Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Tablourile de la Muzeul Brukenthal, expuse într-o galerie din București, asigurate cu 75 de milioane de dolari. ”Sunt asigurate în Anglia, pentru că valoarea (...) nu poate fi suportată de brokerii locali”

Tablourile de la Muzeul Brukenthal, expuse într-o galerie din București, asigurate cu 75 de milioane de dolari. ”Sunt asigurate în Anglia, pentru că valoarea (...) nu poate fi suportată de brokerii locali”

Tablourile din expoziţia „Brukenthal Exclusive”, care va fi vernizată joi la București sunt asigurate pentru suma de 75 de milioane de euro la o firmă de asigurări din Anglia, pentru că niciun broker din România nu a putut suporta această sumă, informează News.ro.

Începând de joi, 20 aprilie, şi până pe 30 aprilie, bucureştenii pot vedea în expoziţia „Brukenthal Exclusive”: „Omul cu tichie albastră”, de Jan van Eyck, „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”, de Hans Memling, „Ecce Homo”, de Tiţian, şi „Cap de copil”, de Paolo Veronese.

Intervalul scurt de timp de expunere pentru aceste capodopere este dat de „costul exorbitant de asigurare”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ioana Ciocan, director general Art Safari.

Ioana Ciocan a explicat: „A fost, ca de fiecare dată, extrem de complicat să le asigurăm şi am fost nevoiţi să le asigurăm în afara graniţelor României. Sunt asigurate în Anglia, pentru că valoarea de asigurare, 75 de milioane de euro, nu poate fi suportată de brokerii locali. În continuare România asigură prea puţin, pentru că facem prea puţine expoziţii. Cu toate că pare că se întâmplă multe lucruri, în continuare sunt prea puţine. Picturile au nevoie de pază şi transport specializat, care este asigurat de Jandarmeria Română şi Orbit Fine Art Transport, dar şi de acordul Ministerului Culturii pentru a călători de la Sibiu”.

Asigurarea de 75 de milioane de euro nu înseamnă că operele costă la fel. Operele de artă sunt asigurate în funcţie de valoare, mărime, perioadă de timp de expunere, raritate.

„Am încercat să asigurăm în România şi John Constable, şi pe acestea, şi pe cele din următoarea expoziţie din sezonul 12, care vine de la National Portrait Gallery… Ei vor să asigure, dar fiind foarte puţine proiecte de artă cu valori foarte mari - 50, 100, 200 de milioane de euro -, pentru că atât costă arta, este foarte dificil pentru asigurator să ofere toate sumele astea. Aşa că trebuie să apelăm la asiguratori externi. Ei sunt foarte obişnuiţi, pentru că ei asigură 20 de expoziţii pe lună, iar noi, ca ţară, facem una pe an”, a mai spus Ioana Ciocan, precizând în acest context că, de exemplu, Brâncuşi se asigură „la oră”.

Cum sunt transportate lucrările de artă

- Cutia trebuie să fie prevăzută cu amortizoare, în aşa fel încât lucrarea să se poată mişca foarte uşor înăuntru dar nu foarte tare.

- Lucrarea trebuie să fie aşezată în poziţia în care a fost creată de pictor, nu poate fi întoarsă invers ca să intre pe o uşă. Explicaţia este: gravitaţia. În momentul în care sunt pictate, culorile se scurg un pic iar în momentul în care sunt mişcate, se scurt în cealaltă poziţie şi se pot desprinde. Şi după sute de ani, se pot produce mici variaţii.

- Materialele cu care sunt ambalate lucrările sunt speciale, în aşa fel încât să nu existe niciun transfer chimic între materialul respectiv şi pânză. De exemplu, nu se pot folosi mânuşi de bumbac, pentru că ele se pot agăţa, fibrele pot dăuna uleiului.

- Temperatura în interiorul maşinii trebuie să fie controlată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 1 an

Felicitari! Asta înseamnă conducere culturala cu viziune și deschidere! Bravo dle Chituță
Raspunde

Sibianul

Acum 1 an

Bravo dar nu a facut singur si se scoate in fata doar pe el ca individ. Are o echipa in spate, nu asa se face management. Ca are idei e foarte bine, dar muzeul Brukenthal nu inseamna doar Chituta! Sa invete sa promoveze muzeul si echipa prin ideile lui, nu doar pe el prin ceea ce inseamna muzeul Brukenthal.
Raspunde

Pentru Sibian

Acum 1 an

Din ce a declarat la știri a vorbit de echipa manageriala și a mulțumit. Apropo și pe facebookul Muzeului se vorbește de munca în echipa și se mulțumește angajatilor implicat în proiect. Așadar lasă comentariile proaste. Poate ești un angajat care nu face nimic la Muzeu. Apropo pana acum echipa Muzeului de ce nu a făcut mai nimic?! Ca erau angajați!
Raspunde

!!!

Acum 1 an

Angajații nu pot face nimic fără acordul managerului, se vede ca nu sti ce înseamnă manager. Deci lasa comentariile. Este frumos ca se implica, dar doar el exista? E muzeul lui? Știe sa iasă in fata și cam atât! Prostimea muncește pt el și el culege roadele! Mai discutam peste câțiva ani
Raspunde

Serios?!

Acum 1 an

Care echipa managerială ca numai de el povestește. Chituta in sus și in jos. Dacă e așa cum zici, el ce a făcut cât a fost la marketing? Dacă judeci ca alții puteau face el de ce nu a făcut?
Raspunde

MARKETING

Acum 1 an

Pai pe vremea lui Luca 80 la suta din evenimente erau facute de el. Ia uitati va pe siteul Muzeului cei care comentati si vedeti repoartele in fiecare an. Concerte la Brukenthal, expozitii, tiparituri, statuia lui Brukenthal, le-a coordonat un singur om, unde au fost ceilalti. Luca nu a mai facut nimic in ultimii ani, a inchis muzeul si atat. Promovare ca in momentul de fata nu a mai avut Brukenthalul de mult! Sa fie tot asa! La Brukenthal munceste: Chituta, Galabut, Teodorescu, Francu si Hrib. Doar 5 oameni fac constant evenimente. Restul nimic. Cred ca cei care comenteaza acum sunt cei care nu fac absolut nimic. Va scoate Chituta din anonimat dupa ce Luca a tinut institutia asta de s a prafuit si distrus - si acum tot nu e bine. Cine comenteaza SA ISI SPUNA numele si sa mearga sa il invete management. E usor sa latri de pe trotuar.
Raspunde

ANGAJAT

Acum 1 an

Ar fi interesant daca esti angajat sa fii cu niste probe, ce ai propus si Chituta nu a aprobat, sa vedem si noi!
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

In timp ce bubi nu se mai scoala la septe sa ajunga pe ogoarele patriei, gabini pierd la loteria voturilor ,asa ca trebuie scosi de la naftalina alti mari valoriica asta si celalat de la muzeul verdeturilor !!!

Raspunde

!!

Acum 1 an

I se va urca la cap si lui Chituta si atunci sa va vad! asa se intampla cu toti managerii de la stat. sa fim seriosi ca nu traieste pentru muzeu, traieste prin muzeu. bravo ca stie omul sa profite de situatie, dar nu va grabiti sa ii ridicati statuie. si astia care il pupati, rabdare ca va vine randul. e specialist in sapat gropi, va uita ca l-ati ajutat.
Raspunde

Cultura și publicitate

Acum 1 an

Bravo! Cu cât mai mult de vorbește de Muzeul Brukenthal cu atât mai bine. Foarte bine ca o face Chituta e datoria lui. Acum sunteți împotriva. N am mai văzut asa comentarii. Dacă se lucrează de ce se vorbește. România nu se mai face bine niciodată. Pai *** cu cât se face reclama la Brukenthal, om cu om vine la Sibiu; vizitează Muzeul și se fac banii care nu ii folosește Chituta pe cont propriu și va scoate din **** pe voi angajații câte stați și va bronzați la bec; vin turiștii și mănâncă în Sibiu, dorm în Sibiu și la fel noi sibienii facem bani. Pai asta e noaptea mintii. Cine poate comenta asa ceva. Sa se vorbească cât mai mult și cât mai bine de Sibiu, de Brukenthal și asa mai departe. Si sa vorbească cine face treaba! Ne meritam soarta cu asemenea idioții care comentează doar dintr o invidie și răutate nativa!

Raspunde

Herr

Acum 1 an

Sa îl pui primar dacă face atâtea pentru Sibiu. Și de unde știi tu ce foloase personale are? Toți din administrația publica sunt mânjiți când ajung la nivel înalt. Doar nu ai timp sa crezi ca face totul pentru amorul artei!!! Face, foarte bine, dar nu îl mai ridicați in slavi ca toți fac pentru ei in primul rând. Nu vi se pare ca tot ce face e exagerat și in ritm alert? Scrie presa, vuiește Facebookul brusc numai de Brukenthal vorbim și implicit de Chituta. Cam prea mult numai pentru arta, doar nu e muzeul familiei lui…
Raspunde

Herr

Acum 1 an

ai o gandire foarte sanatoasa. Asa trebuie sa fie o institutie. De aia sunt acolo 100 de angajati, in fiecare zi sau saptamana ar trebui sa fie ceva, sa se scrie ceva. Foarte bine. Pentru asta sunt platiti sa faca treaba! acum daca face ca face prea multe! pardon, you are idiot man!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus