Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Meseria de lucrător cu copilul se va regăsi, de săptămâna viitoare, în Catalogul clasificării ocupaţiilor din România

Meseria de lucrător cu copilul se va regăsi, de săptămâna viitoare, în Catalogul clasificării ocupaţiilor din România

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a salutat, joi, lansarea în limba română a aplicaţiei mobile de educaţie parentală Bebbo, anunţând că meseria de lucrător cu copilul se va regăsi, de săptămâna viitoare, în Catalogul clasificării ocupaţiilor din România.

"Vom avea şi noi în România, în Catalogul profesiilor recunoscute şi acreditate oficial de statul român, meseria de lucrător cu copilul. Săptămâna viitoare va fi deja şi această meserie în catalogul clasificărilor (n.r. - Clasificarea ocupaţiilor din România), a fost un demers împreună cu Ministerul Muncii şi ne-au sprijinit foarte mult organizaţiile neguvernamentale tocmai pentru că este o necesitate (...). Un instrument digital gratuit precum Bebbo, realizat de specialiştii UNICEF, este util atât pentru părinţi, cât şi pentru cei care lucrează cu cei mici. Susţin orice instrument sau iniţiativă care vine în sprijinul părinţilor, dar şi a profesioniştilor din sistemul de protecţie a copilului", a precizat Firea citată de Agerpres, la evenimentul găzduit de Senat, în calitate de organizator, alături de Reprezentanţa UNICEF în România şi Centrul Step by Step.

Ea a precizat că Guvernul va asigura, prin Ministerul Familiei, jumătate din cheltuiala cu copiii incluşi în Observatorul Naţional al Copilului.

"Noutatea este aceea că Guvernul va asigura, prin Ministerul Familiei, jumătate din cheltuiala cu aceşti copii incluşi în Observatorul Naţional al Copilului, şi jumătate autoritatea locală, deci cumva ridicăm şi presiunea de pe autoritatea locală şi o încurajăm să fie mai participativă", a transmis ministrul Familiei.

În opinia ei, cea mai importantă muncă în relaţia cu copiii din România este aceea de a preveni situaţiile de risc, cum ar fi abandonul.

"Cea mai importantă muncă în relaţia cu copiii din România este aceea de a preveni situaţiile de risc, de a fi abandonaţi, de exemplu, unii dintre ei de către familie la stat. Legea prevenirii separării copilului de familie a fost adoptată în Senat şi aşa cum am prevăzut în această lege (...) autorităţile locale şi colegiile din care fac parte medicul din comunitate, poliţistul de proximitate, profesorul, directorul de şcoală şi societatea civilă vor constata care sunt acei copii care ori au părinţii la muncă în străinătate şi sunt cu bunicii, care au îmbătrânit, nu mai au resurse financiare, acei copii nu mai au alimentaţia potrivită, rechizitele necesare pentru a merge la şcoală, îmbrăcăminte adecvată etc., toţi aceşti copii vor fi incluşi în ONC", a conchis Firea. 

Aplicaţia Bebbo pentru educaţie parentală

Aplicaţia mobilă Bebbo de educaţie parentală, în limba română, pentru îngrijirea copiilor cu vârste între 0 şi 6 ani, care oferă părinţilor sfaturi sigure şi utile referitoare la sănătatea şi bunăstarea copiilor lor, a fost lansată, joi, de Senat, UNICEF şi Centrul Step by Step.

Bebbo a fost dezvoltată la nivel regional de către UNICEF cu sprijinul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi al Uniunii Europene şi este disponibilă în alte 14 ţări din Europa şi Asia Centrală.

"Aplicaţia este un instrument uşor de folosit, accesibil şi adaptat timpului în care trăim. Am instalat-o şi o folosesc zilnic de câteva săptămâni, timp în care am descoperit o mulţime de lucruri utile şi valoroase. Este un instrument de un real ajutor părinţilor în primii ani de dezvoltare a copiilor, un adevărat specialist online pe care te poţi baza şi un instrument care te ajută să monitorizezi creşterea copiilor, controalele medicale sau vaccinările. Senatul României sprijină această iniţiativă şi continuă să lucreze cu partenerii săi pentru toţi copiii din România", a afirmat Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, potrivit Agerpres.

Aplicaţia Bebbo oferă părinţilor articole, clipuri video, idei de jocuri şi activităţi, reţete sfaturi de specialitate cu privire la o gamă largă de aspecte legate de sănătatea şi dezvoltarea copilului, de la nutriţie şi alăptare la învăţarea timpurie şi valoarea jocului, parentingul receptiv, protecţie şi siguranţă. Bebbo mai include îndrumări specifice pentru părinţi şi îngrijitori cu privire la modul în care să se îngrijească de propria sănătate. Aplicaţia a fost tradusă şi adaptată în România de experţii Centrului Step by Step. Bebbo poate fi descărcat gratuit şi instalat în câteva secunde prin Google Play sau App Store. Până în prezent, la nivel regional, aplicaţia este folosită de peste 100.000 de utilizatori.

"Natalitatea trebuie să crească sănătos, iar părinţii au nevoie de sprijin şi după ce vine un copil pe lume. (...) Pentru un părinte la început de drum orice sprijin este important", a declarat Gabriela Firea, Ministrul Familiei.

Reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti, a evidenţiat că Bebbo este un ajutor important pentru părinţii români care să le ofere copiilor lor "o îngrijire mai bună, mai informată".

"Mereu la îndemână, Bebbo are un conţinut de calitate şi extrem de divers. Primii ani de viaţă ai copiilor sunt esenţiali pentru dezvoltarea viitorilor adulţi, iar UNICEF îşi reafirmă angajamentul de a lucra, împreună cu partenerii, pentru ca toţi copiii din România să se poată bucura de o educaţie timpurie de calitate, susţinându-i pe părinţi şi pe cei care lucrează cu copii în importanta lor misiune", a spus Anna Riatti.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus