Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

CRUD: O educatoare din Sibiu și-a transformat pasiunea în mică afacere. Denisa face prăjituri raw vegane, fără procesare chimică sau termică

CRUD: O educatoare din Sibiu și-a transformat pasiunea în mică afacere. Denisa face prăjituri raw vegane, fără procesare chimică sau termică

La prima vedere ar părea că meseria de educator nu are legătură cu prăjiturile. Și nu cu orice fel de prăjituri, ci cu unele raw vegane, care nu necesită procesare chimică și termică. Sibianca Denisa Nica are 33 de ani, este educatoare, iar atunci când nu are grijă de copiii de la grădiniță, investește timpul în pasiunea sa, gătitul. A creat „CRUD” în pandemie, din dorința de a testa ceva nou, diferit de ceea ce făcuse până atunci. Pentru că treptat a început să primească comenzi și prăjiturile ei erau din ce în ce mai apreciate, tânăra a transformat pasiunea într-o mică afacere, în lunile ce urmează Denisa plănuind să-și mute atelierul de acasă într-un laborator în care să poată să-și desfășoare activitatea așa cum visează.

În prezent, sibianca este educatoare. A terminat cursurile Liceului Pedagogic, a profesat doi ani, iar în timpul facultății de jurnalism a decis să renunțe la postul de educatoare ca să se dedice în totalitate studiului. După ce a trecut prin mai multe domenii, de peste doi ani, tânăra s-a reîntors în câmpul educației. Între timp, însă, a început să investească mai mult și în pasiunea sa, gătitul.

„După facultate, am continuat pe cu totul altă latură, pe cea a dansului, eu sunt instructor de dans, am avut un studio de dans sportiv și latino. În 2015 am schimbat macazul și atunci a fost și momentul în care am luat legătură cu lumea vegană. Am ajuns la un nutriționist și primul pas a fost să-mi scoată din alimentație tot ce a însemnat proteină animală. Mi-a plăcut foarte mult pentru că după primele două săptămâni am realizat cât de bine mă simt în corpul meu cu acest gen de alimentație. Acolo a fost momentul în care am început să gătesc mai mult și să încerc să fac cu mâna mea lucruri noi”, a explicat Denisa pentru Turnul Sfatului.

Un alt moment care a impulsionat-o să încerce să facă dulciuri raw vegane a fost întâlnirea cu chef-ul David Vlădășcău.

„Am cunoscut un om foarte fain la un eveniment la care am participat. Este vorba despre chef David Vlădășcău. La acel eveniment am mâncat doar mâncare raw vegană, dar m-au uimit combinațiile de gusturi. Atunci mi-am dat seama că vreau să învăț mai multe despre cum se fac toate aceste preparate. Ulterior, i-am cerut și ajutorul când am început să pun pe picioare Crud”.

După toate aceste tatonări cu mâncarea raw vegană, Denisa a început în pandemie să exerseze câteva rețete de prăjituri. Revenise în țară după ce lucrase în domeniul animației pentru copii, pe un vas de croazieră, în SUA.

„Apoi, cu bănuții pe care i-am strâns acolo și cu ajutor din partea familiei am deschis un loc de joacă acasă. A fost un loc de joacă care a funcționat o lună pentru că apoi a început pandemia, la finalul lunii ianuaruie 2020 l-am deschis și în martie l-am închis”, arată Denisa.

Nu se procesează termic, este totul CRUD

Pentru că afacerea cu locul de joacă se închisese, tinerei îi rămăsese mult timp liber pe care a decis să-l ocupe încercând să cunoască tot mai mult lumea dulciurilor raw vegane. La început, Denisa a experimentat mai multe rețete pentru a încerca să-și dea seama cum funcționează combinațiile pe care trebuia să le urmeze.

Deserturile raw vegane se gătesc la rece, fără procesare chimică sau termică, asigurându-se astfel păstrarea tuturor nutrienților și mineralelelor din ingredientele crude. Din compoziția deserturilor este exclus orice ingredient de origine animală – ouă, lapte, unt, margarină – făină sau esențe artificiale. Aceste minuni delicioase nu conțin aditivi, potențatori de aromă, E-uri sau conservanți. Gătirea la rece (congelator), fără foc, păstrează enzimele, vitaminele și mineralele în stare naturală, fără să le altereze.

„În timp ce exersam, l-am sunat pe David și mi-a dat o rețetă, eu mi-am cumpărat toate ingredientele, tot ce am avut nevoie, iar cu el m-a îndrumat online. A fost prima mea rețetă învățată la modul profesionist pentru că eu până atunci mă jucam practic cu ingredientele. De acolo a pornit totul. Am cumpărat rețete și cursuri și am început să primesc feedback tot mai bun, de la familie, de la prieteni. Acum am ajuns la un nivel la care am tot ce îmi trebuie ca să fac aceste preparate.

Am început să recreez alte dulciuri, dar în varianta de crud, neprocesată. Numele a venit foarte repede și foarte natural. Dulciurile arătau foarte frumos și apetisant, pozele erau minunate și așa au apărut și paginile de Facebook și de Instagram”, mai spune Denisa.

Investiție în aparatură și ingrediente

Sibianca a investit 20.000 de lei în aparatură, dar o parte bună din investiție este cea făcută în ingrediente, care sunt mult mai scumpe decât cele folosite pentru o rețetă clasică de prăjitură.

„20.000 de lei a fost investiția în aparatură, dar investiția constantă a fost materia primă. La torturile simple, kilogramul de făină este 5 lei, iar kilogramul de caju, folosit la torturile raw este 55 de lei. De-a lungul anilor, cred că am investit mai mult în ingrediente decât în aparatură.”

Denisa pregătește înghețată, torturi, prăjituri și chiar jeleuri. „Nu am primit comenzi de la oameni pe care nu îi cunoșteam, au fost foarte mult cunoștințe ale cunoștințelor, s-a mers din recomandări foarte mult.”

Planuri de viitor

Pentru viitorul foarte apropiat Denisa își dorește să deschidă un atelier în care să pregătească dulciurile și în care lumea să poată ridica comenzile.

„Mie îmi place foarte mult să gătesc, pasiunea s-a dezvoltat mai mult în ultimii ani, iar procesul acesta de descoperire al meu a fost extraordinar. Faptul că mi-am luat toate resursele necesare, atunci mi-am dat seama că-mi place foarte mult să fac lucruri noi, să creez rețetele mele. Procesul de a face ceva cu mâna ta este terapeutic. Este o mare satisfacție să faci ceva gustos și sănătos. Vreau să deschid un laborator, un atelier unde să produc dulciurile, iar oamenii să-și poată prelua comenzile”, concluzionează sibianca.

Cei interesați să guste dulciurile pregătite de Denisa o pot face la numărul de telefon 0754 780 891, dar și pe pagina Crud.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Bine ziceau Cheloo si Bitza in hitul lor " Vicii ": ".... o arzi in felu' āsta ? Esti o victimā îndoctrinatā !"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus