Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
10°C

Directorul interimar al Muzeului Brukenthal sugerează că nu ortodocșii ar trebui să se ia după calendarul catolic, ci invers. ”Catolicii din Grecia prăznuiesc Învierea Domnului după calendarul ortodox”

Directorul interimar al Muzeului Brukenthal sugerează că nu ortodocșii ar trebui să se ia după calendarul catolic, ci invers. ”Catolicii din Grecia prăznuiesc Învierea Domnului după calendarul ortodox”

Alexandru Constantin Chituță, directorul interimar al Muzeului Brukenthal, susține într-un comunicat de presă că pe precedentul din Grecia, Paștele ar putea fi sărbătorit de toți creștinii după calendarul ortodox, nu neapărat după cel catolic.

”Nu se poate ca doar BOR să ia o hotărâre de prăznuire a datei Paștilor, în mod singular în Ortodoxie. Adică să schimbe data Învierii Domnului după calendarul îndreptat, s-ar realiza o ruptură care ar crea diferite tensiuni și o anumită izolare a Patriarhiei Române.

Există totuși o problema ortodoxă în privința calendarului. Ar trebui rezolvată în primă fază ca lumea ortodoxă să folosească același calendar. Atunci când se va rezolva problema calendarului în Ortodoxie am putea vorbi și de ridicarea problemei ecumenice a prăznuirii în aceasi dată a Învierii Domnului. Astăzi de pildă sărbătoarea Crăciunului sau celelalte sărbători și praznice se sărbătoresc diferit în România față de Muntele Athos și țările slave”, susține Chituță, fără a fi întrebat despre acest subiect.

El amintește că Vaticanul a acordat o dispensă specială catolicilor din Grecia pentru a sărbători Paștele laolaltă cu ortodocșii.

”Discuțiile pe probleme teologice în mediul de specialitate din țara noastră sunt destul de puține. De această dată bulgărele de zapadă s-a rostogolit rapid! Teologi, intelectuali și ierarhi au afirmat diferite teologumene cu privire la data prăznuirii Învierii Domnului. Din păcate, și acest fapt se cunoaște mai puțin în mediul ortodox din România și cred că are la bază un deficit în planul de dialog și ecumenicitate, este faptul că există în Europa o țară, profund ortodoxă, în care Învierea Domnului se sărbătorește de mai bine de 40 de ani după calendarul neîndreptat de Biserica Catolică locală, și iată că se poate - Grecia. Sfântul Scaun a dat o dispensă specială (permisiune) în care catolicii din Grecia prăznuiesc Învierea Domnului după calendarul ortodox! Acest lucru a avut la bază diferite motivații speciale: căsătoriile mixte, sărbătorile legale și naționale, etc.

Așadar se poate! Așadar se poate de mai bine de 40 de ani ca credincioșii catolici să prăznuiască Învierea Domnului după calendarul ortodox.

Și aici începe o altă polemică: dacă acest fapt deja se întâmplă, adică există deja un precedent, data Paștilor ar trebui prăznuită pe calendarul neîndreptat sau pe calendarul îndreptat?!”, precizează directorul Muzeului Brukenthal.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Firesc ar fi ca Pastele crestin sa fie concomitent cu cel evreiesc, in 14 aprilie,cititorii Bibliei stiu de ce!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

No one cares
Raspunde

DB

Acum 1 an

Aha! Bine de ştiut cum se face într-o ţară majoritar ortodoxă. Asta lărgeşte contextul şi oferă o altă abordare a situaţiei. P.S. ageamii ignoră că BOR nu foloseşte în restul anului calendarul gregorian, ci pe cel iulian îndreptat, mai avansat decât cel gregorian de sec XVI, realizat pe baza observaţiilor şi descoperirilor făcute până la începutul sec XX.
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Eu l-as propune pe chitruta sa fie ales papa la Roma ! Prea este mai destept ca toti !
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Atunci haideți să sărbătorim Crăciunul în ianuarie, nu în decembrie! Fiindcă altfel este ca și cum ai admite că 2+2=4 (Crăciunul- calendarul gregorian), dar 3+1=5 (Paștile - calendarul iulian)
Raspunde

Tihomir Savastie

Acum 1 an

Este absolut normal ca un miliard de neortodocsi sa se alinieze tarilor ortodoxe din estul Europei, bogat in civilizatie si dragoste pentru aproape! Prima data se se boteze ortodocsi, sa ne ceara iertare si poate ne mai gandim!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

De parca nu e bine sa ai multe sarbatori. Foarte bine ca sunt separat, in majoritatea anilor (ca mai pica si-n acelasi timp)
Raspunde

G G

Acum 1 an

"susține Chituță, fără a fi întrebat despre acest subiect." Cu alte cuvinte, vorbea si el ca ****'. Excelent exemplu de jurnalism impartial.

Raspunde

Comploteaza

Acum 1 an

Toate formele de religie se bazeaza pe simbol si pe lipsa de cunostinta a indivizilor practicanti. Orice data aleasa pentru sarbatorirea Pastelui este una relativa, este una pur simbolica, exact cum e 25 decembrie sau oricare alta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus