Luni,
04.12.2023
Parțial Noros
Acum
-2°C

Paradisul sibienilor din Zanzibar: Au renunțat la job-urile stresante pentru a-și deschide un mic hotel pe plajă în Tanzania

Paradisul sibienilor din Zanzibar: Au renunțat la job-urile stresante pentru a-și deschide un mic hotel pe plajă în Tanzania

Deschis turiștilor începând cu jumătatea lunii februarie, Boho Boutique Hotel Zanzibar este unul dintre cele mai noi și moderne hoteluri din paradisul tropical al Tanzaniei. Primii turiști cazați au fost din Marea Britanie, urmați de alții din toate părțile globului. La plecare reacțiile lor au fost la superlativ. Boho Boutique Hotel Zanzibar reprezintă visul a doi sibieni: Roxana Văduva și Daniel Duca.

”Eu sunt ceea ce se cheamă sibian autentic, am crescut pe Milea, am învățat la Școala nr. 5 și am făcut liceul la ”Goga”, fac parte din promoția 1997”, a povestit pentru Turnul Sfatului Daniel Duca. În 2019 Daniel și-a dat demisia de la job-ul lui de director într-o multinațională cu sediul la București pentru a-și urma visul alături de partenera lui. Roxana Văduva este fondatoarea unei cunoscute grădinițe private din Sibiu. Avea un venit mult peste medie, însă și stres pe măsură.

afacere sibieni in zanzibar

În octombrie 2021 cei doi sibieni s-au decis să renunțe la ”alergătura zilnică după bani, rate și dead-line-uri” pentru a se bucura de viață. Așa se face că au plecat pentru două luni în Zanzibar, în căutarea unei noi vieți.

”Am ales Zanzibar la momentul respectiv pentru că eram încă în pandemie și aici nu existau restricții. Nu ne-am dus doar ca turiști, ci am fost hotărâți să căutăm un teren pe care să construim noi o pensiune, o proprietate de închiriat, ori poate mic hotel pe care să-l luăm în administrare. Aveam experiență în domeniu pentru că avem în Sibiu un business asemănător, în turism. Cert este că ne doream o viață mai tihnită, să putem respira în liniște, să ne bucurăm de viață. Eram sătui de alergătură. Partea frumoasă este că nu am găsit noi terenul pe care am construit, ci ne-a găsit el pe noi. Trecuseră cele două luni fără să reușim să facem ce ne-am propus, așa că ne-am luat biletele de întoarcere și ne pregăteam să facem bagajele. În chiar ultima zi ne-am dus să vedem o altă localitate de pe insulă, în Kiwengwa. Am descoperit aici o altă latură a insulei, o zonă curată, relaxată, liniștită... După ce am stat la un restaurant, chiar la plecare vine un domn și îl bate pe Dani pe umăr: Domnule, nu ați fi interesat de un teren de vânzare chiar aici, pe plajă? Ni s-a părut ceva predestinat”, a rememorat Roxana.

teren zanzibarAșa arăta terenul în momentul achiziției

Cei doi sibieni au achiziționat un teren de 650 de metri pătrați pe plajă în Kiwengwa, unde au construit un mic hotel cu patru apartamente de închiriat, plus piscină interioară, zonă de lounge, spațiu pentru servit masa și zone de relaxare. La toate acestea se adaugă plaja privată cu nisip alb și apă turcoaz.

Roxana și Daniel au sărbătorit Crăciunul pe plajă

Roxana și Daniel au sărbătorit Crăciunul pe plajă

Exact șase luni a durat construcția, Daniel explicând pentru Turnul Sfatului că a fost impresionat de lipsa de birocrație din Tanzania și gradul ridicat de digitalizare.

”Pot să vă spun că relația cu autoritățile de aici a fost foarte ok. Ne-a luat două zile să deschidem firma, cu ajutorul unui avocat. Ulterior autorizația de construire ne-a sosit în trei luni, dar asta pentru că ne-a lipsit nouă un document solicitat, după ce l-am avut totul s-a deblocat într-o săptămână. Cred că dacă aveam totul de la bun început, în două săptămâni ar fi fost soluționate aprobările. Din contactele pe care le-am avut cu administrația locală am putut observa că totul este digitalizat, totul merge rapid, nu mi-a cerut nimeni dosar cu șină sau alte asemenea metehne românești. După ce am deschis șantierul am avut mai multe inspecții, de la diferite comisii, precum cea pentru Protecția Mediului sau cea pentru Siguranța Muncii. Mi s-a părut ceva normal. Pot să vă mai spun că prețurile materialelor de construcții sunt asemănătoare cu cele din Europa, doar forța de muncă este mai ieftină. În schimb, nu există magazine de bricolaj, așa că este o adevărată aventură să cumperi obiecte sanitare, decorațiuni sau alte materiale de construcții. Nu găsești totul într-un singur loc, e o luptă continuă pentru că ne aflăm, totuși, pe o insulă. Șase luni am muncit zi de zi, de dimineața până seara”, explică Daniel Duca.

soho zanzibar

Lucrările au început în 16 septembrie 2022 și în data de 16 februarie 2023 deja au sosit primii turiști. În acest timp au construit și un proiect pentru comunitatea locală, un canal pentru evacuarea apelor pluviale care afecta zona învecinată. În viitor Roxana intenționează să ajute la reabilitarea școlii și a creșei din localitate, dorința lor fiind de a se integra în societatea tanzaniană.

canal pluvial

”Când ne-am făcut planul am luat în calcul posibilii turiști din Sibiu și România, începând cu prieteni, cunoscuți, amici și așa mai departe. Inclusiv serviciile oferite le-am structurat în așa fel încât să venim în sprijinul lor cu orice au nevoie, de la excursii, închirieri, evenimente private, avem inclusiv un bucătar pregătit pentru cele mai deosebite gusturi”, mai detaliază Daniel.

Cine vrea să experimenteze viața în paradisul Roxanei și al lui Daniel trebuie să știe că o noapte de cazare costă aproximativ 160 de dolari. Prețul este orientativ, el fluctuează în funcție de camera selectată și sezon.

piscina soho zanzibar

Privind în urmă, cei doi sibieni spun că se simt mai împliniți și fericiți ca oricând.

”A meritat din plin. Numai priveliștea aceasta, să te trezești cu ea în fiecare dimineață este un vis împlinit. Liniștea, aerul curat, marea, vă spun cu mâna pe inimă că ne-am îndeplinit visul”, concluzionează Roxana. ”Ne-am dorit să ne schimbăm viața, să facem și altceva în afară de rate, credite și alergătură. E nevoie de curaj, mult curaj, ne-am asumat un risc, dar avem o mare satisfacție când vedem oameni din toată lumea că vin alături de noi și la final pleacă atât de relaxați. Descopăr o satisfacție enormă când ne bucurăm împreună”, încheie și Daniel.

angajati soho zanzibar

De acum înainte Roxana și Daniel intenționează să petreacă în jur de opt, nouă luni pe an în Zanzibar și în restul timpului să vină la Sibiu: ”Ne e dor de orașul nostru, de prieteni, o să venim câteva luni, apoi ne întoarcem aici”.

Dacă sunteți interesați să mergeți la hotelul sibienilor din Zanzibar puteți găsi detalii și contact pe pagina de instagram.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

R

Acum 9 luni

Inteleg ca e articol din sectiunea publicitate dar totusi sa te contrazici din titlu...Pe de o parte titlul spune ca ati renuntat la joburile stresante pe de alta parte spuneti ca aveti un business asemanator in Sibiu. Deci aveati si joburi si business? Nu inteleg nici partea cu ratele si creditul. Ati terminat ratele si ati inchis creditul si ati plecat? Sau ati plecat si nu ati mai platit ratele la credit? Sau ati luat credit si ati deschis hotelul in Zanzibar? Daca aveati joburi stresante si aveti si business asemanator in Sibiu, aveti/aveati si rate? Vorbeati de alergatura dupa bani, nu vi se pare ca facand acelasi business ca aici in Sibiu in Zanzibar cu 160 dolari pe noapte nu e la fel? Iar pe de o parte spuneti ca doreati sa va bucurati de viata si ati plecat apoi ca va e dor de Sibiu unde se intelege ca nu va bucurati de viata.
Raspunde

Sparrow

Acum 9 luni

Mocofani frustrati! Bā, n-ati fost voi in stare sā vā faceti casā in Mārginime, de-aia sā moarā de invidie toti cu 64 de camere garaje pentru 8 masini si totul pe comandā de la Rovere Mobili si faceti tarantele cu o bojdeucā din placaj si papurā la Cuca Mācāii la descultii āia......si spuneti cā āsta a fost visul vostru...... O laie, dacā aveati vilā in Subarini si 9 apartamente date in chirie in regim hotelier mai voiati voi Tanzania???? Sibieni? Repetenti!
Raspunde

MITICA

Acum 9 luni

ROXANA are vila langa Subarini
Raspunde

Jakdk

Acum 9 luni

Și astea sunt știri?

Raspunde

W

Acum 9 luni

Cati redusi in sectiunea de comentarii. Ca la fiecare stire despre vreun sibian care si-a deschis o afacere. Frustrati si hateri. Eu va doresc succes !

Raspunde

Bono

Acum 9 luni

Bravo lor !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu Berluțiu

Acum 9 luni

Case se fac in Romania noastra, inima neamului cel omenesc! Da, le facem mari si cu camere multe sa vada strainii care ne-au cotropit si asuprit ca ne-am ridicat de jos, am pus ban pe ban si acum am ajuns in varful piramidei! Valoarea se arata, nu se vorbeste!

Raspunde

Dan

Acum 9 luni

160 usd pe noapte.....cam mult sa ne permitem cu zbor cu tot

Raspunde

Toto

Acum 9 luni

Doamne ferește, dar ce comentarii răutăcioase... E vorba despre niște oameni care si-au îndeplinit un vis, sa -si trăiască viata ca intr-o vacanță, auzi ca de ce nu si-au făcut casă în marginime sau in Subarini.

Raspunde

Hofer

Acum 9 luni

160 € pe noapte este foarte scump. Cu 1400 Euro pentru 12 zile cu zbor și transfer la hotel mergi pe Canaren, Grecia la hotel de 5 Stele cu totul inclus. Nu vad de ce as zbura așa departe la preț de 160 euro pe noapte. Eu va doresc succes in ceia ce faceți dar tare mă tem că nu o sa fie înghesuială mare. Baftă, mult succes!
Raspunde

Romi

Acum 9 luni

Foarte frumos, felicitări pentru ce au realizat. Ei zic că a fost nevoie de mult curaj dar nu spun și de câți bani și mai ales de unde îi poți lua.
Raspunde

Leo

Acum 9 luni

Degeaba ai 7 masini si 3 case la Sibiu tot in acea mocirla te plimbi tot la meniu zilei maninci si tot nu te vei schimba niciodata ca nai cum . Bravo voua felicitari arata super misto nu ma asteptam sincer sa fie atit cool mai ales cit de greu e sa procuri materialele necesare pe insula .Din nou felicitari In curind va voi vizita
Raspunde

Sibian

Acum 9 luni

Ia, neaparat, si "nai"-ul cu tine!
Raspunde

Adina

Acum 9 luni

Bai, cati redusi mai vezi prin sectiunea de comentarii, incredibil :))) Cu gura mare, dar voi ati fi in stare sa porniti un business in Africa? Realizati cate sunt necesare pentru asa ceva? Engleza fluenta, buget, sociabilitate, rabdare si o doza buna de curaj pentru ca Tanzania nu e judetul Hunedoara, sunt animale salbatice acolo (lei, elefanti, leoparzi, hipopotami etc.)
Raspunde

Sefi si politruci

Acum 9 luni

No, intra tu inte-o institutie, carciuma, etc in Sibiu si sa vezi tu lei si hipopotami. Hi ho ho, zici ca-s fugiti ieri din jungla
Raspunde

Marti

Acum 9 luni

va e ciuda...! sibienii sunt cei mai invidiosi oameni de pe fata pamantului. Bravo celor doi care au realizat ceva din lumea viselor. felicitari din suflet. altii mor si nu ajung sa cunoasca libertatea , dar sa comenteze cunosc .astia 2 asta traiesc liberi si fericiti

Raspunde

Nico

Acum 8 luni

Exista un proverb romanesc care este foarte adevarat si este atat de actual si care caracterizeaza pe toti romanii din pacate ; "Saracul moare de drum lung si prostul de grija altuia " ! Bravo,felicitari celor doi soti temerari ! Daca ajung in acel paradis ii voi cauta pentru ca doresc sa impartasesc cu ei experientele prin care au trecut pana au ajuns sa-si finalizeze proiectul. Asemenea oameni sunt de tinut aproape pentru ca de cinev aca ei ai de invatat ,nu din rautatile si invidiile altora. Si da, si Grecia este o destinatie ......aproape de tara noastra, comod,frumos , ieftin..... Dar nu este comaprabila cu Asia , Africa, America de Sud sau de Nord ,si alte destinatii...... fiecare destinatie are locurile si farmecul ei, culturile difera,etc .... Daca vrei intr-adevar sa spui la finalul vietii ca nu ai trait doar pentru munca si chin , nu mergi doar in Grecia sau bulgaria ca stai o luna cu 3lei si te lauzi apoi ce bine o fo , ca nici calului nu-i dai numai iarba ....apoi mai inveti si tu altceva din vechile culturi ale acestei planete ,etc. Dar nu-mi mai bat capul cu explicatii ca la ce comentarii am vazut pe aici este clar ca unora chiar le face placere doar sa comenteze si atat , mergand pe principiul "Prostul nu-i si fudul daca nu e prost destul " !
Raspunde

Radu

Acum 7 luni

Am citit acest articol inainte de Paste si m-am abtinut pana astazi sa raspund. Cunosc Zanzibarul foarte bine deoarece am fost acolo 4 ani la rand (2019-2022). In primul an am petrecut o luna acolo, anii urmatori cate doua luni, iar anul trecut am petrecut 3 luni pe aceasta insula, deci va rog sa ma credeti ca o cunosc foarte bine deoarece nu e prea mare si numai in primul an am stat la hotel, dupa care am inchiriat o casa si bineinteles masina. Kiwengwa este un sat (a se citi colibe) fara canalizare , singurul serviciu fiind electrica pe care localnicii o primesc pe cartela pre-platita. Mai aproape sau mai departe de colibele localnicilor s-au dezvoltat statuni turistice mari, mici sau foarte mici. Cativa italieni au venit in zona si au dezvoltat mici hoteluri sau chiar o statiune all-inclusive, doua restaurante de-a lungul drumului principal, un magazin alimentar etc. Nu exista primarie sau vreo autoritate locala in afara de o cladire tipic africana, adica in stare foarte proasta unde politia locala isi are sediul. Nu a ajuns aici digitalizarea. Nu exista aici niciun calculator. Se scrie cu creionul sau pixul si exista “catastife” cum existau acum 100 de ani in Romania. Nu stiu unde au vazut acesti doi sibieni digitalizare in Zanzibar. Singurul oras este Stone Town – la o ora departare de Kiwengwa. Pe insula alte orase nu mai exista doar localitati, asezari, sate numiti-le cum doriti, dar nu le putem numi orase. Va spun toate acestea deoarece calculatoare nu exista, si nici digitalizare. Oricat de tare ne-ar bate soarele nu putem sa povestim despre digitalizare in Zanzibar cand acolo nu exista nici macar dosarul cu sina despre care fac vorbire cei doi sibieni! Exista colibe, doar drumul principal este asfaltat (prost) si inca in sat exista vechea oranduire tribala, adica avem un sef de trib. Spre durerea mea, un copil in varsta de 15 ani a murit inecat in piscina hotelului Queen of Sheba din Pongwe, deoarece in Zanzibar nu exista nici macar serviciu de ambulanta (Ianuarie 2022). Acest copil era chiar fiul patronului hotelului. Va spun asta deoarece vreau sa intelegeti ca insula Zanzibar este o insula Africana unde serviciile lipsesc. Politia nu face nimic in afara de faptul ca de dimineata si pana in jurul orei 14.00 sta pe soseaua (drumul) principal si opreste toti turistii (albii) de la care pretind bani pentru presupuse incalcari ale codului rutier. Acesti politisti care cer spaga iti spun ca ai depasit viteza legala, sunt hilari ,m-a bufnit rasul cand mi-au arata un soi de “pistol” cu care ei spuneau ca au masurat viteza . Un instrument de plastic facut atat de prost incat nu l-ai putea da de jucarie unui copil din Romania. Incerc sa va spun ca in Zanzibar coruptia este la un nivel atat de ridicat pe care chiar si noi romanii ni-l imaginam cu greu. Legile sunt facute pentru a-i ajuta pe localnicii angajati la stat sa primeasca mita. Nu poti sa conduci un vehicul inchiriat nici macar pentru o zi decat daca ai permis local. Contra unei sume foarte mici de bani sau inclus in inchirierea masinii, cel care iti inchiriaza masina ti-l obtine. Un prim exemplu de mita despre care sunt sigur ca tinerii de la Sibiu stiu dar il ascund, deoarece vor sa inchirieze cele 4 camere pe care le-au construit pe malul oceanului in Zanzibar. Lucrul cel mai grav este ca in povestea lor nu mentioneaza nimic despre pericolul de a fi talharit, atacat noaptea in camera de hotel. In fiecare noapte una din casele (inchiriate) de pe malul marii sau hotelurile din jur sunt atacate de localnici inarmati cu sabii. Cititi acest articol: https://adevarul.ro/stiri-locale/cluj-napoca/cum-s-a-transformat-vacanta-de-vis-a-unor-romani-2255871.html . In 2022 la jumatatea lunii martie, in timpul noptii eu si familia mea am fost atacati si jefuiti. Am avut mare noroc ca nu am fost omorati sau raniti de cei care ne-au atacat si au intrat peste noi cu forta. Cu doua sau trei zile inainte a fost atacata si jefuita o tanara de la hotelul Blue Marilyn (Kiwengwa) admnistrat de o familie de romani. Am vizitat o saptamana, in fiecare zi politia din Kiwengwa si astfel am aflat lucruri ingrozitoare, adica in fiecare noapte exista turisti care cad victima, adica sunt jefuiti de catre rau facatori. Dintre cei care se trezesc si nu se sperie sa ii confrunte pe atacatori, multi sunt raniti grav. Pentru un turist polonez, taiat cu sabia am donat mai multi sange si dupa doua zile de tratament, acesta a reusit sa scape cu viata. Da, Zanzibarul are plaje frumoase dar numai cele aflate in vecintatea hotelurilor sunt curate. Localnicii fac mizerie dar nu ii invata nimeni sa faca si curatenie. Satele lipsite de canalizare si alte servicii ridica gunoiul si il arunca in mijlocul campului. Pentru cei care stau o saptamana intr-un hotel sau o statiune daca au noroc sa fie bine paziti (soldati cu mitraliere) plaja si oceanul pot constitui o vacanta placuta. Daca “iesi din tarc” lucrurile se schimba dramatic. Datorita saraciei, pericolul de a fi atacat pentru a fi jefuit este unul cate se poate de real. Nu am investit in Zanzibar, am fost acolo de mai multe ori pentru ca in pandemie au existat multe restrictii, dar pentru 2022-2023 m-am intreptat spre alte meleaguri insorite dar care nu mi-au pus viata mea si a familiei mele in pericol. Oricat de frumos vi s-ar parea Zanzibarul nu cred ca merita sa infruntati pericolele pentru cateva zile la soare. Aum 4 ani copii strigau pe plaja si cereau “caramela” acum spun “dolar, dolar”. Nu v-am povestit despre faptul ca in Zanzibar turistii nu au liniste deoarece sunt hartuiti continuu de cei care vor sa le vanda ceva sau pur si simplu cersesc.
Raspunde

Daniel

Acum 4 luni

Prietene Radu. Tu nu stii nimic! Punct. Tu stii doar ce ai vazut acum 4-10 ani pe cand ai ajuns acolo. Din intamplare. Cam stii ce stiai si in '89 despre viitorul Romaniei. Dar nu stii nimic. Hai ca-ti dau niste exemple prietene. In primul rsnd, nu este necesar sa mergi sau sa ai primarie in orice localitate. Exista ca la noi localitati mai mari ( cum ls noi comunele) si satele. Stii tu ceva dar mai mult intuiesti. Prietene Radu, ia d'icișea cateva exemple.BPRA (zanzibar business & property registration authority) https://orsz.bpra.go.tz/ors/start Ti-as mai da, dar nu are rost. Ca tu stii tot. Si nu as vrea sa te supar eu. Si nici energie cu tine nu vreau sa pierd. Dar poate stii tu cate colibe sunt in catunul Gugulesti, Comuna Stanesti, Valcea. Si la fel, sigur stii si cate calculatoare sunt acolo. Nu la Gugulesti, la Primaria Stanesti. Si tu, fin cunoscator al Zanzibarului, poate stii ca Valcea e judet in Romania integrata in EU, NATO si usor adiacent secolului 21 in Europa. Poate. Te respect si te astept la noi la "colibe" . Te sustin!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus