Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Destinație de week-end: Show ecvestru la Herghelia Sâmbăta de Jos. Cea mai veche herghelie de lipițani din România sărbătorește intrarea rasei de cai în patrimoniul UNESCO

Destinație de week-end: Show ecvestru la Herghelia Sâmbăta de Jos. Cea mai veche herghelie de lipițani din România sărbătorește intrarea rasei de cai în patrimoniul UNESCO

Sâmbătă, Herghelia Sâmbăta de Jos din județul Brașov, înființată în 1874 de un urmaș al baronului Brukenthal, contele Johannes de Brukenthal, sărbătorește includerea ”Tradiției creșterii cailor de rasă lipițană din România” în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO prin spectacol ecvestru, anunță organizatorii. Accesul în incinta hergheliei pentru acest eveniment se face de la ora 9.00, intrarea fiind 20 de lei.

De la ora 11.00, la Herghelia Sâmbăta de Jos vor fi prezentate ”demonstraţii de dresaj la trăsură, demonstraţii de maraton la trasură cu un atelaj de patru cai, dresaj clasic călare, dresaj artistic şi alte dresuri”.

Programul evenimentelor:

  1. Dresaj academic competițional cu armăsarul Mister 5 min.
  2. Dresaj la trăsura cu atelaj de un cal 7 min
  3. Demonstrați de dresaj artistic Carusel cu 4 armăsari 12 min.
  4. Demonstrați de dresaj Clasic Calare cu un armăsar 7 min
  5. Demonstrație de dresaj la trăsura cu atelaj de 4 armăsari 5 min.
  6. Prezentare a 4 armăsari de reproducție 5 min
  7. Dresaj artistic cu un armăsar 10 min.
  8. Prezentare de maraton la trăsura cu atelaj de doi cai 5 min.

Înființată acum 149 de fratele baronului Brukenthal

Herghelia de la Sâmbăta de Jos a fost înfiinţată în anul 1874 de către contele Johannes de Brukenthal, un urmaș al baronului Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei.

Herghelia aparţine acum Regiei Naţionale a Pădurilor–Romsilva, având peste 300 de capete cabaline de rasă lipiţană, se precizează pe site-ul oficial.

„Tradiția creșterii cailor de rasă lipițană din România” a fost inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO la finalul anului trecut, iar performanța a fost anunțată de Ministerul Culturii într-un comunicat de presă.

”Pentru România, acest demers se datorează cercetărilor realizate de Ioana Baskerville în cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, care a beneficiat de sprijinul constant și expertiza specialiștilor de la Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” – Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor R.A. (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), instituție care administrează cele două mari herghelii cu cai de rasă lipițană din România: Herghelia Sâmbăta de Jos, situată în satul Sâmbăta de Jos, comuna Voila (județul Brașov) și Herghelia Beclean, din orașul Beclean (județul Bistrița Năsăud)”, se arăta într-un comunicat emis de Ministerul Culturii.

Rasa lipițană, în varianta sa modernă, a fost creată în anul 1580, în localitatea Lipizza din sudul Imperiului Habsburgic (astăzi, Lipica din Slovenia). Pe teritoriul României, această rasă își are începuturile încă din secolul al XVIII-lea, odată cu extinderea acestei rase prin sistemul hergheliilor și depozitelor militare de armăsari ale Imperiului Habsburgic.

Tradiția românească a creșterii acestor cai a apărut în anul 1874, datorită mutării efectivului hergheliei imperiale de la Mezőhegyes (astăzi pe teritoriul Ungariei) pe un domeniu de stat al imperiului aflat la Sâmbăta de Jos, pe valea Oltului.

Pe data de 8 octombrie 1920, Statul român înfiinţează Herghelia de Stat Sâmbăta de Jos, folosind în acest scop mai cu seamă cai de la crescătorii din satele Țării Făgărașului, aflate în vecinătatea hergheliei.

Astăzi, la Herghelia Sâmbăta de Jos sunt crescute 7 din cele 8 linii ale rasei, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai importante herghelii de cai lipițani din lume.

De-a lungul timpului, popularitatea cailor din această rasă a fost întreținută de ținuta lor elegantă și impunătoare, rezistența la efort, inteligența și devotamentul arătat în relația cu omul, precizează Ministerul Culturii.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ekes Andras

Acum 1 an

Samuel von Brukenthal a murit în 1803 și fratele lui a înca trait în 1874? Trebuie sa fi ceva greșit.

Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Sigur?? Baronul Brukenthal a trait intre 1721-1803, deci nu putea avea un frate viu in 1874.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus