Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

După București, una dintre capodoperele Muzeului Brukenthal poate ajunge la Londra

După București, una dintre capodoperele Muzeului Brukenthal poate ajunge la Londra

Iubitorii artei sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional Brukenthal din centrul municipiului Sibiu, unde pot vedea expuse mai multe capodopere, din care cinci lucrări au fost prezentate la Bucureşti, în cadrul "Brukenthal Exclusive", considerată "cea mai mare expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a realizat-o în 206 ani de existenţă", a declarat directorul instituţiei, Alexandru Chituţă.

„Expoziţia "Brukenthal Exclusive" a fost cea mai importantă expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a realizat-o de 206 ani de existenţă a muzeului în România. Este cea mai importantă expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a realizat-o în România. Este pentru prima dată când aceste capodopere merg în afara Muzeului Naţional Brukenthal, pe teritoriul României, pentru că aceste lucrări au fost expuse în întreaga Europă, însă mai puţin în muzeele din România sau în alte spaţii din România", a precizat directorul Alexandru Chituţă, miercuri, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Admirate de o mie de vizitatori pe zi, cele cinci capodopere pot fi văzute în Palatul Brukenthal al muzeului din Piaţa Mare din Sibiu, fiind vorba despre tablourile: "Omul cu tichie albastră" de Jan van Eyck şi alte patru capodopere de Tiţian, Veronese şi Hans Memling.

Jan van Eyck are 20 lucrări existente în întreaga lume, din care una la Sibiu şi trei la Londra.

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este interesat să expună lucrarea de la Sibiu, "Omul cu tichie albastră", în 2024, la National Gallery din Londra, unde mai există alte trei capodopere de Jan van Eyck.

"Avem discuţii şi s-au arătat interesaţi cei de la National Gallery din Londra, pentru că anul viitor vor trăi (...) bicentenarul muzeului, National Gallery aniversează 200 de ani de existenţă şi au în gând realizarea unei expoziţii dedicate lui van Eyck şi se poate ca Muzeul Naţional Brukenthal să participe la această expoziţie cu "Omul cu tichia albastră". Aşteptăm o solicitare expresă în acest sens", a explicat Alexandru Chituţă.

Cinci dintre cele mai importante capodopere ale artei universale care au fost admirate în luna aprilie, la Art Safari, în inima Bucureştiului, acum sunt din nou expuse la Brukenthal, la Sibiu: "Omul cu tichie albastră" - Jan van Eyck (cca 1390-1441), "Ecce Homo / Iată omul!" - Tiziano Vecellio / Tiţian (1488/90-1576), "Cap de copil" - Paolo Veronese (1528-1588) şi "Portret de bărbat citind" şi "Portret de femeie rugându-se" - Hans Memling (1430/33-1494).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus