Duminică,
15.09.2024
Partial Noros
Acum
17°C

UTIL: Unde ajung deșeurile din plastic colectate în municipiul Sibiu și cum se pot recicla

UTIL: Unde ajung deșeurile din plastic colectate în municipiul Sibiu și cum se pot recicla

După colectarea deșeurilor din plastic de la sibieni, acestea sunt transportate și sortate la stația de la Șura Mică. Sumele de bani obținute din valorificarea acestora se reîntorc în sistem, fiind utilizate pentru plata activității de sortare și, parțial, pentru plata activității de colectare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale, activități care nu sunt plătite de către cetățenii județului Sibiu.

Astfel, un grad de colectare selectivă cât mai ridicat va duce la venituri mai mari din valorificarea deșeurilor reciclabile, care vor ajuta astfel la dezvoltarea un sistem de management integrat al deșeurilor mai performant și menținerea taxei de salubrizare la un nivel suportabil.

Deșeurile din plastic și metal pre- sortate de sibieni în recipientele de culoare galbenă ajung în stația de sortare de la Șura Mică, unde, mai întâi, sunt separate deșeurile metalice. Mai apoi, deșeurile de plastic sunt sortate pe mai multe categorii: folii (transparente sau colorate), PET-uri, deșeuri din HDPE (categorie în care intră, de exemplu, sticlele din plastic gros folosite pentru detergenți lichizi), PPE (plasticul mai dur din care, de exemplu, sunt produse diferite butoane) și așa mai departe.

”Toate deșeurile din plastic sunt valorificate. Sunt momente în care strângem astfel de materiale pe stoc, în funcție de modul în care organizațiile responsabile de reciclare (așa-numitele OIREP-uri) își propun să recupereze plasticul de pe piață. În plus, și prețurile la care putem valorifica aceste deșeuri de plastic variază uneori foarte mult. De exemplu, la PET-uri, prețurile au scăzut de la aproximativ 1.000 de lei pe tonă, la 150 de lei pe tonă, acest ultim preț fiind influențat de scăderea prețului petrolului”, descriu reprezentanții operatorilor stației de sortare de la Șura Mică.

O parte din deșeurile sortate aici ajung la un procesatori români care, după o nouă triere, le transformă în așa-numiții ”fulgi de PET”. Aceștia sunt exportați în Cehia, unde un alt producător le transformă în fibre folosite în industria modei, principalul client pentru aceste fibre fiind grupul spaniol Inditex (cel care vinde haine sub branduri precum Zara, Massimo Dutti, Berska etc).

”Ne jucăm și curățăm, ediția a IV-a” este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Parteneri: MedLife, Romgaz, Terra Building, Apă Canal, Azets și SOMA.

Proiect Turnul Sfatului susținut de ADI ECO Sibiu și Decathlon.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1076

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus