Duminică,
24.09.2023
Heavy Intensity Rain
Acum
20°C

De ce este important să colectăm separat deșeurile electrocasnice

De ce este important să colectăm separat deșeurile electrocasnice

Atunci când produsele electrocasnice își încheie ciclul de viață, acestea sunt colectate, sortate, apoi tratate și procesate, rezultând materiale reciclate care pot fi din nou reintroduse în utilizare. Adică, dintr-un vechi telefon mobil sunt refolosite componente pentru a fabrica un nou astfel de aparat, de exemplu.

Aceste materii secundare care rezultă prin reciclare ne vor alimenta cu energie la birou, ne vor alimenta mașină și vor deveni principalele resurse pentru producția industrială, ne asigură cei de la Green WEEE, o companie care de mai bine de zece ani se ocupă tocmai cu valorificarea materialelor din deșeurile electronice și electrocasnice.

”Deșeurile devin principalele resurse ale viitorului, care vor înlocui resursele naturale și vor contribui la o creștere economică sustenabilă, oferind planetei șansa să se regenereze. Reciclarea înseamnă să dai viață deșeurilor prin transformarea lor în materiale utilizabile. Astfel, deșeurile care pot fi procesate și tratate industrial și transformate în lucruri noi se numesc deșeuri reciclabile”.

Ce înseamnă DEEE

Toate aparatele din casă noastră pe care le băgăm în priză și la un moment dat s-au stricat sau nu ne mai sunt de folos devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Pe lângă faptul că au conținut de substanțe periculoase, multe dintre acestea conțin metale prețioase, aur, argint, platină și paladiu, dar și cupru, aluminiu și plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite că materie prima secundară.

Orice echipament vechi care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit poate fi numit DEEE. Dacă se încadrează în această descriere, știi că trebuie să ajungă la reciclat.

Pot conține substanțe periculoase

Electronicele uzate sunt separate de alte deșeuri și depozitate acasă într-un container special. După sortarea de acasă, căutăm soluția cea mai bună pentru colectarea selectivă și trimiterea lor către reciclare: fie le transportăm noi la centrele specializate, fie le predăm în cadrul celor două campanii anuale pe care Soma, operatorul de colectare a deșeurilor, le organizează anunțându-le din timp (colectarea deșeurile electrice și electrocasnice se face în cadrul campaniei de colectare a deșeurilor voluminoase).

În funcție de tipul de aparat electric sau electronic, acestea întră în diferite procese de producție pentru a fi tratate și reciclate. Ceea ce rezultă prin reciclare, așa-numitele „fracții”, pot ajunge să fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate că atare.

Aparatele de uz casnic de mari dimensiuni sunt cele precum aparate frigorifice mari, frigidere sau aparate de aer condiționat. Pentru că au un conținut de substanțe periculoase, în vederea decontaminării acestora, aparatele sunt întâi supuse operațiunii de extragere a uleiurilor minerale și agentului frigorific, apoi întră într-o camera cu atmosfera controlată, complet izolată de mediul înconjurător, unde sunt mărunțite. Fracțiile separate rezultate sunt transportate cu ajutorul benzilor transportoare în containere de depozitare a produselor finite: aluminiu, fier, plastic și spumă poliuretanică.

Cum arată ”viețile viitoare” ale electrocasnicelor

Fierul obținut din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al mașinilor, aluminiul și cuprul este folosit în fabricarea caloriferelor iar plasticul pentru a fabrică alte produse cu componenta de plastic (frigidere, aparate de aer condiționat).

Filtre de cafea, prăjitoare de pâine, aspiratoare sau mașini de spălat sunt transformate în fracții de plastic, metale feroase și neferoase, sticlă, cabluri și plăci de circuit integrat. 

Televizoarele și monitoarele care conțin tuburi cinescopice sunt dezasamblate manual, în condiții de securitate, în vederea izolării acestora. Panoul frontal se separă de partea conică a tubului (care are conținut de plumb și pudră fluorescentă) printr-o operațiune specială, astfel încât sticlă să nu fie afectată. Ulterior se aspiră pudra fluorescentă, care conține substanțe periculoase. În urmă tratării rezultă fracții de sticlă, metale feroase, neferoase și pudră fluorescentă.

Plasticul, aluminiu și fierul din echipamentele IT&C sunt folosite pentru a fabrica alte echipamente de același fel. Din telefoanele mobile se extrag plăci de circuit imprimat, cu aur, argint, cupru, nichel, cadmiu, metale prețioase folosite în fabricarea de bijuterii de aur, sau la construcția de nave/vapoare, mobiliere de grădina, plăcute de înmatriculare sau piese de schimb auto.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda comunității

Proiect sprijinit de 

 

Parteneri

Sursa foto: depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus