Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Euroins nu e de acord cu falimentul anunțat de ASF: Atacă instituția în instanță și propune o soluție pentru criza din piața RCA

Euroins nu e de acord cu falimentul anunțat de ASF: Atacă instituția în instanță și propune o soluție pentru criza din piața RCA

Euroins Insurance Group (EIG) a anunțat marți că a demarat procedura legală de suspendare și anulare a deciziei ASF din 17 martie 2023 de revocare a licenței de funcționare a Euroins România. În plus, Eurohold și BERD, acționarii EIG, au precizat și ce propunere au înaintat autorităților române pentru a rezolva criza din piața RCA, conform unui comunicat citat de hotnews.ro.

Acțiunea în justiție, demarată prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel București, a fost unul dintre demersurile întreprinse de acționarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF.

„Propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale și viitoare și specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului și una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera inițial în România sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind clienții români. Acționarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru executarea Propunerii.”, se arată în comunicatul grupului.

Grupul bulgar susține că prin revocarea licenței Euroins România, „ASF a desființat un ecosistem economic care a menținut mii de locuri de muncă în toată țara, direct și indirect, și a păgubit bugetul de stat de sute de milioane de lei reprezentând venituri din impozite, contribuții la asigurările sociale și alte taxe și comisioane.”

„Astfel, în ultimii 10 ani, începând cu 2013 inclusiv, Euroins România a plătit la bugetul de stat aproape 650 de milioane de lei, reprezentând impozite salariale și alte taxe, contribuții salariale și alte similare, plus aproape 125 milioane de lei reprezentând contribuția specială la ASF, care a fost crescută la începutul anului 2022 de la 1% la 2,5%, și apoi la 4%. Ca o consecință directă a acestei creșteri, Euroins România a plătit către ASF doar în 2022 aproape 67 de milioane de lei”.

Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus prin Decizia nr. 262/17.03.2023 retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare - Reasigurare EUROINS Romania S.A. și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul prevederilor legale aplicabile. 
„Asigurații au dreptul de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de Euroins Romania S.A., ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Denunţarea contractului de asigurare de către una dintre părţi se poate efectua numai cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 20 de zile calculate de la data primirii notificării de către cealaltă parte”, a transmis instituția.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 906

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus