Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

”Eu nu vorbesc de «îmbrățișat copaci»”. Planurile europarlamentarului Ștefănuță pentru un nou partid în România

”Eu nu vorbesc de «îmbrățișat copaci»”. Planurile europarlamentarului Ștefănuță pentru un nou partid în România

Deși se ferește să folosească termenul de ”partid”, după demisiile din USR și grupul europarlamentar Renew Europe, Nicu Ștefănuță are în vedere o nouă construcție politică la nivel național, la care să adere persoanele interesate de politicile verzilor europeni.

După plecarea din Renew Europe - grup condus în trecut și de către Dacian Cioloș -, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a anunțat că a devenit primul ales al românilor care a aderat la grupul Verzilor din Parlamentul European.

Doar că – în România – afilierea lui Ștefănuță la verzii europeni nu are niciun fel de efect, după cum recunoaște și politicianul sibian. Acest lucru se datorează, consideră el, faptului că toate partidele care și-au revendicat ideologia din ”zona verde” au fost doar unele oportunist create.

”Nu are efect (aderarea la grupul Verzilor – n.r.) pe scena politică românească. În România, această parte verde a fost supraabuzată de partide-satelit ale marilor partide, care își doreau să acopere și acest segment. Dar este o bună parte din oameni care se simte nereprezentată. Lipsa de dialog între politicieni și societatea civilă este o mare problemă. Îmi doresc ca cei nereprezentați să iasă la vot”, a declarat Nicu Ștefănuță, într-o conferință organizată în cursul dimineții de luni.

Mai întâi la nivel național

Nicu Ștefănuță s-a ferit să folosească sintagma ”un nou partid”, utilizând în schimb formularea ”alternativă politică”. ”În România, zona verde este destul de neclară. Sunt mai multe noi inițiative în acest sens – și locale, și naționale – și cred în viitorul lor. Deocamdată sunt ocupat cu construirea unei alternative politice în zona aceasta, de «verde». Alternativa este nevoie a fi construită de la nivel național și, apoi, la nivel local. Am discutat cu nume importante, care vor să facă acest lucru, nu am un dubiu că nu există cerere de așa ceva. Nu pot să dau nume, dar mi-am dorit să fiu un facilitator: avem o conexiune directă cu partidele verzi europene. În Germania, verzii au devenit al doilea sau primul partener la guvernare, în multe landuri ei fiind la guvernare. La fel și în Franța”, a mai spus Ștefănuță.

Întrebat cu ce ar diferi un nou partid al verzilor de ceea ce reprezenta nou în politica românească USR-ul de acum aproape cinci ani, Ștefănuță a arătat direcția pe care o consideră mult mai clară. ”Diferența este asumarea ideologică: a fost o problemă că în USR erau – la începuturi – și naționaliști, și cei din dreapta libertariană, și cei din dreapta progresistă. Mi se pare că această vreme a trecut, avem nevoie de predictibilitate”.

Europarlamentarul consideră că cea mai amplă categorie interesată de astfel de politici verzi vine din rândul tinerilor, care se simt nereprezentați în acest moment în clasa politică.

Ce înseamnă ”verde”?

Europarlamentarul sibian arată că importanța politicilor ”verzi” și a celor care le promovează este cu atât mai mare cu cât are legătură directă cu economia: măsuri impuse la nivel european și care au impact direct asupra economiei. ”De exemplu, peste 37% din toți banii nerambursabili europeni care intră în România sunt legați de condiții de mediu, iar alte 7% de biodiversitate. La fel și în PNRR. Și atunci, pentru noi, pentru România, dacă nu urcăm în acest tren, vom pierde nu doar bani, ci și dezvoltarea economică a României. Eu nu vorbesc de ”îmbrățișat copaci”, ci de a transforma România într-un stat învingător în UE și nu perdant.

Faptul că România nu are un partid puternic în această zonă permite, mai arată Ștefănuță, anomalii precum situația profiturilor din anul trecut ale companiilor energetice, profituri-record.  ”Anul trecut, companiile de energie au raportat profituri record – iar asta în contextul în care oamenii care doresc să devină prosumatori sunt blocați să se conecteze la rețea”, a dat Ștefănuță un exemplu în care este nevoie de intervenție politică.

În ceea ce privește comisiile în care europarlamentarul sibian va activa din partea grupului verzilor, Ștefănuță a amintit de pozițiile de negociator pentru bugetul european, cele din comisiile de mediu și de sănătate, dar și participarea în delegațiile pentru relația cu Republica Moldova, SUA și NATO.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Fghjgfj

Acum 1 an

o mare dezamagire acest agarici... cand ziceam ca este un om echilibrat si ar putea fi un bun candidat la primaria Sibiu, atunci a dat cu bata in balta si si-a aratat adevarata fata. Rusine sa ii fie ca mai are tupeul de a se arata in fata oamenilor cu povesti de adormit copii mici si sperante de ciolan ;)
Raspunde

Bzbzbz

Acum 1 an

Adică atunci când îți vindea aceleași gogoși sub sigla usereplus ți se părea credibil, acum că a ieșit din sectă e un agarici ... :)
Raspunde

Realitatea

Acum 1 an

Nisa partidelor verzi e ocupata - involuntar pe moment - de USR. Singurii care au initiative si chiar realizari pe partea de mediu.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Propunere: Partidul necopților
Raspunde

Matei

Acum 1 an

hey, eu zic ca va fi greu de pornit cu dreptul in green-zona verde cind consideri din start ca: "toate partidele care și-au revendicat ideologia din ”zona verde” au fost doar unele oportunist create." noa bine, cat despre copaci imbratisati, canadienii sint mai isteti ca noi, detalii pe site: https://www.adventuresmart.ca/programs/hug-a-tree-and-survive/ Hug-A-Tree and Survive emphasizes four key rules to keeping children safe: 1) Tell an adult where you are going. 2) If you are lost, “Hug-A-Tree” and stay put. 3) KEEP WARM AND DRY 4) Help searchers find you by answering their calls. si nu, nu se aplica doar in excursiile outdoor in salbaticie ci si in politica!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus