Duminică,
24.09.2023
Thunderstorm With Heavy Rain
Acum
20°C

Hoteluri și pensiuni din Sibiu care vor primi certificări ecologice la Viena. Antreprenori sibieni, motivați să facă turism verde

Hoteluri și pensiuni din Sibiu care vor primi certificări ecologice la Viena. Antreprenori sibieni, motivați să facă turism verde

La Viena, 11 unități de cazare din județul Sibiu vor primi certificări pentru turism sustenabil sau turism verde în cadrul unui program la nivel european adresat instruirii a 70 de IMM-uri din domeniu.

La Conferința europeană de la Viena privind Turismul Verde a avut loc schimburi de experiențe și modele de afaceri inovatoare, strategii de marketing și concepte orientate spre viitor implementate de destinații și afaceri turistice angajate pentru dezvoltarea unui turism verde, de calitate.

Conform unui comunicat de presă transmis de Asociația Județeană de Turism Sibiu, conferința a avut loc în cadrul programului „European Tourism Going Green 2030 (ETGG2030)/Turismul European devine Verde 2030”. Acesta constă în instruire, consultanță și certificări gratuite pentru 70 de IMM-uri din domeniul turismului din România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația și Austria și vizează campinguri și agenții de turism, unități de cazare de calitate.

Programul ETGG2030 susține tranziția și certificarea ecologică pentru două unități de cazare din Sibiu, două din Mărginimea Sibiului și șapte pensiuni din destinația ecoturistică Colinele Transilvaniei: Jules Home (Sibiu), Hotel Republique (Sibiu), Pensiunea Casa cu povești (Râu Sadului), Casa Rudi și Ella (Săliște), Villa Abbatis Equestrian Center (Apoș), Alma-Via Guesthouse (Alma Vii), Experience Transylvania (Alma Vii), Casa Noah (Richiș), Copsamare Guesthouses (Copșa Mare), Pensiunea Oppidum (Biertan) și Bassen Pension (Bazna).

„Turismul de calitate, la scară umană, care oferă experiențe autentice de descoperire și de agrement pentru sejururi lungi în sudul Transilvaniei a fost apreciat drept unul dintre modelele valoroase la nivel european”, se menționează în comunicat. Simina Manea, de la Asociația Județeană de Turism Sibiu, a subliniat misiunea de pionierat a celor 11 manageri pentru dezvoltarea unui turism bazat pe utilizarea creativă și responsabilă a resurselor culturale și naturale din localitățile gazdă și pe implicarea localnicilor în oferta de experiențe. 

De asemenea, în comunicat au fost menționate câteva citate ale antreprenorilor sibieni privind participarea în acest proiect și motivația de a face turism verde. 

„Chiar dacă pășim pe drumuri nebătătorite, intenționăm să ne implicăm și să ne desfășurăm activitățile din cadrul unităților noastre de cazare cu și mai mare atenție, atât în ceea ce privește impactul asupra mediului prin reducerea consumului de apă, energie și deșeuri, dar și prin promovarea și conservarea patrimoniului cultural și natural local. Totodată, atenția noastră se îndreaptă și spre producătorii locali, de alimente sau meșteșuguri, cu intenția de a întări și extinde relațiile de colaborare.” (Ramona Matia și Adriana Cioran-Sibiu, Daniel  Minea-Râu Sadului). 

„Am venit de la conferință cu confirmarea că există un mare interes în ceea ce privește tranziția spre un turism ecologic și că județul Sibiu este un vârf de lance în materie de sustenabilitate în România”. (Paul Hemmerth, Richiș) 

„Tranziția spre un turism ecologic începe cu noi, unitățile de cazare, oferindu-le oaspeților, și nu numai, ci și partenerilor implicați, contextul potrivit pentru a descoperi un altfel de turism, un turism de calitate, autentic și local. ” (Anișoara Urian, Biertan)

„Turismul sustenabil se face la nivel local, de către unitățile de cazare mici, de afacerile mici. În momentul în care văd un autocar în Apoș înseamnă că ceva nu facem bine.” (Bianca Barbu, Apoș).

Tema mobilității ecologice și reducerea emisiilor de carbon a fost dezbătută în cadrul conferinței și a inspirat măsuri concrete: „Vom oferi reduceri oaspeților care aleg să ajungă la noi cu trenul sau cu bicicleta. De altfel, am implementat deja un pachet special pentru drumeții de pe Via Transilvanica”. (Giovanna Benazzo-Copșa Mare, Cornel Posea-Bazna).

În urma participării la conferință, managerii sunt inspirați și motivați să adopte noi măsuri. Planurile de viitor vizează echiparea clădirilor cu tehnologii pentru monitorizarea și reducerea consumului de resurse, investiții în mașini electrice și biciclete pentru a permite mobilitatea oaspeților în interiorul destinației, digitalizarea pentru a optimiza costurile operaționale și a facilita vânzarea experiențelor oferite. 

ETGG2030 este unul din cele șase proiecte finanțate de Uniunea Europeană pentru „consolidarea dezvoltării durabile a turismului și a capacității IMM-urilor din turism prin cooperare transnațională și transfer de cunoștințe". Programul UE privind Competitivitatea Întreprinderilor şi IMM-uri (COSME) susține tranziția ecologică a 1000 de afaceri din turism din 28 de țări prin programe precum ETGG2030, CEnTOUR, EU ECO-TANDEM, SUSTOUR, TOURBAN, sau TOURISME.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2761

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 4 luni

Nu culoarea e baza turismului ci noutatea si originalitatea ofertei.
Raspunde

Auditorul

Acum 4 luni

Ar trebui intai RECERTIFICATE SI REAUTORIZATE legal intai in zona/tara noastra.Majoritatea sunt bombe auditive cu manele,alcool si ragete nocturne.Acestea sunt pensiunile agro-turistice care ofera doar cheile pt cei care vin sa petreaca aberant de mult spre disperarea localnicilor..Nu potzi face o locanta de aceasta intr-o zona in care lumea locuieste CIVILIZAT de zeci de ani decat daca stabilesti reguli clare.Altfel,politia va face carare la 'gazdele' care de multe ori sunt din oras(SB).Deci,vreau verde dar eu ma imbat si ascult hindu-lalaiala de la barzi de etnie..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus