Joi,
19.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Consilierii locali au votat să lucreze gratis și să mențină un salariu redus primarului. A doua zi și-au crescut veniturile la maxim, dis-de-dimineață

Consilierii locali au votat să lucreze gratis și să mențină un salariu redus primarului. A doua zi și-au crescut veniturile la maxim, dis-de-dimineață

În ședința de joi după-amiaza, majoritatea consilierilor locali din orașul Dumbrăveni a decis ca de atunci încolo să nu mai primească niciun leu pentru munca prestată în calitate de ales. 20 de minute mai târziu, au respins proiectul, iar în dimineața următoare au organizat o altă ședință în care și-au crescut veniturile la maxim. Situația a scos la iveală cum, de fapt, consilierii locali din Dumbrăveni ridică adesea mâna la vot fără să aibă habar pentru ce.

Înregistrarea ședinței Consiliului local din Dumbrăveni, reunit în plen în după-amiaza zilei de joi, redă după două ore de dezbateri discuțiile generate de proiectul cu numărul 58 de pe ordinea de zi. Sub aparent banala denumire ”proiect de hotărâre privind aprobarea statului de funcții pentru aparatul de specialitate al primarului și serviciilor publice din subordinea Consiliului local” aleșii locali aveau de dezbătut un document cu patru articole, din care două făceau referire la veniturile aleșilor.

Mai precis, prin articolul doi al proiectului se lua act de o ordonanță de guvern (OUG 115/2022) emisă pentru creșterea indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor. La articolul trei al proiectului, consilierii trebuiau să stabilească ce procent din noua indemnizație a primarului li se cuvine lor, în fiecare lună (pentru participarea la ședințele de comisii și cele de plen).

”Eu o să mă abțin la articolul trei. Eu nu sunt de acord, este dreptul meu”, este afirmația lui Sorin Cioază, care a deschis dezbaterile pe acest subiect. Președintele de ședință a cerut consilierilor să propună ce procent din indemnizația primarului consideră ei că merită să primească lunar, procent care poate fi cuprins între zero și maxim 10%.

Iar Sorin Cioază a propus ca procentul să fie de 0%, prin urmare consilierii locali să participe gratuit la ședințe. ”Eu nu vin pentru banii aceia. Și niciunul dintre noi, cred eu. Prin urmare, decât să o facem la anul, să se spună că e campanie electorală, mai bine să votăm acum”, a justificat Cioază propunerea sa. Care a întâmpinat și opoziție. „Și eu sunt de acord să nu mai primim niciun ban dar doar în momentul în care nu mai am nicio răspundere”, a replicat o colegă din Consiliul local. ”Problema va fi cu prezența. Pentru, dacă până acum, unii se mai gândeau că dacă nu vin la ședințe li se taie indemnizația, de acum încolo sigur nu vor mai veni”, a spus un alt consilier, care s-a arătat de acord cu zero lei indemnizație.

Opt din cei 14 consilieri locali prezenți la ședință au votat că sunt de acord ca indemnizațiile lor să fie de zero lei. Doar că a urmat votul pentru întreg proiectul – care includea și articolul prin care se lua act de creșterea indemnizației primarului și viceprimarului -, iar discuțiile au degenerat. În sensul că ședința s-a transformat într-o adunare în care consilierii vorbeau unii peste alții, glumeau și râdeau, iar alții s-au luat peste picior. A fost liniște preț de câteva secunde, imediat după ce primarul Emil Dârloșan a bătut cu palma în masă cerând să se facă liniște și încetarea circului, dar discuțiile claie peste grămadă au fost reluate câteva minute mai târziu. „Nu știți ce ați votat, este viciat votul”, se aude la un moment dat. „Nu e adevărat!”, vine și replica.

După 20 de minute de discuții, președintele de ședință a supus la vot întregul proiect (care, practic, prevedea indemnizații zero pentru consilieri și creșterea indemnizațiilor pentru primar și viceprimar). Iar după cum avea să rezulte în urma votului, în cele 20 de minute aleșii și-au schimbat părerea: doar cinci au mai votat „pentru”, astfel că acesta a fost considerat respins.

Nu pentru mult timp, după cum avea să se dovedească.

Vezi în înregistrarea de mai jos, discuțiile prilejuite de proiectul de hotărâre cu numărul 58 (minutul 01:56:00)

Ședință „de îndată”

„Unul dintre consilieri a decis că nu își dorește banii, că el vine din mândrie și respect pentru oameni. Să știți că a fost chiar plăcut să văd că opt consilieri din 14 au votat să își anuleze indemnizațiile. Salariul nostru nu a mai crescut de cinci ani (de patru ani – n.r.), dar am acceptat decizia consilierilor deoarece, până la urmă, eu mi-am dorit să fiu primar”, își amintește primarul din Dumbrăveni, Emil Dârloșan.

El spune că a fost sunat vineri dimineața, la prima oră, de către secretarul orașului, pentru a convoca de îndată o ședință extraordinară, în care să fie repus pe ordinea de zi proiectul respins cu o zi înainte. „Am arătat că nu sunt de acord cu o nouă ședință, în care să fie votat salariul meu și al viceprimarului și indemnizațiile consilierilor. Dar au decis ei între ei, consilierii cu viceprimarul, au convocat ședința și... au votat. Aceasta e felul în care se face politica la noi. Eu am refuzat să particip la ședință”, arată Dârloșan.

La ședință a participat Sorin Cioază, consilierul care a propus cu o zi înainte indemnizații zero pentru consilieri. El povestește că, în cele din urmă, consilierii au votat să primească maximul prevăzut de lege. „Azi (vineri – n.r.), la ora opt și zece – opt jumătate, am fost convocat pentru o ședință de îndată, programată la ora 09:00. Nu am vrut să particip inițial, pentru că nu cred că era legală convocarea, nimeni nu știa despre ce e vorba. Dar am aflat că se constituie cvorumul necesar. Eu am propus iarăși zero la sută pentru consilieri, dar propunerea mea nu a fost luată în considerare. O altă consilieră a propus ca indemnizațiile consilierilor locali să fie de 10% din indemnizația primarului și așa a și fost votat proiectul. Deși niciunul dintre consilieri nu a citit proiectul. Așa se muncește în România”, spune Cioază.

Contactat de Turnul Sfatului, secretarul orașului Dumbrăveni, Gheorghe Tamaș, nu a dorit să facă declarații. Viceprimarul Cătălin Manciu nu a putut fi contactat telefonic.

”Pentru prima dată, am și ieșit din ședința de consiliu și am stat să îmi revin. Mi-e rușine de cum se desfășoară ședințele, cu toate că sunt conduse de un președinte și de către secretarul orașului, care ar trebui să mențină ordinea. Mi-e rușine de cum se comportă, precum niște copii răsfățați și mi-e rușine de motivele cu care vin ei”, Emil Dârloșan, primarul orașului Dumbrăveni

Primarul din Dumbrăveni este membru PSD, partid reprezentat în Consiliul local de șapte consilieri locali, printre care și viceprimarul. Alți patru sunt de la PNL, printre care și Sorin Cioază, iar în rest deliberativul local este format din câte un reprezentant al PMP, USR, UDMR și Pro România. Opozanții primarului nu cred în varianta acestuia: îl acuză pe primar de faptul că a fost în spatele convocării de îndată a noii ședințe pentru a-i fi crescute veniturile lunare. Și arată că la ședința de îndată, pe ordinea de zi s-a încercat și introducerea unui proiect pentru indexarea taxelor și impozitelor locale cu indicele inflației, proiect scos de pe listă în cele din urmă.

Aleși care habar nu au ce votează

Turnul Sfatului a încercat să obțină proiectul de hotărâre care le-a provocat încrâncenare aleșilor din Dumbrăveni, dar acest demers s-a dovedit imposibil: nici măcar consilierii locali nu au acest proiect. De fapt, după cum avea să reiasă, aleșii locali din Dumbrăveni nu doar că nu primesc din timp proiectele de hotărâre, dar de multe ori nici măcar nu le citesc pe toate pe care le au de votat.

Pentru că, la Dumbrăveni, cei 15 consilieri locali sunt împărțiți în mod egal în trei comisii de specialitate. Comisii la care sunt convocați cu două zile înainte de ședința ordinară de consiliu local. Abia acolo află consilierii care sunt proiectele pe care trebuie să le dezbată și voteze. Doar că nici în aceste ședințe de comisii aleșii nu se prea lămuresc pe de-a-ntregul: în fiecare comisie este adusă câte o mapă, în care este așezată câte o singură copie a fiecărui proiect de hotărâre. Pe care, pe rând, consilierii ar trebui să și-l treacă de la unul la altul pentru a se edifica despre ce e vorba. ”Teoretic, ședințele de comisie nu au o oră de finalizare. În funcție de interesul fiecărui consilier, acesta poate sta să studieze proiectele cât timp ar vrea. Asta, la nivel teoretic doar. Deoarece ședințele de comisie au loc în sediul Primăriei, iar primăria la ora patru după-amiaza închide obloanele. Prin urmare, practic, ești forțat să pleci, chiar dacă nu ai apucat să citești tot. Dacă ai ședință de comisie de la 15:00, nu apuci să citești proiectele comisiei tale, darmite să mai apuci să le vezi și pe ale altora”, descrie situația unul din consilierii locali din opoziție. ”Absolut sigur, puteți scrie: consilierii locali nu știu ce votează”, completează omul votat de o parte din locuitorii din Dumbrăveni.

Sorin Cioază este la al treilea mandat și spune că în acești aproape 12 ani a învățat „să-și facă temele”. „Nu avem voie să fotografiem, să ducem acasă proiecte pentru studiu. Noi nu știm nimic din ceea ce se introduce în proiecte decât când mergem la ședințe. Iar eu sunt conștient că ceea ce se întâmplă la Dumbrăveni se întâmplă în majoritatea primăriilor din țara aceasta. Eu votez ceea ce știu, îmi fac temele și citesc. Dacă vă uitați pe înregistrările ședințelor veți vedea că am colegi care nu știu, nu au habar despre ceea ce votează”, completează Cioază.

Primarul Emil Dârloșan pune aceste ieșiri pe seama viitoarei campanii electorale. ”Au timp (să studieze proiectele – n.r.), dar răutatea este mare și lupta aceasta politică este mult prea mare. Logic, consilierii ar trebui să știe din timp ceea ce se votează. Dar să vă dau un exemplu: dacă ni se cer clarificări de la ADR și ni se dă un termen de patru zile, de multe ori nu avem timp nici noi să ne facem unele referate și proiecte. Logic și legal, așa ar trebui să fie: proiectele să fie elaborate din timp. Dar chiar și așa eu zic că timpul e suficient, la ședințele pe comisii merg și șefii de servicii din Primărie pentru a le explica celor din Consiliul local tot ceea ce este necesar. Ei pot veni oricând să ne întrebe, dar răutatea asta parcă a ajuns la niște limite extreme”, completează Dârloșan.

Foto principală: sediul Primăriei Dumbrăveni

Sursa: Primăria Dumbrăveni

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alzara 1918

Acum 1 an

Consilierii locali și județeni își Votează propria indemnizație ; la fel - parlamentarii propriile venituri și drepturi ( privilegii ) ; CCR decide pentru magistrați ; propun al 5-lea proces electoral in urma căruia poporul / electoratul sa-și voteze veniturile ; oricum , am votat deja o autostradă , de ce n-am vita și bani ?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus