Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Definitiv, în Dosarul rețetelor false: Ioana Vonica a scăpat de închisoare. Toate faptele s-au prescris

Definitiv, în Dosarul rețetelor false: Ioana Vonica a scăpat de închisoare. Toate faptele s-au prescris

Condamnată la cinci ani de închisoare pe fond, procesul împotriva Ioanei Daniela Vonica și a altor opt inculpați acuzați de fraude de milioane de euro cu rețete false a încetat în cursul zilei de ieri ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. În timpul procesului, Daniela Vonica a achitat tot prejudiciul imputat, plus alți 20%.

Ioana Vonica (65 de ani) a fost trimisă în judecată în toamna lui 2014, într-un dosar în care a fost acuzată de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave (1.100 de acte materiale cu un prejudiciu de 8,3 milioane de lei), evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale cu un prejudiciu de 1,7 milioane de lei), uz de fals și spălare de bani. Pentru aceste fapte, ea a fost condamnată în 2020, pe fond, de către Tribunalul București, la cinci ani de închisoare.

Apelul judecat la Curtea de Apel București s-a încheiat în cursul zilei de ieri. ”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Vonica Daniela-Ioana pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, de uz de fals în formă continuată, de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi de spălare a banilor în formă continuată ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Constată că inculpata a fost reţinută, arestată preventiv şi arestată la domiciliu de la data de 20 mai 2014 la data de 10 octombrie 2014”, se arată în minuta dată publicității de către instanța din capitală.

Și ceilalți opt. Cum acționau?

Procesul penal a mai încetat, de asemenea, și pentru ceilalți opt inculpați, tot ca urmare a împlinirii termenului de prescripție. Este vorba de Decebal – Valentin Oprea, Bogdan – Mihai Năstasie, Iuliana Ilincea, Emilia Niculescu-Mizil, Otilia-Fănica Georgescu, Aristica Smântănă-Poenaru și Anca-Marina Hotinceanu.

Alături de aceștia, procurorii au arătat – iar instanța de fond a admis ca real – faptul că Ioana Vonica a participat la o amplă schemă de fraudare a sistemului public de asigurări de sănătate: au fost decontate în mod ilegal medicamente inexistente, eliberate pe baza unor rețete false.

Modul în care funcționa această schemă de fraudare a fost descris în fața judecătorilor încă din primăvara lui 2014, când judecătorii au decis prelungirea de mai multe ori a mandatelor de arestare preventivă. Unul din martorii aduși de procurori a descris în amănunt cum inculpatul Decebal Oprea, fost director al unui distribuitor național de medicamente, a ajuns în contact cu Iuliana Ilincea, directoarea farmaciilor Rețeta (din cadru grupului Polisano). Același Oprea l-a adus în schemă și pe Mihai Bogdan Năstasie, cel care livra facturile necesare din partea a două firme-fantomă.

Pe baza relațiilor lui Decebal Oprea, în farmaciile Rețeta au fost aduse medicamente furate de medicii Institutului Fundeni de la proprii pacienți. Medicii ”solicitau în vederea administrării tratamentelor pentru pacienţii internaţi un număr mult mai mare de medicamente decât cele administrate în realitate acestora”. Medicamentele neadministrate le vindeau apoi către Decebal Oprea, la jumătate de preț. De la Oprea, medicamentele ajungeau în farmaciile Rețeta, pe baza înțelegerilor cu Ilincea Iuliana, directorul farmaciilor. În acte, medicamentele apăreau ca provenind de la cele două firme inactive fiscal, firme care emiteau facturile ”la comandă”. ”În cele mai multe cazuri însă medicamentele nu intrau fizic în gestiunea S.C.  Sibpharmamed SRL (firmă din grupul Polisano – n.r.), ci rămâneau la dispoziţia medicului prescriptor al reţetei, care le preda pacientului, făcând parte din schema de tratament reală de această dată. În acest fel, acelaşi medicament era o dată decontat la CASMB de farmacia Spitalului Fundeni şi încă odată de S.C. Sibpharmamed SRL”, se arată într-o declarație citată de unul din magistrați, în faza de urmărire penală.

Citește și Dosarul retetelor false: de la medicamente furate de la pacienti, la "reteaua Polisano"

A plătit, dar nu și-a recunoscut vreo vinovăție

Ioana Vonica a plătit prejudiciul care i se imputa în relația cu Casa de asigurări de sănătate, încă din momentul în care se afla în arest preventiv (în vara anului 2014, mai precis). ”Constată că prejudiciul cauzat CASMB prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune a fost stins integral prin compensare, potrivit Protocolului de compensare nr. 29663/24.06.2014 încheiat între partea civilă CASMB şi partea responsabilă civilmente SC Sibpharmamed SRL”, se mai arată în minuta dată publicității de instanță.

La fel s-a întâmplat și cu prejudiciul calculat în relația cu Fiscul. ”Constată că prejudiciul efectiv cauzat Statului Român prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, precum şi dobânzile şi majorările de întârziere aferente acestuia, au fost stinse integral de partea responsabilă civilmente SC Sibpharmamed SRL, prin compensare sau plată, până la data de 2 iunie 2014”.

Mai mult, când procesul penal a ajuns în faza de apel, Ioana Vonica a decis să plătească alți aproximativ 340.000 de lei, în plus. ”Constată că în apel a fost achitată suplimentar de către inculpata Vonica Ioana suma reprezentând 20% din baza de calcul a prejudiciului stabilită de partea civilă ANAF”, mai arată sursa citată.

Cu toate acestea, după cum s-a arătat încă din faza de urmărire penală, Ioana Vonica nu a recunoscut niciodată acuzațiile care i-au fost aduse, susținând că faptele penale au fost realizate de către subordonații săi fără ca ea să aibă cunoștință.

Citește și Judecatorul care a eliberat-o pe Daniela Vonica: "exista anumite situatii..."

Dosarul care a dus la sfârșitul fondatorului Polisano

Era pe 20 mai 2014 când Ilie și Ioana Vonica, fondatorii grupului Polisano, au fost audiați la București în dosarul rețetelor false. După audieri, Ioana Vonica a fost reținută și, mai apoi, arestată preventiv.

Doctorul Ilie Vonica s-a sinucis două săptămâni mai târziu, aruncându-se de pe terasa propriei locuințe. Într-o scrisoare din care ”pe surse” au fost scurse detalii, Vonica și-ar fi pus gestul pe seama arestării soției sale.

Citește și Afaceri cu retete false intr-un grup de 410 de milioane de euro

La momentul în care dosarul a devenit public, principalele nouă societăți din grupul Polisano aveau peste 1.500 de angajați, care generau o cifră de afaceri de aproape 410 de milioane de euro. Astăzi, mai nimic din ceea ce a construit nu se mai află în proprietatea familiei sale.

Citește și Ioana Vonica a fost condamnată la cinci ani de închisoare, în dosarul rețetelor false

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7484

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Chirica

Acum 1 an

Un alt exemplu de urmat. Sa tot furi ca nu patesti nimic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 1 an

Cea mai buna pedeapsa penteu cei care delapideaza este sa returneze integral suma plus un procent ca si daune. Mult mai bine decat inchisoarea. Ea poate fi persoana care ar fi creat un precedent pentru dragii nostrii angajati de la stat (si din conducere).
Raspunde

MB

Acum 1 an

Foarte convenabila solutia propusa de tine pentru cei predispusi sa fure. Pe principiul: daca o sa fiu prins, returnez prejudiciul, eventual si cu ceva dobanda, dar scap fara pedeapsa si ma apuc de urmatorul furtisag. Daca nu ma prind, imi vad in continuare "de afaceri". Nu mai vorbesc de faptul, ca in mojoritatea cazurilor se probeaza doar o parte din ce a furat inculpatul, e foarte greu sa probezi tot. Nu ti s-ar parea mai logica o lege cum am inteles ca era pe vremuri: confiscarea integrala a averii, indiferent de valoarea prejudiciului + inchisoare ? In cazul asta cred ca majoritatea s-ar multumi cu mai putin si cu averi facute corect si in timp, nu tunuri date de azi pe maine.
Raspunde

Teo

Acum 1 an

Justitie pentru infractori.Se adauga altor hoti care au scapat de puscarie prin prescrierea faptelor:udrea,cosma de la Ploiesti,fostul primar al Slatinei etc.
Raspunde

Cu rabdarea treci parnaia

Acum 1 an

Se vad rezultatele trocului facut de d-na Vonica. Polisano dat "afaceristilor" pesedei in schimbul scaparii de dosar, a durat ceva dar a avut un loc pe lista celor ce trebuie scapati de justitie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sofronie Vetuța

Acum 1 an

In sfarsit se face dreptate pentru romanii gospodari care au muncit toata viata sa aive ce pune pe masa si au fost atat de mult loviti de straini! Sper ca toti gospodarii sibieni sa castige in fata ororilor comise de servicii si straini!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Premierul Orban a recunoscut ca presedintele statului, Iohannis, a cerut curatarea bubelor infractorilor romani.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Chiar i-a specificat, curatare totala a bubelor pentru a fi inscaunati si promovati in functii publice. Ce-a urmat a fost macel, distrugeri totale de probe, dosare si chiar desfiintari de arhive cu dosare cu tot. Un judecator spunea ca n-are rost sa ne mai judecam, altul se scuza spunand ca el nu le-a distrus ca-l vedea grefiera si jandarmii...
Raspunde

Juri

Acum 1 an

Vrei circ.. te uiți la justiția română. Justiția e compusă din oameni foarte bine plătiți sa doarmă pe dosarele penale. De alea civile nici nu mai zicem ceva! mori pana ai un verdict în prima instanță. E vina politicului ca a tot stricat si umblat la justiție dar si cei din justiție sunt vinovați ca au acceptat degradarea profunda a sistemului judiciar. Curat constituțional!!
Raspunde

R

Acum 1 an

Lăsați justiția să lucreze ! Mai sunt multi hoți și bandiți care trebuie sa scape ,termenele de prescriere a infracțiunilor vin foarte greu. C.C ( Capii Corupție ) ar trebui sa hotărască, că marile hoții sunt total legale și nu sunt urmărite sau cercetate. De ce să-i încurci pe " bieții" tâlhari cu termene de prescripție.
Raspunde

Eugen

Acum 1 an

Ma indoiesc ca s ar fi compromis intr un asemenea hal, a fost un dosar instrumentat, pus la cale sa l dea jos… Fabricatie, inscenare, doar ca in loc sa aștepte finalizarea și a găsit sfârșitul prea devreme la doi metri sub pamant! Dumnezeu sa l ierte!!!

Raspunde

Justitiarii

Acum 1 an

Prin noile Coduri penale și de procedură penală, infractorii s-au pus la adăpost. Prescripția a favorizat "statul cu fundul" pe dosare de către procurori sau tergiversarea judecării cauzelor până la prescripție. Asta a ajuns țara noastră, un popor defect și un stat mafiot eșuat. Dovezile stau și în istorie. Mihai Eminescu mort într-un ospiciu, I.L. Caragiale a plecat scârbit din plaiul mioritic și a sfârșit în Germania, etc.
Raspunde

Mediator Nicolae Tarcea

Acum 12 luni

Mediator Nicolae Tarcea JUstitie in stil propriu romanesc. Tragem de timp in solutionarea dosarelor in instanta pana cand faptele penale se prescriu. Ca la noi la nimeni.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus