Nemulțumit că sesizările sale penale nu s-au concretizat într-un rechizitoriu, un sibian care susține că i-au fost furați peste 243.000 de euro investiți în criptomonede a cerut judecătorilor să oblige procurorii să grăbească ancheta.
Sibianul în discuție a arătat în fața Tribunalului Sibiu că a fost convins să investească ”sume considerabile de bani în monede virtuale și aparate dedicate minării acestora” de către alți trei cetățeni, dintre care doi germani.
Când era criptomonedelor era în floare, cei trei l-au convins pe sibian să le permită să îi gestioneze câștigurile. Doar că, prin 2019, sibianul a aflat că aceste monede virtuale au fost între timp schimbate în valută clasică și în carduri cadou.
Sibianul și-a cerut banii înapoi, dar a fost refuzat, prin urmare a demarat procedurile de executare silită. Pe care le-a oprit în vara anului 2019, după ce ”liderul” celor trei a promis că va plăti eșalonat cei aproximativ 243.000 de euro reclamați a fi ”furați”.
Cum ratele nu au mai fost plătite, în martie 2020 au fost reluate procedurile de executare silită, dar sibianul păgubit a fost anunțat că nu va putea recupera mare lucru deoarece ”s-au pus la adăpost”.
Așa s-a ajuns la plângere penală pentru înșelăciune, constituire de grup infracțional organizat. Plângere depusă la DIICOT Sibiu în mai 2020.
De la DIICOT, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu în iunie 2020.
Intervine prescripția
Cu toate că dosarul de urmărire penală nu a fost închis, sibianul păgubit a considerat că ancheta merge prea încet, așa că la finele anului trecut a cerut judecătorilor să intervină. ”Timp de trei ani urmărirea penală a fost efectuată cu o lentoare care prejudiciază în mod direct interesele contestatorului. În sinteză arată că a fost efectuată o audiere de parte civilă, a fost aducerea la cunoștință a calității de suspect a domnului R. (nume anonimizat – n.r.) în octombrie anul trecut, a mai fost audiat un martor și a fost purtată corespondență cu două instituții, respectiv BINANCE și INTERPOL, dar în opinia sa este insuficient să se ajungă la o soluție în această cauză cu o asemenea cadență a actelor de procedură. Solicită să se observe că prejudiciul reclamat este considerat peste 243.000 euro, iar riscul cel mai mare este cel cu privire la împlinirea termenului de prescripție care ar surveni în cursul acestui an”, a arătat avocatul sibianului în procesul prin care era contestată durata anchetei.
Procesul s-a încheiat la jumătatea lunii trecute. Judecătorul Tribunalului Sibiu a constatat că ancheta procurorilor s-a derulat susținut, asta în contextul în care a fost nevoie și de emiterea unor ordine europene de anchetă. ”Cu toate acestea, pentru respectarea jurisprudenței în materia disputată, având în vedere vechimea cauzei de aproximativ 2 ani şi 7 luni, complexitatea medie a acesteia, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că, pentru ca activitatea de urmărire penală să respecte totuși o durată rezonabilă, precum şi faptul că persoana vătămată are dreptul la soluționarea cauzei într-un termen rezonabil”, se arată în motivarea hotărârii, prin care procurorilor sibieni li s-a impus drept termen pentru finalizarea urmăririi penale ziua de 31 august 2023.
Totodată, instanța a mai stabilit că, până la finele lunii septembrie, sibianul care se consideră păgubit nu mai are dreptul să formuleze vreo nouă plângere în ceea ce privește durata anchetei până la finele lunii septembrie a acestui an.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6601
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Costea
Acum 3 ore
Idgf
Acum 3 ore
Cititor