Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Astra au donat 1.500 de cărți bibliotecilor din Republica Moldova

Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Astra au donat 1.500 de cărți bibliotecilor din Republica Moldova

Biblioteca Națională a Moldovei în Chișinău, Biblioteca din Glodeni și Biblioteca „Ion Druță” din orașul Dondușeni au primit 1500 de cărți din partea Bibliotecii Județene Astra și Muzeului Național Brukenthal. Scopul donației este de a dota instituțiile cu cărți, dar și de a promova dragostea pentru lectură în limba română.

Reprezentanții instituțiilor sibiene, Alexandru Constantin Chituță și Răzvan Pop spun că donația de carte vine să promoveze cultura și să încurajeze lectura în limba română.

„Am venit în Republica Moldova cu o donație de carte care acoperă o întreagă paletă. De la copii la  adulți, de la ghiduri, albume de artă, albume și povești pentru copii la carte de specialitate. Nu facem decât să dăm o mână de ajutor fraților noștri de aici. Ne-am bucurat să vedem  instituții culturale cu copii implicați și personal dedicat. E un prim contact pe care Muzeul Național Brukenthal îl are la Chișinău, a declarat Alexandru Chituță, prezent la Chișinău și în Republica Moldova.

„Intenția noastră este să refacem fondul de carte în limba română”

Narcis Afrăsinei, director-adjunct al Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chișinău a declarat că aceste donații ajută la refacerea fondului de carte în limba română. 

„Intenția noastră este să refacem fondul de carte în limba română. Am aflat astăzi că, de pildă la Biblioteca din Dondușeni, din nordul Republicii Moldova, procentajul de carte în limba română este de 60%. Este un procentaj mai bun decât în alte localități dar, din nefericire, cele în grafie latină sunt mult mai reduse. Cred că avem undeva în jur de 10 mii de exemplare din cele 60 de mii pe care le totalizează instituția. Intenția noastră este să dublăm acest fond de carte și vrem să venim cu o carte contemporană, o carte nouă, care să fie mult mai atractivă și pentru exponenții noii generații”.

Tot grație Guvernului României, biblioteca din Dondușeni a fost reparată și dotată cu mobilier și tehnică nouă.

„În anul 2022 am beneficiat de un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova „Ion Druță – Membru de Onoare al Academiei Române – File și Frunze de Dor”. S-a realizat reparația fațadei, a coloanelor, a copertinei, schimbarea geamurilor la etajul al doilea. Totodată, am beneficiat de mobilier și echipament tehnic”, a spus Oxana Caramîș, directoarea bibliotecii publice „Ion Druță” din Dondușeni.

„M-am bucurat să văd acest proiect finalizat, să văd măsuțele și scaunele achiziționate, mobilierul de birouri, toate investițiile care s-au făcut, modernizarea clădirii, schimbarea de geamuri-termopan și așa mai departe. Iată că anul trecut, DRRM-ul a aprobat acest proiect și biblioteca arată altfel”, a adăugat Nicolae Ivășchescu, secretar general al DRRM.

Atât copiii, cât și bibliotecarii au rămas încântați de darul primit.

„Donația de carte pe care am primit-o astăzi de la Sibiu este foarte importantă pentru biblioteca orășenească din Dondușeni fiindcă ducem lipsă de cărți în limba română”, a menționat Svetlana Dolghieru, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu și muzee Dondușeni.

„Această donație este foarte importantă, deoarece anume din carte aflăm cele mai importante lucruri. Această donație va permite copiilor să citească cărți în limba română și să afle lucruri cât mai interesante”, a adăugat Zinaida Corcimari, învățătoare la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Dondușeni.

„Îmi place să citesc, să aflu mai multe informații despre oameni, despre plante și altele”, a conchis eleva.

Evenimentele culturale organizate la Chișinău de Muzeul Național Brukenthal continuă

Evenimentele culturale organizate la Chișinău de Muzeul Național Brukenthal vor continua în data de 23 martie la Muzeul Național de Artă din Chișinău cu deschiderea expoziției Artiști români pe mapamond, curator Alexandru Constantin Chituță și prin donația a 21 de lucrări de artă din partea colecționarului George Șerban și donația de carte din partea Muzeului Național Brukenthal.

„Este o mare bucurie și onoare pentru noi ca două instituții culturale din România să vină la Chișinău. Am văzut cărțile donate de Muzeul Național Brukenthal. Sunt foarte valoroase pentru Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău și pentru cei care ne trec pragul. Sunt cărți care vor ajuta cititorii, persoanele interesate și specialiștii, studenți, masteranzi și doctoranzi. Sperăm că acordul încheiat cu Muzeul Național Brukenthal va continua și în viitor”, a declarat și Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Moldovei din Chișinău.

Vineri, 24 martie, la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va avea loc vernisajul expoziției Suzana Fântânariu  - Ambalaj pentru suflet și o donație de carte.

În cadrul celor două instituții se vor semna contractele de parteneriat Axele culturale Brukenthal.

Foto: Muzeul Național Brukenthal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus