Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

FOTO: Un sibian, omagiat de admiratorii Legiunii Franceze. Locotenentul Mafteiu a luptat în Compania Algeriană Călare, în anii 30

FOTO: Un sibian, omagiat de admiratorii Legiunii Franceze. Locotenentul Mafteiu a luptat în Compania Algeriană Călare, în anii 30

Un site asociat Legiunii Franceze a publicat mai multe fotografii care au aparținut sibianului Georges Mafteiu, care a luptat în Algeria, în anii 30, și a murit la Paris, în 1975.

Mafteiu a fost un ofițer al Legiunii Străine și era de origine română, născut la Sibiu în 1898 și decedat la Paris în 1975, notează Foreignlegion.info.

Interesant este și că în fotografii apare și un câine, cel mai probabil fiind al românului. Se poate observa că în primele imagini aceste este doar un pui, iar în timp se dezvoltă, fiind permanent în preajma lui Mafteiu.

”A servit în Legiune între 1920 și 1941, iar apoi între 1945 și 1946, când a părăsit și armata franceză. Locotenentul Mafteiu a fost repartizat la Compania Algeriană Călare (CMA) în noiembrie 1930 și a rămas trei ani în cadrul companiei, până în noiembrie 1933”, notează site-ul despre Georges Mafteiu.

Fotografiile care prezintă un pluton al Companiei Algeriene Călare, ultima companie călare pe catâri care a servit în Algeria franceză, sunt considerate extrem de rare și au aparținut sibianului. ”Fotografiile rare au aparținut locotenentului Georges Mafteiu, liderul companiei, și au fost făcute în zona de frontieră dintre Algeria și Maroc la începutul anilor 1930.

Setul provine din nou de la Andrew J. Mitchell, un istoric amator irlandez, colecționar de insigne ale Legiunii Străine și autor al mai multor cărți dedicate Legiunii Străine Franceze, inclusiv a ultimei sale cărți: Insignele unităților de parașutiști 1948-61. În afară de insigne, Andi deține și o colecție mare și interesantă de fotografii rare ale Legiunii Străine”, notează site-ul.

Compania montată algeriană (CMA) a fost una dintre companiile Legiunii Străine, având celebrele unități echipate cu catâri.

În 1913, CMA a devenit custodele tradițiilor tuturor companiilor călare care au servit în Algeria începând cu 1881. Făcând parte din Regimentul 1 Infanterie Străină (1er REI, în prezent 1er RE), compania a patrulat la granița dintre Algeria și Maroc, în principal pe teritoriul pustiu dintre Béchar, în Algeria, și Bou Denib, în Maroc. De asemenea, oamenii aveau sarcina de a proteja convoaiele militare, precum și de a construi drumuri și posturi. La începutul anilor 1930, cartierul general al unității a fost staționat în Meridja, în Algeria, notează site-ul Foreignlegion.info.

La acea vreme, CMA era compusă din două companii, fiecare fiind format din trei plutoane călare pe catâri. La începutul anului 1933, primele vehicule blindate au sosit în cadrul companiei, care avea să se transforme într-o unitate complet motorizată în 1934.

În februarie 1933, CMA a luat parte la bătălia de la Bou Gafer, alături de alte companii călare.

Sursa foto: Andrew J. Michell / Foreignlegion.info

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Adina

Acum 1 an

Absolut fascinant articolul! Bravo! Algeria este absolut fascinanta si plina de istorii necunoscute. Acum 2000 ani barbati daci au fost luati de aici din Dacia si dusi in zona Algeriei pentru a lupta pentru imperiul roman impotriva barbarilor. Multi dintre ei nu s-au mai intors acasa, au ramas acolo si se pare ca au influentat intr-o oarecare masura zona respectiva. Exista si un rege roman din acea regiune care se tragea din daci. Se numea Septimius Severus , era fiul lui Publius Septimius Getae (Getae = Get). Unul dintre fii sai s-a numit Geta. Exista mai multe asezari vechi in acea regiune cu toponime care par a fi dacice. Exemple: Blida, Giurgiura, Mila, Capsa etc.

Raspunde

Gerula

Acum 1 an

@Adina: Prostii cu ciucure! Numele localităților nu au nici o legătură cu dacii: cuvintele "blid" și "milă" sunt de origine slavă, iar toponimul Giurgiu e de origine turcă.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Francezii isi motivau colonizarea lumii ca o obligatie de civilizare, instaurare a ordinii si dezvoltarii statelor considerate primitive sau anarhice. In multe state au esuat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus