Se spune că istoria este un vast sistem de atenționare timpurie, un trecut care nu trebuie uitat pentru a nu repeta greșelile. De aceeași părere sunt și cei trei olimpici naționali ai Sibiului, copii care care s-au întors acasă de curând cu rezultate extraordinare obținute într-o competiție educațională în care s-au adunat cei buni elevi pasionați de istorie din țară. Tudor, Andrei și Darius au obținut două mențiuni și un premiu special.
La Olimpiada Națională de Istorie care s-a desfășurat, de curând, la Râmnicu Vâlcea, Tudor Eugen Popa, elev în clasa a X-a și Darius Andrei Luca, elev în clasa a VIII-a au obținut menține. Aceștia au fost pregătiți de profesorii Georgeta Luca și respectiv Dorin Florea. De asemenea, Andrei Dunăreanu, elev în clasa XI-a la Colegiul Național Samuel von Brukenthal a obținut premiul special acordat de Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu. A fost pregătit de prof. Ionuț Popa.
Tudor este pasionat de istorie încă din gimnaziu, dar a început să participe la competiții din clasa a IX-a, adică de anul trecut când a ajuns, de asemenea, la faza națională. Spune că dragostea pentru această materie i-a fost insuflată de profesoara de la clasă.
„Este un dascăl minunat. Explică de câte ori este nevoie și pentru oricine este nevoie. Se implică și pot spune că este un model de dedicare pentru mine. Anul acesta chiar am avut de ales între Geografie și Istorie la etapa națională, pentru că m-am calificat și la Geografie și datorită doamnei profesoare am ales istoria”, spune Tudor.
Băiatul încearcă să fie bun la toate materiile, dar recunoaște că are o afinitate pentru cele de pe partea umană.
Dacă îl întrebi ce vrea să se facă atunci când va crește mare, Tudor spune că depinde cu ce va alege: cu mintea sau cu inima.
„Dacă ar fi să aleg cu creierul voi da la Drept, dacă aleg cu inima voi da la Istorie”, spune Tudor.
Cine câștigă? Din experiența de până acum, inima, dar nu poate fi sigur.
În timpul liber îi place să citească și să-și consolideze relațiile cu ceilalți oameni. „Încerc să fiu o persoană cât mai sociabilă.”
Iese cu prietenii și se uită la filme. Spune că a văzut multe dintre filmele românești, vechi și istorice, iar părerea lui este împărțită.
„Unele mi se pare concludente, altele mitizate de național-socialism. Mi-a plăcut extrem de mult filmul Drumeț pe calea lupilor. Chiar dacă a fost realizat în comunism, filmul prezintă într-un mod extrem de interesant realitatea istorică din perioada ascensiunii extremei dreapta din interbelic, inclusiv asasinatul lui Iorga. Se observă că scenariștii și regizorul nu au fost partizani cu niciuna din tabere: nici cu legionarii (perioada de după 1990 fiind cea în care au reapărut neofasciștii) și nici cu socialiștii (nu se prezintă totul în jurul proletariatului). Filmele lui Nicolaescu (n.r. actorul și regizorul Sergiu Nicolaescu) mi se par interesante pentru a forma o bază dar, dacă toată cultura istorică a unei persoane se bazează pe acele filme (puțin cam mitizate) este deja o problemă”, spune Tudor.
Băiatul le transmite tinerilor din generația sa să se bucure de viață și să citească cât mai mult, și, în final, are un mesaj de mulțumire special creat.
„Aș vrea să le mulțumesc tatălui meu, familiei, profesorilor și colectivului de la Goga. Mulțumiri sincere pentru dedicare ofer doamnei profesoare Luca Georgeta. Doamna inspector de specialitate Dana Mate este un model academic pentru mine. De asemenea, aș vrea să le mulțumesc loturilor din Sibiu (Karina, Stefan, Mihai, Darius, Raul și Andrei), Argeș (Elena, Alexandra și Ana), Ilfov (Macrina) și Vrancea (Maria) și doamnei profesor coordonator din județul Vâlcea, Carmen Ciucă pentru frumoasa relație pe care am creat-o. În final, mulțumesc redacției Turnul Sfatului pentru atenția dată performanței”, transmite Tudor.
Pasionat de arheologie își dorește să exploreze Turcia
Andrei este elevul de clasa a XI-a de la Brukenthal care a reușit să obțină premiul special acordat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Băiatul și-a dat seama că este pasionat de istorie în clasa a VIII-a, iar acum își dorește să aprofundeze arheologia.
„Nu este ușor de explicat de ce poți iubi o astfel de materie. Istoria este frumoasă. Îmbină date exacte ale unor evenimente cu povești reale de viață. Apoi combină în ea mai multe domenii, dacă pot spune așa: politică, filozofie, sociologie, la fel ca și arheologia, de altfel”, spune Andrei.
Și-ar dori să ajungă să exploreze Turcia, o țară pe care o consideră fascinantă din punct de vedere al diversității și al istoriei încărcate de eveniment. „Este un spațiu populat de foarte mult timp. Apoi, în Turcia, poți face și arheologie marină care mi se pare foarte interesantă”, mai spune băiatul.
În timpul liber Andrei este ghid voluntar la Biserica Evanghelică și spune că-i place foarte mult să-i transpună pe turiști în poveștile bisericii și pe lângă asta scrie articole de documente din arhivele județului.
„În primele luni ale acestui an, de exemplu, am început să mă documentez despre procesele de vrăjitorie care au avut loc la Sibiu, dar am fost nevoit să mă opresc pentru că arhivele au intrat în inventar. Acum lucrez pe o serie de documente din arhivele bisericii Evanghelice.”
Andrei își dorește să-i mulțumească, în mod special profesorului de istorie, Ionuț Popa.
„Vreau să-i mulțumesc nu doar pentru pregătirea la olimpiadă. El m-a ajutat cumva să descopăr că-mi place cu adevărat istoria. Tot el mă sprijină și pe partea aceasta de articole. Cumva îmi sprijină întru totul pasiunile pe care le am. De asemenea, un respect deosebit i-l port doamnei Monica Vlaicu. Dânsa lucrează la arhivele bisericii evanghelice și mi-a arătat cum se citește scrisul gotic, fără de care nu aș putea traduce majoritatea documentelor, iar pentru asta, îi mulțumesc”, încheie Andrei.
Este mare fan al Imperiului Roman
Darius este elev în clasa a VIII-a la Colegiul „Octavian Goga” din Sibiu. Era în clasa a IV-a când și-a dat seama că-i place și istoria.
„D-na mea învățătoare de atunci mi-a trezit pasiunea întru-cât ea preda foarte bine. Dincolo de faptul că mi se pare foarte important să cunoaștem evenimentele trecutului, mi se pare interesant că putem folosi informații din istorie, pentru a preveni eșecurile trecutului”, spune Darius.
Băiatul a fost foarte încântat de modul în care a fost organizată anul acesta Olimpiada Națională de la Râmnicu Vâlcea. Spune asta pentru că nu este prima dată când participă la olimpiade. A fost și la cea de engleză, iar anul acesta și anul trecut a participat la județeana de matematică.
Mai departe, la liceu, își dorește să rămână la Goga, la un profilul de matematică Informatică. Merge pe real, deși spune că va continua să participe la Olimpiada de Istorie.
Darius nu s-a decis încă ce se va face în viitor. Poate va ajunge programator, dar spune că nu s-ar supăra nici să i se deschidă drumurile spre o carieră în istorie. Ideal pentru el ar fi să le poată face pe ambele. În timpul liber îi place să joace șah, să citească, să joace jocuri video și să-și petreacă timpul alături de prieteni.
Își dorește ca o dată în viață să călătorească la Roma. „Sunt un mare fan al imperiului Roman”.
Ce nu-i place la generația lui? „O ignoranță profundă față de foarte multe materii. Astăzi se pune accent foarte mult pe cât de mulți bani face o slujbă și dacă nu se câștigă bine este dată la o parte.”
Ce-i place? „Este mult mai creativă față de orice generație trecută. Acum este un acces mare la informație și în ciuda ignoranței despere care v-am vorbit, generația mea este mult mai creativă și mai deschisă ideilor noi”, încheie Andrei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Andrei Dunăreanu , Darius Andrei Luca , Tudor Eugen Popa , olimpici la istorie , Colegiul Brukenthal , Colegiul Goga ,
Vizualizari: 5323
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ana lu Manole
Acum 2 ore
Virgil Caragea
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Joe Doe