Luni,
07.10.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Romii căldărari din Brateiu nu vor renunța la căsătoriile între minori și nu-și vor trimite fetele la școală: „Eu nu am văzut niciodată poliția să se autosesizeze”

Romii căldărari din Brateiu nu vor renunța la căsătoriile între minori și nu-și vor trimite fetele la școală: „Eu nu am văzut niciodată poliția să se autosesizeze”

Aproape două ore au durat discuțiile dintre autoritățile sibiene și reprezentanții romilor căldărari din Brateiu în cadrul unei prime întâlniri de lucru. Scopul a fost acela de a preveni căsătoriile timpurii și răpirile din comunitatea romă, dar și școlarizarea copiilor din această etnie. Mulți dintre părinții romilor tradiționali refuză să-și mai trimită copiii la școală, în special fetele după primele clase. Răspunsul lui Traian Căldărar, reprezentantul romilor și consilier local în cadrul primăriei Brateiu a fost de neclintit, cel puțin deocamdată. Nu-și vor trimite fetele la școală pentru a le proteja și se vor căsători devreme, pentru că aceasta le este tradiția.

În cursul zilei de luni, 27 martie, la Centrul de Informare din cadrul Școlii Gimnaziale din Brateiu a avut loc prima ședință a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi Sibiu. Principalul scop al acestei întâlniri a fost prevenirea mariajelor timpurii și a răpirilor în comunitățile cetățenilor români de etnie romă, autoritățile sibiene dorind să aibă discuții cu membrii etniei rome, adulți și minori, din Brateiu și Buzd asupra limitei dintre lege și tradiție, asupra drepturilor individuale ale femeilor și ale copiilor. 

Cu alte cuvinte, inițiativa a venit după mai multe anunțuri ale poliției cu privire la minori romi (în special fete) date dispărute și după mediatizarea cazului de la Tălmaciu în care o fată de 14 ani a fost răpită de familia unui tânăr din Porumbacu de Jos.  

În sala Centrului de Informare a școlii din Brateiu au fost prezente mai multe autorități decât membrii ai etniei rome. Au fost reprezentanți ai Prefecturii Sibiu, în frunte cu prefectul Mircea Crețu, au fost reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Jandarmeriei, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Consiliului Județean Sibiu și primarul comunei Brateiu, Elena Marian. Deși în sală au venit, inițial, câteva femei și câțiva copii, aceștia au plecat în timpul discuțiilor fără a lua cuvântul.

Ca reprezentant al romilor a rămas Traian Căldărar, rom cunoscut în comună, dar și la nivel național prin aparițiile sale în fața camerelor de luat vederi, dar și consilier local în cadrul primăriei Brateiu.

În deschiderea întâlnirii a vorbit prefectul Mircea Crețu.

„Tradiția este de multe ori mai tare decât legea, așa că am decis să ne deplasăm în comunitatea dumneavoastră pentru a avea un dialog și într-adevăr să vedem ce înseamnă tradiția și până unde ține și de unde începe legea care trebuie respectată. […] Mi-aș fi dorit să fiți un număr mai mare cei de aici, din Brateiu, însă, este un început și acesta”, a spus acesta dând celor din comunitate cuvântul.

Deși prefectul și-ar fi dorit ca una dintre femeile rome prezente în sală să vorbească, cel care a preluat discuțiile și care a purtat dialogul până la final a fost Traian Căldărar, în calitatea sa de reprezentant al comunității în consiliul local.

„Problema aceasta a căsătoriilor timpurii încă se practică foarte des la noi în comunitate și ceea ce vreau să vă spun este că într-un viitor apropiat legea din România nu ar putea să stopeze sau să intervină în situația în care noi respectăm o tradiție de sute de ani pe care nimeni nu a reușit să o schimbe până acum”, a spus Traian Căldărar.  

Acesta a contestat ideea de răpire la Tălmaciu sau ideea că fetele ar fugi de acasă pentru că nu vor să se căsătorească cu băieții aleși de părinții lor și a dat vina pe o proastă gestionare a situației de către părinți și pe o mediatizare exagerată în presă.  

În discuție a intervenit și primarul comunei Brateiu care a subliniat faptul că familia fetei se implică în viața acesteia și după căsătorie. A lăsat de înțeles că autoritatea locală nu va mai putea tolera pentru mult timp căsătoriile între minori.

„Aceste căsătorii premature nu pot fi legiferate. Aceasta este cutuma, noi, comunitatea locală am tolerat-o, dar probabil că nu mult timp se va mai întâmpla lucrul acesta, pentru că ne asumăm și noi niște...”, a spus Elena Maria.

Replica lui Traian Căldărar a fost că dacă nu se va mai tolera ei vor fi nevoiți să iasă din cultura romilor și să se românizeze.

„Problema este că noi nu vrem să ne pierdem identitatea”, a spus acesta.

Apoi a precizat că aceste căsătorii premature nu le fac rău fetelor din etnia romă tradițională pentru că ele se dezvoltă mai repede decât alte fete și sunt pregătite psihic de mamele lor care zilnic, încă din fragedă pruncie, le vorbesc despre măritiș și îndatoririle pe care le vor avea atunci când își vor întemeia o familie.

Nici sarcina la 12 sau 13 ani nu constituie o problemă pentru Traian care spune că verișoara lui s-a căsătorit la 12 ani și are trei copii fără urmări grave.

Nu sunt lăsate la școală pentru a fi protejate

O altă problemă importantă ridicată în discuțiile care au avut loc astăzi a fost și dreptul la educație al copiilor romi și o intervenție clară pe acest subiect a avut învățătoarea Ligia Șerban.

„Este totul despre bani. Eu sunt aici de 25 de ani și am avut astfel de copile în clasă. Ei își vând fetele pe bani. Mi-o dat două miliarde, spun. Eu aici am vrut să ajung. La unele lucruri se poate renunța, pot să meargă cu mașina, pot, pot, pot, dar la asta nu pot. Eu am văzut că se poate. Ați renunțat la atâtea până acum, la asta de ce nu se poate? Fata asta de ce n-o venit la școală (n.r. face referire la o tânără care stătea în stânga ei pe scaun), copiii tăi de ce nu au venit la școală?[...] Vin fetele la mine și plâng, plâng că ar vrea să vină la școală, dar nu le lasă și de asta mă doare pe mine ”, a spus învățătoarea.

Foto spate stânga, învățător Ligia Șerban

Răspunsul reprezentantului comunității de căldărari din Brateiu a fost că fetelor le este interzis să meargă mai mult de maxim cinci clase la școală pentru a fi protejate.

„De ce fetele noastre nu urmează o școală? De ce ajung să meargă doar patru, cinci clase? În clasele acestea învață să scrie, învață să citească, învață bunele maniere la școală. [*]. Noi oferim o protecție maximă fetelor noastre ca în momentul în care ele vor fi căsătorite, să fie virgine. De multe ori, faptul că fetele noastre nu merg la școală mult mai mult decât unii își doresc, este tocmai pentru acest motiv, ca ele să fie protejate. Este adevărat că am schimbat unele lucruri, în pas cu evoluția societății așa cum spune d-na Ligia, dar niciodată nu ne-am vândut fetele. Întotdeauna am încurajat tinerii să meargă să învețe, dar fetele, pentru ele este un pericol care le paște. Aici este vorba doar de protecție, atât”, a mai spus Traian Căldărar.

Acesta a subliniat faptul că protecția fetelor înseamnă mai mult decât trei facultăți sau patru mastere la un loc.

„Cea mai mare onoare pentru un tată și o mamă este ca fata atunci când este măritată să fie fată mare. Asta este răspunderea noastră. Noi punem preț pe valorile noastre mai mult decât toată școala din lume. Asta vreau să înțelegeți, oameni buni. Dacă vreți să înțelegi este bine, dacă nu, nu cred că va exista într-un viitor apropiat o schimbare în acest sens”.

Traian Căldărar a explicat și de ce consideră comunitatea din Brateiu un pericol ca fetele să meargă la școală.

„Fata noastră de 12 ani gândește altfel decât o fată din rândurile comunității majoritare, are alte principii, are alte vise. Dacă eu îmi las fata să meargă până la opt clase există pericolul ca la 14 ani să facă o prostie din cauza mentalității și gândirii pe care o are. Dacă îi lăsăm libertatea asta de a face o școală de opt clase, ca mai apoi să meargă la un liceu sau o facultate, există pericolul ca fata noastră, pentru că noi nu concepem ca fata noastră sau băiatul nostru să se căsătorească în afara comunității și există acest pericol. Apoi, expunerea ei este unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care nu ni-l dorim și școala poate fi un factor pentru expunerea lor”, a spus Traian Căldărar.

Deși conștienți că se încalcă legea polițiștii sau jandarmii nu s-au autosesizat niciodată

Degeaba au încercat cei de la poliție să explice că sunt drepturi fundamentale care sunt încălcate în comunitatea romă, că sunt libertăți care sunt îngrădite, că acele căsătorii între minori sunt ilegale și constituie infracțiuni, degeaba au spus cei de la jandarmerie că se încalcă legea în comunitatea romilor și că organele abilitate se pot sesiza din oficiu și degeaba a încercat să explice Gheorghe Mihai Nedelcu, președinte al Centrului European de Integrare a Romilor că nu trebuie îngrădită educația, ci trebuie deschidere pentru educație, pentru că poporul rom are nevoie de educație, reprezentantul romilor căldărari din Brateiu a rămas, cel puțin deocamdată, de neclintit.

„Vreau să vă întreb pe dumneavoastră ca instituție, pentru că noi nu suntem de ieri, de azi pe teritoriul Brateiului, ci de sute de ani. Eu nu am văzut niciodată Inspectoratul Județean sau local de poliție să se autosesizeze și să spună, măi stai așa că problema este cum spunem noi. Pentru că nu ați avut motiv. Pentru a întocmi un dosar penal pe aceste căsătorii trebuie să faceți cercetări și să ajungeți la o concluzie, dar o să vă luptați cu morile de vânt, pentru că nimeni niciodată, nu o să vină la dumneavoastră și să depună plângere. Iar de sesizat din oficiu nu v-ați sesizat niciodată”, a spus Traian Căldărar.

Bărbatul a arătat însă deschidere pentru mersul la școală al băieților romi și pentru o altă întâlnire, ce va avea loc, cel mai probabil după Paști, cu participarea mai multor membri ai comunității, inclusiv femei și copii.

Concluzia a fost că autoritățile sibiene vor continua demersurile pentru prevenirea căsătoriilor între minori și pentru respectarea dreptului la educație, însă treptat și cu pași mici.

Gheorghe Mihai Nedelcu, președinte al Centrului European de Integrare a Romilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

13 comentarii

Xxx

Acum 1 an

Exista o rezolvare! Science Fiction! SF!

Raspunde

VP

Acum 1 an

Problema tiganilor e veche de cel putin 500 ani... de atunci s-a incercat incluziunea lor
Raspunde

Aristide

Acum 1 an

Nu incluziunea! Intotdeauna a fost recluziunea!
Raspunde

Aristide

Acum 1 an

Peste tot acest Traian Caldarar apare ca un factor democratic. Cu acest prilej a aratat ca este de fapt un simplu laudaros.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

lipsa de imaginatie....casele caldararilor ofera conditii de scolarizare mult mai buna decat ale statului.Comunitatea lor,atat de grijulie cu o sursa importanta a venitului lor pe care o vor prezervata asa ca la nastere ptr cand s-o vinde/marita ar putea sa ofere conditiile de continuare a scolarizarii macar ptr gimnaziu.Pentru ca Romania nu-i stat tiganesc si s-ar putea sa vina ceasul cand se va dori respectarea legii si de domnii caldarari care ar putea face caldari si la puscarie cativa ani ptr asta.Atunci ce aer mai zice?
Raspunde

Dama de Romb

Acum 1 an

O fi fost la întâlnire și Regele ? Pai cum sa înaintăm în civilizație cu altfel de mentalitate?
Raspunde

D.G

Acum 1 an

Oare cum se prezintă "regele rromilor" în străinătate? Regele României? Zici că-s două țări în una... şi Preşedinte, şi Rege, suntem tari nu alta! Fiind cea mai mare minoritate din România, aproape 1 milion, sau poate mai multi pentru că nu toți au declarat la recensamant, tot nu vor sa se integreze dar țipă că-s marginalizați. Păi cum, mai?
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

Eu sunt adeptul păstrării tradițiilor. Tradițiile, ritualurile moștenite din moși - strămoși au și ele simbolistica lor, sunt rodul inteligenței native transgeneraționale, al experienței de generații, de pe vremea când omul avea o legătura directă, nemijlocită cu natura, cu sacrul. În același timp însă, cred că a venit timpul să se renunțe la acela tradiții care s-au dovedit, în timp, ca având efecte mai puțin favorabile asupra oamenilor, al destinului acestora. Să căsătorești atât de timpuriu niște copii, care nu au nici discernământ, nici libertatea de a decide conform propriilor dorințe și aspirații, cred că pentru secolul XXI nu mai este potrivit. Înainte de a-și întemeia o familie, tinerii (indiferent de etnia din care fac parte) trebuie să dobândească un minim de educație, astfel încât atunci când își constituie o familie să o facă asumat și responsabil. Familia, extrem de importantă și astăzi (și nădpăjduiesc că și în viitor) este cea care asigură coloana vertebrală a oricărui neam, popor, iar constituirea ei presupune maximă responsabilitate cu atât mai mult cu cât ea devine “leagănul” viitoarei generații. Așadar, dragi concetățeni de etnie rromă, pe care vă respect și vă îndrăgesc pentru foarte multele calități pe care le aveți, lăsați copilăriei ceea ce aparține ei, luptați-vă cu toate mijloacele pentru a vă educa (singura condiție pentru a ieși din situația materială precară) dar cultivați-vă, așa cum ați facut-o de-alungul veacurilor cultura, meșteșugurile, tradițiile care toate, vă ajută să rămâneți integrați într-o lume aflată în iureșul schimbărilor. A, nu, nu vă bazați pe autorități. Ele nu vor interveni, sunt mult mai preocupate cu “salvarea” propriilor valori (da, de cele materiale vorbesc) și păstrarea autorității formale în relațiile cu contribuabilii (adică cu noi, cetățenii).
Raspunde

D.G

Acum 1 an

Am văzut că era şi poliția prezentă, am văzut şi fețele oamenilor, adică nişte oameni stupefiați de răspunsurile unui om care îşi trimite copilul să întrețină relații sexuale, şi lui i se pare normal. Nici nu ştii ce să mai spui în astfel de situații... şi nu contează etnia, nu contează că asta se întâmplă de sute de ani, că aşa poți spune şi de arsul pe rug al vrăjitoarelor. Eşti în România, te supui regulilor acestei țări, indiferent că eşti rom sau altceva. Dar nu neapărat de reguli cât de normalitate şi principii, că până la urmă vorbim despre nişte copii. Nu-ți convine, du-te-n India, Africa şi pe unde se mai poate ca-n evul mediu.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Nu romii sunt vinovati ci traficantii de copii. https://investigative-report.ro/justitia-lor-lia-savonea-promovata-judecator-la-inalta-curte-dupa-ce-l-a-pus-in-libertate-pe-violatorul-unei-fetite-de-13-ani-cica-fetita-ar-fi-consimtit/
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 1 an

Undeva, acum niste miliarde de ani, dintr-o maimuta au iesit doi pui. Din unul au aparut oamenii. Din celalalt .. ce se vede.
Raspunde

Valjan

Acum 1 an

Fara aplicarea in forta a legii in cazul tiganilor, nu se rezolva nimic...aplicarea intocmai si degraba a legii, atunci cand se constata incalcarea ei!!! Atunci vor fi rezolvate problemele...confiscari, amenda, puscarie etc. Etnia asta intelege doar cand ii sunt impuse cu forta regulile societatii!!!
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Ăla cu pălărie e prefectul Sibiului? Sau nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus