Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Proiect: primăriile pot transfera către ANAF amenzile rămase neîncasate. Benedek: ”Primăriile nu au departamente să caute persoane care nu-și plătesc amenzile”

Proiect: primăriile pot transfera către ANAF amenzile rămase neîncasate. Benedek: ”Primăriile nu au departamente să caute persoane care nu-și plătesc amenzile”

UDMR a inițiat un proiect de lege prin care se propune ca primăriile să poată transfera amenzile rămase neîncasate timp de mai mulți ani către autoritățile fiscale, astfel încât împotriva acestora să se poată demara executarea silită.

Prin această modificare, s-ar oferi primăriilor mici, care nu au personal angajat pentru executările silite, posibilitatea de a scăpa de aceste datorii pe care de regulă nu le încasează niciodată.

„Sunt foarte multe localități, inclusiv în județ care au o lipsă de resurse umane şi de expertiză în privința derulării procedurilor de executare silită. Îngreunarea activității de colectare a sumelor provenind din amenzi este accentuată și de creșterea mobilității populației, de libertatea de stabilire oriunde în țară sau în spațiul Uniunii Europene fără ştirea autorităților unde se află domiciliul care figurează în actele oficiale. În astfel de condiții, localizarea contravenientului, depăşeşte capacitatea logistică a unei primării”, anunță deputatul sibian Benedek Zacharie.

În prezent, conform legii, în cazul în care procedurile de executare silită sunt epuizate, autoritățile locale sunt obligate să solicite instanțelor de judecată înlocuirea amenzilor cu sancțiunea prestării de activități în folosul comunităţii.

Cu toate acestea, potrivit inițiatorilor, în multe cazuri contravenienții fie nu pot fi localizați, fie refuză să se conformeze deciziilor instanțelor de judecată.

Inițiativa legislativă nu va avea impact asupra cheltuielilor bugetului consolidat. În cazul bugetelor locale este vorba despre amenzi a căror executare este imposibilă în prezent şi care urmează să fie prescrise în termenul legal prevăzut.

În schimb, prin ANAF se oferă posibilitatea de executare a unor amenzi, fapt care va duce la o majorare a veniturilor bugetului de stat.

Inițiativa este semnată de 18 parlamentari din cadrul UDMR.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Aristide

Acum 1 an

O prostie! Primariile pot cel mai bine sa recupereze banii. Mai des ai nevoie de o adeverinta de la primarie decat de la ANAF. Si nu-ti elibereaza adeverinta daca nu platesti datoriile. Benedek o fi avand vreun nepot la o primarie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus