În aprilie 2022 un adolescent german, aflat în România în cadrul uni program de educare a tinerilor cu probleme sociale, a ucis cu cuțitul o femeie pe care o considera de etnie romă.
Publicațiile Der Spiegel și Libertatea au urmărit cazul într-o anchetă care vorbește despre problemele din sistem, dar și despre familia sibienilor care l-au găzduit pe copil, aceștia fiind pasibili acum la plata de daune morale, în urma crimei.
Citește și: Crima din Mediaș: Un cetățean german a omorât o femeie ”din pură ură rasială”. Credea că e de etnie romă
Într-o documentare derulată pe parcursul mai multor luni, cele două publicații au aflat că Luca (nu acesta este numele real al copilului) locuia din 2016 la o familie din județul Sibiu. Fusese relocat aici, în plasament internațional, de autoritățile germane, în parteneriat cu o firmă nemțească. Asta chiar dacă o instanță, tot din Germania, îl declarase, cu puțin timp înainte de a fi trimis în România, „un pericol la adresa celorlalți”, cu grave probleme de sănătate mintală.
Tânărul, născut în vestul Germaniei, în vârstă de 18 ani, este acuzat acum de omor calificat, tentativă de omor și distrugere.
Cu aproape nouă luni în urmă, pe 12 aprilie 2022, a omorât o bătrână necunoscută din Mediaș, crezând că e de etnie romă. A filmat momentul în care a ucis-o, apoi a difuzat clipul pe grupuri extremiste de pe Telegram și Discord. A făcut crima cu câteva luni înainte de majorat, când urma să părăsească familia din Dumbrăveni, la care a stat în plasament în ultimii șase ani. Luca a recunoscut faptele în fața procurorilor.
Ancheta arată că între instituțiile din România și cele din Germania nu a existat nicio colaborare legat de Luca.
„Copilul ăsta merita suport de la autorități pregătite, nicidecum trimis la liziera pădurii. De fapt, asta s-a întâmplat”, spune pentru Libertatea procurorul Remus Criste, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, care a investigat cazul. Iar cazul începe, la propriu, într-o pădure.
Luca e unul dintre cei peste 3.600 de copii și tineri adulți germani care au fost trimişi să fie îngrijiți în afara Germaniei între 2008 și 2020, printr-o „măsură pedagogică individuală”, conform datelor oferite de Ministerul Familiei din Germania, citat de Libertatea.
Întrebat în ce țări au fost trimiși aceștia, ministerul a spus că nu deține astfel de date.
Libertatea și Spiegel au întrebat și fiecare dintre cele 16 landuri (regiuni) din Germania. Din analiza răspunsurilor primite (cele mai multe au spus că nu dețin aceste informații), rezultă că acești copii sunt trimiși, de regulă, în țări mai slab dezvoltate decât Germania, precum Turcia, Kârgâzstan, Maroc, Bosnia și Herțegovina, Namibia, Grecia, Ungaria sau Polonia. Măsura plasamentului internațional este văzută ca un fel de ultimă soluție în Germania pentru copii și tineri cu probleme de comportament sau psihice, pentru care nu se mai găsesc soluții de asistență socială pe plan intern.
Luca este unul dintre cei 33 de copii străini plasați în familii din județul Sibiu în ultimii zece ani. Pentru îngrijirea lui în România, statul german a plătit, de la începutul măsurii, o sumă de 437,18 euro pe zi către Ensemble gGmbH, conform informațiilor oferite de către autoritățile din Germania, la solicitarea redacțiilor Libertatea și Spiegel.
„Rata zilnică includea costurile de personal, costurile pentru consiliere de specialitate, consultația unui psihiatru, costurile materiale, precum și banii de buzunar, alocația pentru îmbrăcăminte”, conform răspunsului Oficiului de Tineret german. În total, 882.963,51 euro pentru perioada 02.06.2016 – 03.07.2022, precizează instituția, adică inclusiv pentru lunile în care băiatul a fost în arest preventiv. Pe 4 iulie, Luca a împlinit 18 ani, iar plățile au încetat. Din suma respectivă, Ensemble plătea persoanele care se ocupau de Luca. Pentru activitatea lui, Marcel Șaitiș încasa mai puțin de o șesime din suma totală: câte 65 de euro pe zi, conform unui contract din 2018 obținut de către Libertatea. Din suma respectivă, avea de plătit taxe și impozite. În plus, primea câte 27 de euro pe zi pentru hrana și îmbrăcămintea copilului.
Citeşte întreaga ştire: INVESTIGAȚIE LIBERTATEA - DER SPIEGEL. Cum a ajuns în plasament la o familie din România un copil-problemă din Germania, care apoi a omorât o femeie din Mediaș
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1207
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Sapgari
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 3 ore
Ilie