Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Un copil de 14 ani din Sibiu: „La aproape orice magazin se vinde alcool minorilor și nu se face nimic”

Un copil de 14 ani din Sibiu: „La aproape orice magazin se vinde alcool minorilor și nu se face nimic”

Un copil de 14 ani a trimis redacției Turnul Sfatului o sesizare prin care atrage atenția asupra faptului că în Sibiu se vinde cu mare ușurință alcool minorilor și că polițiștii au dat, în decursul unui an de zile, doar două contravenții: o amendă și un avertisment. Pe de altă parte, Constantin Dincă, inspector, profesor și părinte de adolescent spune că este un cumul de factori, printre care se numără și complicitatea părinților care duc spre facilitatea sau spre împingerea minorilor către dependențe. Peste 10 minori din Sibiu au ajuns anul trecut la spital din cauza alcoolului.

Citește și: „VIDEO: Cât de ușor cumpără un copil de 13 ani alcool și țigări în Sibiu? Nu l-a refuzat niciun vânzător”

Având în vedere că vorbim despre un minor, am ales să-i protejăm identitatea și astfel îi vom spune Ștefan. Băiatul are 14 ani și este elev în clasa a VIII-a într-o școală din Sibiu. Spune că a rămas surprins să vadă de multe ori cât de ușor se vinde în magazinele din Sibiu alcool minorilor, deși există o lege care interzice acest lucru. El atrage atenția asupra faptului că tineri ca el sau chiar mai mici ca vârstă nu sunt protejați în niciun fel de riscul dependențelor.

„Cunosc magazine mari care vând alcool minorilor. Chiar în fața mea, fătă nicio reținere, vânzătorii au dat alcool minorilor. Nu-i întreabă de vârstă, nu le cere buletinul, nimic. Am văzut inclusiv copii de nouă ani care au putut cumpăra. Știu că cei care vând nu respectă legea, dar n-ar mai face asta dacă poliția ar aplica sancțiuni. Eu personal, în clasa a VIII-a am foarte puțini colegi care nu beau”, spune Ștefan.

Băiatul a făcut Inspectoratului de Poliție Sibiu și Poliției Locale o solicitare prin care să afle câte sancțiuni au fost aplicate de polițiști în anul 2022 unităților comerciale care vând alcool minorilor. În răspunsul care i-a fost acordat se arată că doar două sancțiuni au fost aplicate în anul 2022 de polițiștii din cadrul IPJ Sibiu și niciuna de polițiștii locali. Este vorba despre o amendă de 100 de lei aplicată de polițiști aplicată de Poliția Rurală Agnita și despre un avertisment scris dat de poliția Sibiu.  

„Anul acesta am solicitat atât Poliției Județene Sibiu, cât și Poliței Locale să îmi transmită numărul de sancțiuni aplicate în tot anul 2022, în legătură cu servirea băuturilor alcoolice minorilor. După cum se poate observa în documentele atașate, doar 2 sancțiuni au fost aplicate. Va rog să distribuiți mai departe acest aspect, deoarece la aproape orice magazin se vând băuturi alcoolice, iar poliția nu face nimic. Poate cu ocazia aceasta, se vor autosesiza”, scrie Ștefan în sesizarea făcută către Turnul Sfatului.

Cadru didactic: „Două amenzi date nu înseamnă că se respectă legea”

Constantin Dincă, inspector școlar, cadru didactic și părinte de copil adolescent spune că sunt multe magazine în proximitatea școlilor care vând alcool și tutun minorilor.

„Sesizări legate de alcool și elevi în timpul orelor de curs nu am avut, dar magazine care au ca produse vandabile țigări și alcool minorilor în apropierea școlilor sunt destule. La Ghibu, de exemplu, un astfel de magazin este la o trecere de pietoni de școală. Și din păcate aceste produse se vând foarte ușor minorilor, chiar dacă legea nu permite. Toată lumea știe asta, pentru că se vede. Eu unul abia aștept și legea aceea care să amendeze minorii care fumează pe stradă, indiferent unde se află. Din câte știu acum este în Camera Deputaților”, spune prof. Constantin Dincă.

Inspectorul este și tatăl unui copil adolescent, iar din această perspectivă consideră că cele două contravenții date de polițiști nu înseamnă că în Sibiu se respectă legea. Mai mult, spune profesorul, un cumul de factori printre care se numără de multe ori și complicitatea părinților duc spre facilitatea sau spre împingerea minorilor către dependențe.

„Este o lege care, din păcate, nu se respectă. Și nu o respectă în primul rând cei care comercializează. Ei ar trebui, în mod normal, dacă vine un copil să ceară alcool sau țigări, să-l legitimeze și să-l refuze dacă este minor. Dar eu vă garantez că presiunea este destul de mare și pe vânzători, pentru că nu ei dețin magazinele. Păcat, este păcat că nu se respectă, pentru că este vorba despre viața și sănătatea copiilor noștri. Dacă legea ar fi respectată asta i-ar determina și pe părinți să se gândească de două ori atunci când trec cu vederea expunerea copiilor la aceste vicii. Am întâlnit în cariera mea de dascăl părinți iresponsabili care vin și ne iau la rost atunci când le interzicem elevilor să fumeze spunându-ne că ei sunt cei care le cumpără țigări și-i lasă să fumeze cu ei de față, decât să facă altceva, fără să se gândească la faptul că îi otrăvesc de la vârsta aceasta. Apoi sunt acei părinți care cumpără cu mâna lor alcool pentru chefurile de zilele onomastice ale copiilor lor și cu toții știm că alcoolul până la vârsta de 20 și ceva de ani afectează dezvoltarea creierului, iar aceasta nu este o minciună. Prin toți factorii aceștia cumulați, inclusiv neimplicarea autorităților, a poliției și lipsa de conștiință a comercianților îi împingem cu mâinile noastre spre dependență. Ca părinte vă spun: faptul că au dat doar două amenzi asta nu înseamnă că se respectă legea”, mai spune prof Constantin Dincă.   

12 copii au ajuns în anul 2022 la urgențe din cauza consumului de alcool

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Spitalului De Pediatrie Sibiu, la Urgența acestei unități medicale au ajuns în anul 2022, din cauza alcoolului, un număr de 12 minori. De asemenea, în primele două luni din anul 2023 au fost trei pacienți care au în diagnostic consumul de alcool.

Sursa foto:Depositphotos.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Ati bagat scoala online nu stiu cate luni si acum va prefaceti ca va pasa de copii. Hai sictir.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

la fel e si la tigari. Statului condus de presedintele esuat, si guvernul lui nu-i pasa, pentru ca statul colecteaza astfel multe accize din bauturi si mai ales din tigari.
Raspunde

D.G

Acum 1 an

Alcoolul, deşi nu ne spune nimeni, este primul pe lista celor mai periculoase dro*guri din lume! Asociat cumva cu sălile de jocuri de noroc, cu țigările, a propo, la Goga în spate, în pauza mare, majoritatea fumează. Şi nu neapărat părinții sunt problema, deşi în mare parte cam ei ar trebui să țină controlul, ci nu a da vina pe profesori, dar anturajul este cel mai toxic mediu, şi nimeni nu te pune să rămâi blocat cu nişte oameni care-ți fac rău. Mai multă conştientizare în şcoli, şi nu doar despre efectul negativ al acoolului asupra creierului şi întregului corp, ci şi în libera lui desfăşurare ca individ în societate.
Raspunde

CX

Acum 1 an

Fumatorii sunt foarte "valorosi" pentru societate: platesc toata viata accize, sfarsesc repede si nu prin pensia. Statul nu o sa faca nimic din pacate.
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Redactia, sapati pe la LIA, o sa va ingroziti!
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Cunosc si eu o situatie. Elev de 14 ani a venit cu vodca la scoala... Cumparata de la un magazin din apropierea scolii...
Raspunde

Scoala2 Sibiu

Acum 1 an

Elevi de clasa a 7-a sau a 8-a,de la renumita Sc.Gen.2 de pe A.Iancu.sunt lăsați să iasă la tigara pe străduțele din jur.Preferara e Pas.Scolii unde se pot ascunde printre elevii de la liceul A.Iancu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus