Patru poduri vor fi construite în mai multe localități din județ, iar unul va fi reabilitat în cadrul unor lucrări la drumurile județene 104E (Arpașu de Jos - Șomartin), 104F (Săcădate - Nou Român), 105H (Arpașu de Sus) și 105G (Sadu). CJ Sibiu a lansat o licitație pentru contractarea unui operator în acest sens. La fel ca în alte cazuri, și de această dată autoritățile județene au inclus clauza suspensivă.
Anunțul de licitație publică prevede achiziționarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru „LOT 1 „Construire pod nou pe DJ 104E Șomartin – Arpașu de jos, la km 4+739”; LOT 2 "Constr. pod nou pe DJ 104E: Șomartin-Arpașu de Jos, la km 3+420”; LOT 3 „Constr. pod pe DJ 104F Săcădate Nou Român la km 24+400”; LOT 4 „Reabilitare pod pe DJ 105H Arpașu de Sus km 5+382”; LOT 5 „Constr. pod pe DJ 105G , Km. 20 + 500 , Sadu, jud.Sibiu și relocare utilități”.
Licitația este programată să aibă loc pentru ziua de 26 aprilie 2023. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproape 22 de milioane de lei, fiind posibilă împărțirea în loturi a contractelor.
Conform datelor din anunț, cea mai scumpă lucrare ar urma să fie construirea podului pe DJ 104F Săcădate - Nou Român la km 24+400 - 6,8 milioane lei. La Sadu, construirea podului și relocarea utilităților va costa 5 milioane de lei, iar reabilitarea podului de pe DJ 105H, la Arpașu de Sus, se estimează că va costa peste 4,7 milioane lei. Cel mai ieftin vor fi proiectul tehnic și lucrările de execuție la obiectivul de investiţii „Construire pod nou pe DJ 104E Șomartin – Arpașu de jos, la km 4+739” - 1,2 milioane lei.
Toate podurile sunt construcții vechi, iar lucrările au în vedere reconstruirea de noi poduri. Spre exemplu, starea tehnică a podului de pe DJ 104F Săcădate - Nou Român (poza principală) nu asigură condițiile minime de siguranță, conform descrierii din studiul de fezabilitate. „Podul a fost construit în anii 1950 și în prezent nu prezintă siguranță în exploatare. Podul existent a fost expertizat în anul 2011. Expertul tehnic impune execuția unui pod nou corespunzător unui drum județean cu lățimea părții carosabile de 7,8 m și două trotuare pietonale cu lățimea utilă de minim 1 m”, se mai arată în document.
La fel e și în cazul realizării lucrărilor de construire a unui nou pod pentru punerea în circulație a rutei de acces în satul Șomartin, peste Pârâul Nou. Aici, expertiza tehnică arată că podul a fost construit în anul 1967. „Analiza parametrilor de stare fizică și de funcționalitate a condus la obținerea unui indice de stare tehnică care permite încadrarea lucrării în clasa stării tehnice IV – stare tehnică nesatisfăcătoare”, se arată în document.
Devenită deja o obișnuiță, CJ Sibiu a inclus în anunțul de licitație clauza suspensivă, care prevede că după alegerea operatorilor economici contractul va fi semnat doar când va fi asigurată finanțarea, dar nu mai târziu de 6 luni.
„Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de alocarea creditelor bugetare cu această destinație, semnarea contractului făcându-se cu respectarea dispozițiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidența legislației privind finanțele publice. Având în vedere dispozițiile Legii 98/2016 privind achizițiile publice și H.G. nr. 395/2016, cu modificările și completările ulterioare, Aut Cont precizează că va încheia contractul cu ofertantul declarat câștigător numai in măsura in care fondurile necesare achiziției vor fi asigurate prin alocarea angajamentelor/creditelor bugetare cu aceasta destinație. În cazul în care, indiferent de motive angajamentele/creditele bugetare nu vor fi alocate, pe o perioada de 6 luni de la data și de soluționare definitivă a eventualelor contestații, procedura de atribuire se va anula de drept, în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare, în conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit. c) teza 2 din Legea 98/2016 cu modificările și completările ulterioare, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziție publică. Ofertanții din cadrul acestei proceduri înțeleg că Autoritatea Contranctantă nu poate fi considerată răspunzătoare pentru vreun prejudiciu în cazul anulării procedurii de atribuire, indiferent de natura acestuia și indiferent dacă Autoritatea Contrantantă a fost notificată asupra existenței unui asemenea prejudiciu. Ofertanții din cadrul acestei proceduri acceptă utilizarea condițiilor speciale de mai sus/clauzei suspensive, asumându-și întreaga răspundere în raport cu eventualele prejudicii pe care le-ar putea suferi în situația descrisă. Perioada maximă pentru care operează clauza suspensivă este de 6 luni, astfel încât, în cazul în care condiția semnării contractului de finanțare nu este îndeplinită, procedura de atribuire este anulată. Ofertanții la procedură își asumă prin depunerea ofertei obligația de a-și prelungi valabilitatea ofertei, la simpla solicitare a Autorității Contractante, daca Autoritatea Contractantă se va afla in situatia aplicarii clauzei suspensive”, este explicația motivului includerii clauzei suspensive.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: construire poduri sibiu , Poduri Sibiu
Vizualizari: 2181
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 2 ore
Gelu
Acum 2 ore
FLOD
Acum 3 ore
Antrenorii de genii