Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Planeta Sibiu

Planeta Sibiu

O planetă din afara sistemului nostru solar are o particularitate nemaiîntâlnită până acum de oamenii de știință. Aproximativ de aceeași dimensiune cu Terra, planeta respectivă nu are mișcare de rotație, astfel că jumătate din suprafața ei este atât de fierbinte, încât nu poate exista apă lichidă. Cealaltă parte, pe de altă parte, care nu e expusă la lumină, este un imens ghețar. Specialiștii spun că ar putea exista o falie îngustă între aceste două lumi în care s-ar putea dezvolta viața.

Astăzi, în Sibiu, am avut senzația că trăim în microscopica zonă, raportată la univers, România, la o astfel de planetă.

Am avut la București un miting în care profesorii și-au strigat drepturile, în care elevii s-au solidarizat și ei. Într-o grevă fără seamăn în ultimii 18 ani. Un loc unde guvernul și sindicate negociază de pe poziții de forță, niciunul nedorind să dea un milimetru în spate.

Pe de altă parte, în Sibiu am avut o cu totul altă țară. Una în care copiii s-au aflat la școală, să fie văzuți de domnii din București și Berlin, unde prima profesoară a țării caută fotografii cu președinții. Acolo unde s-a găsit să fie vocal un singur profesor. Unul care a fost de acord să-și asume protestul cu nume și prenume. Planeta Sibiu.

Poate că va exista o scurtă falie între aceste două lumi în care să existe o viață normală. Poate pe vreo câmpie, vreun luminiș, în zona Văii Oltului, prin pădurile de nu se mai aude nici măcar ecoul claxoanelor mașinilor care stau la semafor.

L-am revăzut pe președintele Iohannis în imaginile surprinse de colegii mei și am realizat că este același om simpatic, văzut la nivel micro. Pare în continuare un om bun, onest, mânat de principii corecte, constructive. Nu glumesc. În esență, Iohannis, omul, primarul, președintele, chiar cred că e un om bun. Doar că făcând doi pași în spate observi că are aceleași trăsături care pentru un prof de fizică, ori chiar un primar de provincie nu par să deranjeze foarte mult. Pozitivul încă bătea negativul. Poate controla o conferință de presă în Sibiu și chiar am senzația că îi făcea plăcere. Dar e cu totul altceva la Cotroceni. Poate spune franc în Sibiu că nu are rost să țină audiențe, să fie singurul șofer din oraș care poate parca în Piața Mare. Mai că-l înțelegi, omul e ocupat și măcar atât orașul să facă și pentru el. Mai ales că se vedea ceva în urma lui. Dar nu poate face același lucru la nivel național, sunt lucruri care nu se iartă.

Îl poți înțelege din postura de fost profesor de fizică la Bruk că empatizează cu solicitările sindicaliștilor, dar nu-i poți ierta indiferența și lipsa de implicare a președintelui în această postură. Poți trece cu vederea că pentru un oaspete de seamă se pot chema copii de acasă, se pot întrerupe greve, în Sibiu, dar dă prost dacă asta o face chiar președintele țării.

Poți fi indiferent, tu primar sau tu profesor din Agnita sau Sibiu la greva generală, dar ca președinte ar trebui să te preocupe de dimineața până seara. Mai ales când spui că vrei să-i lași testament țării o ”Românie educată”. Mai ales când ai lângă tine chiar o profesoară.

Una care apare ca zâna primăverii cerând fotografii cu președinții, aici pe planeta Sibiu. Mie mi-e foarte clar că ea nu a înțeles ce i s-a întâmplat în momentul când soțul său, Klaus, a fost ales președinte, dar nici acum, după aproape 10 ani să nu pricepi absolut nimic?

Nu mai fac comparații între ce ar fi putut face ea, ca mesaj, ca model, ca atitudine, pentru tânăra generație, măcar, nici nu mă uit peste gard la mai nou huliții ucraineni, să văd ce face madam Zelenski, mă gândesc doar că a trecut o șansă pe lângă ea, și pentru mii de alte persoane. Putea fi mai mult decât un bugetar cu avion la scară.

Iohannis va putea semna oricând în Cartea de Onoare a orașului, dar mi-e teamă că nu va fi chemat de popor să o facă în cea națională. Nu poți guverna o țară și să pleci liniștit după 10 ani că măcar ”n-am distrus-o”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Kant I.

Acum 1 săptămână

Intr-un fel e bine ca insul 6 case (din meditatii) kwi face arogante dupa arogante, dandu-si arama pe fata. Astfel cat mai multi romani si sibieni (astia mult mai incet) pot sa-si dea seama cu ce specimen arogant au de-a face. Astfel, poate dupa ce-si termina mandatul, sper sa fie primit cum merita daca este intalnit pe strazile orasului. Cat despre tovarasa ... Elena, cel mai probabil o sa fie tinuta minte drept o paparuda care mergea cu fuste mini total nepotrivite la Biserica si careia nu i-a pasat nici macar o secunda cat timp a fost prima doamna, de altceva decat de interesul personal.
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 săptămână

Rusine parintilor care au acceptat sa-si trimita copiii sa faca pe manechinele pentru cea mai mare rusine de presedinte pe care l-a avut tara asta. Un turist si un mincinos nu are ce sa caute in fruntea unei tari…
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

De aceeasi parere si eu la partea cu mincinos (ca rusine mai mare decat Ceausescu nu a fost nici unul, de departe), dar nu exista unanimitate in politica, asa ca treaba lor, cu opiniile lor. Fiecare cu tribul lui.

Raspunde

Geani

Acum 1 săptămână

Mda....uite că din întâmplare sunt cadru didactic și nici măcar o casa nu dețin,nu mă pot compara sau"cumpăra".....Un actual președinte,profesor,o primă doamnă,tot profesor și ....ce???Fizica nu are legătură cu engleza și viceversa.Insa...."no brain no pain",valabil in ambele cazuri.

Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Sibiul este Bermuda Romaniei.

Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 săptămână

Mi se pare mie sau corect este: "Sibii sunt bermudele României."?
Raspunde

Fane

Acum 1 săptămână

Întreaga clasa politica e deconectată de la realitate, nu doar acest individ pe care l-am făcut președintele in condiții total nepotrivite. Mai evident ca niciodată ca politica nu are legătura cu cetățenii acestei tari.
Raspunde

Raluca Minu

Acum 1 săptămână

Este doar o mica greșeală în acest articol. "Nu poți guverna o țară și să pleci liniștit după 10 ani că măcar ”n-am distrus-o”." In Romania președintele nu este la guvernare, mai ales după Ceașcă, ne-am asigurat constituțional că este doar o funcție de imagine și de mediere. Dar într-adevăr se poate și fără acest circ pe care l-a făcut ieri.
Raspunde

Auditorul

Acum 1 săptămână

Cand prapadesti banii tarii adica banii mei si ai tai din impozite si taxe nu tre'sa fi la guvernare ca totusi sa distrugi prin cheltuieli ,tre'sa ai o masura.Turnee de vacanta prin tari exotice si orase tari(Singapore),escale nerusinate si avion de lux la fel arata grandomania unora intamplator ajunsi acolo ,prin gratia.....Va rog sa cititi motivarea presedintele actual al Mexicului cu privire la aeronava de lux a tarii(vinduta si banii dati pt spitale)...E o mareeeeeeeeee asemanareeeeeee coana GetEscala...
Raspunde

In ce lume traiesti Raluco ?

Acum 1 săptămână

presedintele a destituit-o pe Codruta, presedintele numeste capii justitiei, numeste (panarame sau nu) de prim ministri, demite ministri direct sau indirect (vezi doar Cimpeanu de la educatie), e seful armatei, e seful Afacerilor externe - si legat de Schengen - pare ca pentru el e ok sa fim cetateni de mana a 2-a, cata vreme zice sa nu ne certam cu austriecii, etc, etc. E cel mai important om politic din RO! Si din pacate turistul nostru din Sibiu, in doua mandate, nici macar nu a incercat sa se ridice la nivelul functiei. A lucrat doar la imagine sa, se simte bine intre plagiatori, iar pentru el natiunea sau poporul nu exista, n-are timp de asa ceva.
Raspunde

Planeta

Acum 1 săptămână

Excelent articol. Mă bucur că aveți libertatea de a scrie ce gândiți și gândesc oamenii liberi. Am văzut (din păcate) niste imagini cu d-na la Tv. Analogia cu planeta este perfecta. Oare cum intră în cancelarie (daca intră) ? Poate să își privească în ochi colegii?

Raspunde

Linda

Acum 1 săptămână

La cata nesimțire arata aceasta individă, nu cred ca are vreo problemă sa-si privească colegii. Cat s-ar fi putut face pentru invatamant, doar cu ultimii 550.000 euro sparți de familia prezidențială pe vacanta din America de Sud! Daca nu iesim masiv in strada, clica Klaus+PNL +PSD distruge tot si auer-ul isi face loc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus