Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Beatrice Cristea va pleca la etapa internațională a olimpiadei „Științele Pământului” din India. Este singura elevă din Sibiu care s-a calificat și participă la patru olimpiade naționale

Beatrice Cristea va pleca la etapa internațională a olimpiadei „Științele Pământului” din India. Este singura elevă din Sibiu care s-a calificat și participă la patru olimpiade naționale

Beatrice Corina Cristea este singura elevă din județul Sibiu care s-a calificat la patru olimpiade naționale și a participat la trei dintre ele, pentru că cea de-a patra nu a avut încă loc. Beatrice este un copil de zece. Vine din Mediaș și a intrat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” după ce a obținut media 10 și la Evaluarea Națională. După ani de studiu și dedicare performanțele pentru ea vin de la sine. A obținut medalia de bronz la Olimpiada Națională de Fizică, iar în weekendul care tocmai a trecut a obținut un punctaj care i-a adus calificarea la olimpiada internațională de Științe ale Pământului. Ce este important de știut este faptul că cea din urmă olimpiadă înseamnă testarea cunoștințelo din patru materii: biologie, geografie, chimie și fizică. 

În perioada 4 – 7 mai, la Slatina, a avut loc etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Științele Pământului”, ediția XXV. Din județul Sibiu au participat trei elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Este vorba despre Luca Mihai Vasiu (clasa a IX-a), Beatrice Corina Cristea (clasa a XI-a) și Irina Elena Popa (clasa a XI-a).

După desfășurarea celor două probe (teorie și practică) susținute la patru discipline (fizică, chimie, biologie și geografie) Beatrice a fost premiată cu Mențiune, obținând locul 12 (din 64 elevi participanți), cu un total de 135,75 puncte (27 puncte – biologie, 34,25 puncte – chimie, 43 puncte – fizică și 31,50 puncte – geografie). Acesta a fost și rezultatul care i-a permis să fie selectată în lotul pentru participarea la etapa internațională care va avea loc în luna august, în India. Luca și Irina au obținut și ei Premiul Special al Societății de Geografie din România.

Este foarte bună la toate materiile, dar iubește fizica și matematica

Beatrice s-a născut și a crescut la Mediaș, dar din clasa a IX-a s-a mutat cu familia la Sibiu după ce a intrat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Obținuse media 10 la Evaluarea Națională. Turnul Sfatului a mai scris despre performanțele ei și anul trecut când era singura elevă din Sibiu calificată la trei olimpiade naționale.

Acum fata este în clasa a XI-a, iar anul acesta a reușit performanța de a se califica la patru olimpiade naționale. Este vorba despre olimpiada națională de Fizică, de Matematică, de Științe ale Pământului și de Creativitate Științifică. La două dintre ele are și rezultate. A obținut bronzul la cea de Fizică și s-a calificat în India, la faza internațională a celei de Științe ale Pământului.

„Din clasa a VI-a am îndrăgit foarte mult fizica și am ajuns în fiecare an la etapele naționale atât la olimpiada de fizică, cât și la cea de matematică. Și pentru că mi-a plăcut și chimia am decis să particip și la științele pământului. Am avut surpriza să mă calific și aici la etapa națională. A trebuit să mă mai pregătesc puțin la geografie și la biologie și așa am reușit să obțin acest rezultat. Apoi și matematica a avut un rol esențial, chiar dacă nu a fost materie de probă, pentru că mi-a format o gândire logică”, spune Beatrice.

Fata recunoaște însă, că dintre toate aceste materii fizica și matematica sunt numărul 1 în topul preferințelor ei. Acesta este și motivul pentru care, după terminarea școlii, i-ar plăcea să ajungă să lucreze în domeniul cercetării în fizică.

După ce termină liceul și-ar dori să studieze în străinătate, fie la Oxford, fie în Statele Unite la Harvard sau MIT.

În timpul liber fetei îi place să cânte la pian, instrument pe care l-a studiat din clasa I și până în clasa a VII-a și să plimbe în natură. Beatrice spune că un factor care a motivat-o în determinarea ei de a fi un copil de zece a fost și faptul că provine dintr-un oraș mai mic.

„Am avut ambiția de a lua 10 la Evaluarea Națională, iar apoi am continuat să obțin rezultate foarte bune. Acum este destul de ușor să continuu, pentru că am intrat cumva într-un ciclu care mă ajută să merg înainte. Am avut norocul să-i cunosc și pe ceilalți olimpici la nivel de țară și ne-am format un grup în care ne susținem unii pe alții”, mai spune Beatrice.

Principalii susținători ai fetei sunt părinții ei cărora vrea să le mulțumească pentru tot efortul prin care au susținut-o necondiționat, dar și profesorilor Dorin Bunău, de fizică, Dana Crețeanu de chimie, Ana Marinescu de geografie și Cristina Muntean de biologie. Ei au fost cei care au îndrumat-o în tot acest periplu de olimpiade naționale și rezultate. De asemenea, Beatrice s-a gândit să le mulțumească și celor de la clubul Rotary pentru un premiu pe care i l-au oferit și cu ajutorul căruia și-a cumpărat materiale care au ajutat-o să obțină aceste rezultate.

În august va pleca în India

În luna august Beatrice va pleca în India, la faza internațională a olimpiadei interdisciplinare „Științele pământului”. Fata spune că prima dată când se gândește la India îi vine în cap cultura deosebită a acestei țări.

„Întotdeauna m-au atras oamenii de acolo, mi-a plăcut cultura lor și sunt curioasă să observ cum este de fapt acolo”, spune fata.

Acum, Beatrice se pregătește pentru participarea la cea de-a patra olimpiadă națională, cea de Creativitate Științifică, ce va avea loc în luna iulie.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Maya

Acum 1 an

Felicitări!
Raspunde

Rodica

Acum 1 an

Mult succes mai departe si in viata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus