Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
18°C

Eveniment la ULBS dedicat filmului ”Voyage to Himalaya - The Kangchenjunga Expedition 2022”. Regizor: Aducem povestea, imaginile, aerul unic al unei înalte aventuri, acasă

Eveniment la ULBS dedicat filmului ”Voyage to Himalaya - The Kangchenjunga Expedition 2022”. Regizor: Aducem povestea, imaginile, aerul unic al unei înalte aventuri, acasă

Universitatea ”Lucian Blaga” organizează miercuri, de la ora 18.30, proiecția filmului documentar ”Voyage to Himalaya - The Kangchenjunga Expedition 2022”. Evenimentul va avea loc în aula „Avram Iancu” din sediul Facultății de Litere de pe Bulevardul Victoriei.

În primăvara anului 2022, doi alpiniști români, sibianul Tulpan Teodor și Cătălin Mastan, au luat parte la o expediție internațională de mare altitudine, pentru ascensiunea celui de-al treilea vârf al planetei, Masivul Kangchenjunga, de 8.586m.

Asociația Nova Polaris Sibiu, Montaventura Trekking & Expeditions și alpinistul sibian Teodor Tulpan sunt cei care au contribuit la realizarea documentarului.

”Pe mine m-au atras întotdeauna poveștile de călătorie din locuri îndepărtate și pline de un anumit exotism și mare aventură. Am fost din copilărie un aventurier, dar mai mult în imaginație, în lecturi, visător și ușor-ușor cu vârsta m-am apropiat profesional de cinematografie. Mi-am găsit locul în cel al unui povestitor mai degrabă decât protagonist. Sub formă audio-vizuală. Așa că atunci când l-am cunoscut pe Fane Tulpan, un alpinist titrat și umblat pe orizontală și verticală pe tot Globul și un concitadin cu noi, evident a fost o atracție de a colabora cu el. Și asta a început prin 2008 și 2009, când am mai realizat două filme documentare independente cu el. Unul despre întreg palmaresul expedițional al lui Fane, până la acel moment (“Chemarea Muntelui”, co-scenaristă Camelia Repede) și un alt film în 2009, despre o expediție, tot a lui, pe cel mai înalt vârf montan din Mexic: Pico de Orizaba – filmul numindu-se “Jurnal Mexican”” a declarat pentru Turnul Sfatului Octavian Repede, președintele Asociației Nova Polaris.

Regizorul sibian mai spune că „documentarul e filmat pe parcursul avansării către vârf. În film sunt surprinse peisaje fabuloase și în același timp foarte rare pentru ochiul nostru. Este un punct îndepărtat al globului care este frumos și diferit de ceea ce cunoaștem noi. Putem spune că este o experiență vizuală specială. În același timp, filmul este și informativ pentru că putem vedea cum se desfășoară o expediție la cel mai înalt nivel de complexitate”.

După încheierea expediției propriu-zisă, Octavian Repede a lucrat aproape un an la film, însă rezultatul înseamnă o mare bucurie personală.

”Practic, începând cu martie 2022 eu am început să scriu la scenariu, adunam, căutam informații, legende, mituri, m-am imersat în fascinanta lume himalayană - e un loc mitic și un reper al Globului - nu doar pentru performanța alpinistică, este și epicentrul budismului, redactam povestea etc. Fane s-a întors apoi în mai din expediție și cu un mic jurnal al călătoriei, de care ne-am folosit în scenariu. Apoi am discutat imaginile, am povestit despre tot și toate, am organizat, am scris, rescris, apoi editat video tot materialul. Am beneficiat de două voci britanice - naratorii filmului: Jennifer Tra și Chandler Clark. Am primit și o coloană muzicală dedicata filmului, un film score realizat de Alexandru Repede. Și cam așa timp de 11 luni, am lucrat la realizarea “Voyage to Himalaya – The Kangchenjunga Expedition 2022”. Întotdeauna e o mare bucurie, personală, când de la o simplă discuție pe o bancă, despre o idee, după multe luni, aceea idee se transformă în ceva tangibil, adică spectatori care vin să vadă pe ecran o poveste în imagini, gândită de tine în fel și chip. Și să rămână acea poveste peste generații”, a mai explicat Octavian Repede.

Întrebat ce și-a propus să exprime prin acest film documentar, cu ce i-ar plăcea să rămână studenții și privitorii care vor participa la evenimentul de miercuri, regizorul sibian n-a ezitat.

”Pentru noi cei care nu vom ajunge niciodată acolo, în Munții Himalayeni, am vrut să aduc o poveste, simțim puțin din lumea îndepărtată și mare. Să vedem de acolo. Și să înțelegem că lumea este, a fost și va rămâne mult mai mare decât o gândim noi. E mersul unui univers poate foarte înțelept, pe care nu îl înțelegem mai tot timpul. Dar în Himalaya, pentru cei care ajung acolo, aceste idei se resimt văzând natura, călătorind, cățărându-te. Apoi, am vrut să aduc povestea unui uriaș tăcut. Și a unei aventuri de alpinsim. La care au participat și doi români, Cătălin Mastan și Teodor Tulpan. Deși este al treilea vârf ca înălțime de pe Pămînt, Vf. Kangchenjunga nu este un munte, un uriaș cunoscut. Îi lipsește faima Everestului sau "prestigiul" lui K2, singurele două vârfuri mai înalte ca el. Statisticile, discutabile totuși, acordă o probabilitate de 20% a unui accident fatal pentru expedițiile care încearcă să ajungă acolo. Cutremurător! Deci, această expediție a avut un grad mare de risc. Din cinci alpinști, unul s-ar putea să moară pe ghețurile de la mii de metri”, a concluzionat regizorul Octavian Repede.

Intrarea la evenimentul de miercuri este liberă.

Cine este curios poate vedea câteva detalii urmărind teaserul de mai jos:

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus