Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cantități mari de gunoi de grajd depozitate pe malul unui curs de apă pe Valea Hârtibaciului. Decizia Gărzii de Mediu

Cantități mari de gunoi de grajd depozitate pe malul unui curs de apă pe Valea Hârtibaciului. Decizia Gărzii de Mediu

Una dintre cele mai mari ferme din județul Sibiu - alta decât ferma de vaci Angus, a depozitat la începutul acestei luni o cantitate uriașă de gunoi de grajd pe malul unui curs de apă, pe Valea Hârtibaciului.

Gunoiul se află pe raza localității Bârghiș, iar o parte dintre localnici s-au arătat deranjați de mirosul și aspectul neplăcut, plus posibila poluare a pârâului.

O sesizare pe această temă a ajuns și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sibiu, care a trimis săptămâna trecută inspectori în control. Specialiștii în protecția mediului au confirmat aspectele semnalate.

”În teren s-a constatat existența unei depozitări însemnate de dejecții animaliere solide ce urmează a fi utilizate pentru fertilizarea terenurilor agricole, practică agricolă recomandată de Codul de Bune Practici în Agricultură, cu scopul de a asigura cerințele nutritive ale plantelor pentru a evita suplimentarea cu anumiți fertilizanți chimici.

Legislația specifică permite administrarea pe terenurile agricole a îngrășămintelor organice pentru culturile înființate și pășuni naturale în perioada 20 martie – 10 noiembrie, interdicția operând în perioada cuprinsă între apariția primului și ultimului îngheț, în perioada de vegetație activă a plantei, în perioade de soare puternic și în timpul ploilor abundente”, a arătat pentru Turnul Sfatului conducerea Gărzii de Mediu Sibiu.

Codul de Bune Practici în Agricultură prevede faptul că ”Gunoiul de grajd nu poate fi depozitat în grămezi temporare mai mult de 180 de zile și nici mai târziu de momentul începerii perioadei de interdicție”.

Cu toate acestea, inspectorii Gărzii de Mediu au dispus reprezentanților fermei o serie de măsuri clare.

”Cu ocazia controlului au fost impuse operatorului economic care desfășoară lucrări agricole în zonă (și deținător al dejecțiilor animaliere) următoarele măsuri:

  1. Împrăștierea dejecțiilor animaliere depozitate temporar pe terenurile agricole, aflate în proprietate/arendă și încorporarea acestora în sol cu respectarea OMMGA nr. 1182 din 22.11.2005 – Codul Bunelor Practici Agricole. Termen: 31 martie 2023.
  2. Se interzice depozitarea temporară a gunoiului de grajd în apropierea cursurilor de apă. Termen: Permanent”, mai arată conducerea Gărzii de Mediu într-un răspuns transmis redacției Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

John doe

Acum 1 an

Tulai, exista angajati la garda de mediu? Si acele persoane reusesc sa se deplaseze si sa mai si confirme problemele semnalate? Intreb pentru un prieten, ca aveam impresia ca la Sibiu nici nu mai exista institutia...
Raspunde

Botezatu

Acum 1 an

În Austria "rurala" am intalnit din luna februarie depozitari de gunoi de grajd pe pășuni. Unele suprafețe erau deja cu gunoi împrăștiat pe acestea. De asemenea, localnicii de acolo nu se plâng de fermele de familie cu vaci , care sunt suficient de multe și a căror clădiri fac corp comun cu locuință fermierului . Mirosea, chiar dacă era iarnă. Dar , decât să inhalam fum de cauciucuri, plastice și tot felul de materiale toxice, mai bine sa avem fermieri lângă noi. După munca și efortul acestora mâncăm.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus