Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

O expoziție dedicată stilourilor a umplut până la refuz sala Muzeului de Istorie din Sibiu. Întâlnire cu foștii angajați ai FLARO

O expoziție dedicată stilourilor a umplut până la refuz sala Muzeului de Istorie din Sibiu. Întâlnire cu foștii angajați ai FLARO

Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Național Brukenthal găzduiește începând de joi o expoziție în premieră națională dedicată stilourilor și instrumentelor de scris.

Cele peste 400 de obiecte aparținând colecției scriitorului Petre Crăciun reprezintă o plimbare pe drumul nostalgiei din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, sunt acele amintiri intime legate de modul în care fiecare dintre noi învățăm abecedarul și scrierea. Din fericire, majoritatea celor trecuți de o vârstă am repetat buclele literelor folosind în mod obligatoriu un stilou. Am mai observat în expoziție, printre altele, acele rezerve de mine de pix, care după o vreme se scurgeau în ghiozdan și pătau un colț cu o pastă albastră. De asemenea, am regăsit în expoziție setul de carioci cu husă din plastic alb semitransparent, vizita transformând-se într-o plimbare nostalgică prin amintirile primelor zile de școală.

Amintirile stârnite mie de această expoziție pălesc în fața impactului semnificativ produs foștilor angajați ai Flamura Roșie sau FLARO, cum mai este cunoscută. Știați că în vremurile de glorie la Sibiu se produceau peste 100.000 de stilouri și instrumente de scris, respectiv peste 1,2 milioane pe an. Fostul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu, în prezent directorul Bibliotecii Naționale a României, a venit la Sibiu special pentru acest eveniment. ”Sibiul este capitala stilourilor românești”, a spus acesta, completând pe urmă: ”cei mai mulți scriem cu pixul în zilele noastre, dar scrisul cu stilou rămâne o formă de terapie pentru mintea noastră”.

Expoziția a readus față în față numeroși foști angajați ai FLARO Sibiu, inclusiv ingineri, tehnicieni și chiar foști directori, unii dintre ei ajunși la 90 de ani. Cei mai tineri locuitori ai Sibiului ar trebui să știe că Flamura Roșie a început să producă stilouri după anul 1950, într-o vreme fiecare exemplar fiind prelucrat la strung, asemănător vechilor meșteșugari. Alte stilouri erau fabricate din celuloid. Înainte de FLARO Sibiul a avut fabrica Gratioza, înființată în 1923. Spre exemplu, în anul 1942 această fabrică a produs peste 34.000 de creioane automate. Aceste informații, dar și multe altele, au fost atent selectate și sunt prezentate în expoziție de curatorul Adrian Georgescu.

Colecționarul Petre Crăciun a povestit tuturor celor prezenți cum a ajuns să colecționeze stilouri și cât de onorat este de faptul că are ocazia să prezinte unele dintre cele mai de seamă obiecte din colecția lui publicului larg. Petre Crăciun a mai relatat cum a venit de multe ori la Sibiu în excursii de documentare și cum a ajuns să cunoască numeroși foști angajați ai fabricii de stilouri din Sibiu, punând cap la cap informații nestructurate până atunci. ”Sibiul a deținut monopolul producției de stilouri în România și îmi doresc ca Sibiul să reajungă pe harta României”, a spus, printre altele, colecționarul Petre Crăciun.

La final acesta a făcut și o mărturisire. Celebrul patent al stiloului inventat de Petrache Poenaru – despre care cu toții învățăm în școală că este inventatorul stiloului – nu a intrat niciodată în producție. Ar fi un bun prilej ca în perioada următoare el să fie produs în masă, iar ”dacă cineva în România ar trebui să facă stilouri, atunci acela este Sibiul”.

Mai departe am trecut și câteva curiozități deosebite din expoziție, pentru cei care caută detalii rare. Puteți admira în Casa Altemberger stiloul cu care a scris criticul literar ”Nicolae Manolescu”, stiloul cu semnătura olografă a dictatorului Nicolae Ceaușescu sau stiloul folosit de scriitoarea Ana Blandiana.

Un bilet de intrare în Muzeul de Istorie din Casa Altemberger costă 39 de lei pentru adulți și aproape 10 lei pentru copii. El permite accesul în toate expozițiile organizate aici, nu doar în cea descrisă mai sus: „Istoria stilourilor românești. Colecția Petre Crăciun”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2099

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus