Studenții din anii terminali ai Universității „Lucian Blaga” și cei ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, însoțiți de părinți și prieteni, au umplut Piața Mare pentru a sărbători finalul anului universitar.
La ora 13.30 a zilei de joi, Piața Mare din Sibiu era pregătită să primească 1.000 de studenți, dintre care 750 de la ULBS și restul de la Academia Forțelor Terestre. Alături de ei au fost părinți, autorități, sibieni curioși și turiști care au oprit să imortalizeze momentul. Pe scaunele încă goale, stăteau părinți, frați și bunici, cu flori în mâini și emoții în privire. Denisa Muntean a venit de la Alba Iulia alături de soțul ei pentru a fi alături de unicul lor copil la terminarea facultății.
„Am venit să-l felicităm pe băiatul nostru, Marian Muntean, care a terminat anul VI, la Stomatologie. Ne bucurăm că a venit și finalul de facultate. Așteptăm să vedem ce urmează: licență, rezidențiat. Simt mai mult bucurie decât emoție, că a venit și momentul acesta și îl așteptăm cu drag”, spune ea.
Câteva rânduri mai în față este familia Ioanei Mândrea, o studentă care a terminat Facultatea de Biologie. O așteaptă cu buchete mari de flori mama Silvia, tatăl, bunica și sora Paula.
Familia Ioanei
„Avem mari emoții. Va merge mai departe de acest domeniu. Va fi fie biolog, profesor de biologie sau poate lucra în farmacie”, spune mama Ioanei. Sunt veniți din Făgăraș, Sâmbăta de Jos, după cum șoptește bunica.
În jurul orei 13.38 studenții și-au făcut intrarea emoționantă în Piața Mare după ce au străbătut toată pietonala Nicolae Bălcescu, cu cei de la AFT în față intonând imnul Academiei. Ca în fiecare astfel de paradă, specializările fiecărei facultăți stau scrise, mare, pe pancarte. Studenții de la Facultatea de Teologie au, pe lângă această pancartă un banner dedicat decanului facultății, preotul Daniel Buda care în urmă cu două luni a suferit un accident vascular cerebral hemoragic și se află în recuperare. „Alături de părintele decan”, scria deasupra fotografiei decanului. Gheorghe Popa este unul dintre studenții din ani terminali de la această facultate.
„Este un moment foarte important pentru noi având în vedere atâta timp de efort, în care am învățat ceea ce este bine pentru noi, cât și cum putem să-i ajutăm pe ceilalți. Presupun că asta înseamnă încununarea efortului nostru. Vor urma continuarea studiilor cu masteratul și doctoratul, iar apoi ocuparea unui post de preot și, dacă nu, sper măcar ca fiecare dintre noi să aibă un rol important în dezvoltarea celorlalți ocupând poziții în care putem să ajutăm oamenii, pentru că, până la urmă, asta învățăm să facem”, a spus Gheorghe.
În mulțimea de studenți care se îndreptau spre Piața Mare se află și Iuliana Loredana Boar, voluntar Crucea Roșie și studentă care a terminat Facultatea de Litere și Arte, specializarea limbi moderne aplicate, engleză – franceză.
Iuliana Boar (a doua studentă, de la dreapta la stânga), fericită alături de colegele ei
„Sunt emoționată și bucuroasă în același timp. Paradoxal sunt și tristă că au trecut acești ani, dar sunt foarte încântată pentru ceea ce ne va rezerva viitorul. Mi-aș dori să fiu profesoară de limbă engleză și să-mi continui voluntariatul.” Dar până atunci, Iuliana va pleca de la 1iunie într-un schimb de experiență în America pentru cinci luni.
„Sibiul ar fi un loc mai trist și mai sărac fără cele două universități”
Zeci de oficialități și șefi de instituții s-au aflat alături de studenți în Piața Mare. Cei care ai transmis mesaje la scenă deschisă au fost preotul Constantin Necula, rectorul ULBS, prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul AFT, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, primarul Sibiului, Astrid Fodor, precum și prefectul județului, Mircea Crețu. Cel care a deschis seria de discursuri a fost preotul Necula.
„Vă mulțumesc pentru că vă gândiți la binele României. Vă mulțumesc că aveți curajul să asumați binele României și să-l faceți foarte bine. Iar studenților mei le mulțumesc că nu au uitat de decanul lor și de decanul meu și că suntem alături unii de ceilalți. Să binecuvânteze Dumnezeu România prin voi și când mergeți acasă strângeți-vă tare în brațe părinții. Ei știu cât, cum și în câte nopți au gândit la ziua de acum. Și când aruncați scufele (tocile - n.r.) de pe cap să nu uitați să le luați înapoi. Urmează o altă generație și încă o generație și încă o generație și încă o generație până când Dumnezeu ne va îngădui să rămânem împreună”, a spus părintele.
De la stânga la dreapta: prefectul Mircea Crețu, primarul Astrid Fodor, rectorul Sorin Radu, rectorul AFT Ghiță Bîrsan și vicepreședintele CJ, Vlad Vasiu
Următorul mesaj a fost cel a rectorului ULBS. „Ca în fiecare an în care am avut în față o nouă promoție, în calitate de profesor, de decan și apoi de rector, am încercat să găsesc câteva cuvinte care să caracterizeze generația respectivă și care să mă conecteze, ci câteva momente trăite împreună. Cred că în plus față de toate lucrurile previzibile, ceea ce ne leagă emoțional, în mod special, este, paradoxal, chiar evenimentul care ne-a distanțat fizic - pandemia. Majoritatea absolvenților din această promoție ași devenit studenți atunci când eu am preluat mandatul de rector și pot să vă spun că împreună am înfruntat necunoscutul. Vin în mintea mea cuvintele pe care vi le-am rostit atunci. Vă spuneam că pășind în universitatea noastră ați ales calea grea pentru a vă construi o carieră. Calea onestă, a muncii, a implicării, calea fără compromisuri, calea care vă va transforma în oameni mai buni și mai frumoși”, a transmis acesta prin discursul său.
A urmat rectorul Academiei Forțelor Terestre care a aminti că anul acesta se împlinesc 176 de ani de învățământ militar în România. „Sibiul ar fi un loc mai trist și mai sărac fără cele două universități ai căror studenți reprezintă viitorul, speranța spre mai bine. Așa cum o spuneam și în alte împrejurări Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu sunt universități care au menirea de a modela caractere, de a forma specialiști, de a asigura dezvoltarea intelectuală a unei generații tinere spre afirmarea valorilor autentice”, a spus Ghiță Bîrsan.
Lângă scenă a stat în permanență Denisa Bar, o tânără care anul trecut a fost șefă de promoție. A venit să retrăiască aceste emoții.
„În acest moment sunt înscrisă în anul I la master, management și antreprenoriat cultural, în cadrul departamentului de artă teatrală a Facultății de Litere și Arte și activez în departamentul de marketing a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu cât și pe partea de companii românești în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Pot spune în acest moment că parcursul meu este unul frumos”, spune Denisa.
Întregul eveniment a fost prezentat și moderat de Emilia Ivan, studentă în anul II la Actorie în clasa Ofeliei Popii și Șerban Melnic, în anul II master la Actorie, în clasa lui Marian Rîlea. Festivitatea s-a încheiat cu predarea și primirea cheii, un moment simbolic și cu un alt moment, de data aceasta artistic al celor de la „Vârfu` Omu” și al studenților din Corul AFT.
Șerban și Emilia
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: final an universitar , studenti piata mare , gaudeamus 2023 , foto , video , universitatea lucian blaga , Academia Forțelor Terestre
Vizualizari: 4036
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cornel
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florian Marius