficiat de recuperare în acest centru. Pot apela la acest centru de recuperare persoane care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap, valabil, care au domiciliul în județul Sibiu, au vârsta de peste 18 ani și necesită servicii de recuperare, care nu pot fi acordate la domiciliu.

Toate informațiile despre acest centru pot fi găsite la:

Arhiepiscopia Sibiului-Departamentul Social

Telefon/Fax: +4 0269 213 052
Email: biroul_social_aors@yahoo.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus