Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Amenajarea traseului cicloturistic Mocănița Valea Sadului, finanțată prin PNR. Primarul Valentin Ivan: „Nu ne vom opri aici. Vom lărgi paleta ofertelor pentru sectorul privat”

Amenajarea traseului cicloturistic Mocănița Valea Sadului, finanțată prin PNR. Primarul Valentin Ivan: „Nu ne vom opri aici. Vom lărgi paleta ofertelor pentru sectorul privat”

Primăria comunei Sadu va construi, până la sfârșitul anului 2024, o pistă nouă de biciclete, pe traseul fostei Mocănițe din zonă, proiectul urmând să îmbine relaxarea activă cu aerul curat și frumusețea peisajelor din spectaculoasa zonă de munte de pe Valea Sadului.

În anii 1950, zona montană de pe Valea Sadului era legată de orașul Tălmaciu printr-o linie de cale ferată îngustă, folosită la transportul buștenilor spre fabrica de lemn.
Vineri, 31 martie 2023, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și

Administrației, primarul comunei Sadu, Valentin Ivan și ministrul Cseke Attila au semnat Contractul de Finanțare aferent proiectului „AMENAJARE TRASEU CICLOTURISTIC MOCĂNIȚA VALEA SADULUI ÎN COMUNA SADU, JUDEȚUL SIBIU”.

Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cererea fiind depusă de autoritățile din comuna Sadu în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/I1.2, Runda 2, aferent Componentei C10 - Fondul local,

Operațiunea I1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC.
Din finanțarea națională în valoare totală de 2.495.513,54 lei acordată prin

PNRR, pe amplasamentul fostului traseu de mocăniță, în lungime totală de 4.260 m, va fi amenajat un traseu cicloturistic.

Primăria Sadu alocă acestui proiect, din bugetul propriu, suma de 100.000 lei.

Traseul este împărțit în două tronsoane: tronsonul 1 (de legătură), cu o lungime de 60m și tronsonul 2 (între km 0+000 – 4+200), cu o lungime de 4.200m. Din lățimea de 3m a drumului, pista de biciclete va ocupa 2m, iar de-o parte şi de alta a acesteia vor fi amplasate acostamente de 0.5m, din agregate naturale (piatră spartă).

Amplasamentul investiției propuse se află în partea de sud a localității Sadu, în extravilanul acesteia, suprapunându-se cu un fost traseu de mocăniță, care trece paralel cu drumul județean DJ 105G. În prezent, traseul în cauză nu este unul practicabil, fapt pentru care, de-a lungul timpului, nu s-au realizat lucrări de întreținere. Cunoscând potențialul de dezvoltare rurală al comunei Sadu, investiția va

crește atractivitatea zonei pentru potențialii investitori, va constitui un exemplu de bună practică pentru zone similare din interiorul comunei şi va crește potențialul turistic, cu efecte economice pozitive pentru locuitorii zonei.

Obiectivele generale ale investiției sunt creșterea mobilității velo, încurajarea turismului în zonă prin facilitarea accesului şi îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca urmare a utilizării transportului nepoluant. Primarul Valentin Ivan consideră că este un proiect care va aduce

plus-valoare în comunitate, atât prin creșterea numărului de iubitori ai acestor circuite, cât și din punct de vedere al dezvoltării turistice a Văii Sadului.

„Nu ne vom opri aici, ci vom lărgi paleta ofertelor pentru sectorul privat, care poate să contribuie din plin la dezvoltare durabila si sustenabilă. Mulțumesc echipei din Primărie și Consiliul Local, precum și colaboratorilor noștri, pentru succesul acestei finanțări”, declară primarul comunei Sadu, Valentin Ivan.

Șinele fostei mocănițe/ Sursă fotoAgerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus