Cel mai mare protest al profesorilor organizat la Sibiu - aproape 3.000 de oameni. „Domnul preşedinte Klaus Iohannis şi-a atins obiectivul”

Actualizare ora 13. Aproape 3.000 de angajaţi din învăţământul judeţean au protestat vineri, în faţa Prefecturii din Sibiu, fiind cel mai mare protest organizat vreodată de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP), a declarat pentru AGERPRES, liderul judeţean, Leonard Gheorghe Stancu.

"Domnul preşedinte Klaus Iohannis şi-a atins obiectivul. Singurul ministru relaxat de la discuţiile cu sindicatele a fost ministrul Educaţiei. (...) Vor trebui să rezolve revendicările noastre pentru că în două săptămâni jumătate colegii mei pleacă în concediu. Este cel mai mare protest pe care l-a văzut vreodată Sibiul, organizat în totalitate de un sindicat. Au mai fost proteste mari, cu confederaţiile, dar la nivelul unui singur sindicat, Sindicatul din Învăţământ, este cel mai mare protest care s-a văzut vreodată", a afirmat liderul SIP Sibiu, Leonard Gheorghe Stancu.

Profesorii de la Sibiu cer salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă. 

Știre inițială

Irina Iakab, lider de sindicat în cadrul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SIP), susține că evenimentul de astăzi nu a putut fi organizat ieri din cauza procedurilor interne.

”Un miting se poate organiza după ce se consultă membrii sindicatului. Noi am cerut să organizăm astăzi mitingul, pentru a avea timp să strângem semnături de la membrii noștri de sindicat”, a explicat Irina Iakab.

Ieri s-a desfășurat la Sibiu vizita președinților României și Germaniei, în timp ce la București și în principalele orașe din țară s-au organizat ample manifestații de protest ale profesorilor. Doar un grup de profesori a protestat ieri în municipiu.

Guvernul le-a transmis ieri sindicatelor o ofertă prin care toţi angajaţii din sistem să beneficieze de carduri de sprijin financiar în lunile iunie şi octombrie, dar oferta nu a fost convingătoare, astfel că protestele vor continua.

Guvernul a propus acordarea a două carduri de sprijin pentru carieră, în valoare totală câte 1.000 de lei (în iunie) şi 1.500 de lei (în octombrie) pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, respectiv carduri de sprijin pentru personalul nedidactic, în valoare de câte 500 de lei (în iunie şi octombrie).

foto Silvana Armat

De asemenea, guvernanţii au transmis că în noul program de guvernare în curs de definitivare va fi precizat în mod expres faptul că Educaţia reprezintă o prioritate naţională.

Prin noua lege a salarizării, care va intra în consultare în 15 iulie, ar urma să le satisfacă doleanţele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Spiru Haret

Acum 10 luni

Ii asteptam pe domnii profesori in mediul privat unde vor avea ocazia de a fi remunerati la nivelul dorit!... in cazul in care competentele ii vor sustine, desigur...
Raspunde

Greva generala !

Acum 10 luni

Uite-o si pe carmen in poze! e aia cu rochia roz scurta
Raspunde

Gicu

Acum 10 luni

Cardurile astea sun ca suta 100 de lei data de ceasca in '89. Dupa 34 de ani rusine guvernului romaniei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

O mandolina

Acum 10 luni

Vine vacanta si nu au bani profesorii ? 3 luni vacanta platite gras.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo

Acum 10 luni

Dupa ce au blocat scolile,profesorii au ajuns sa blocheze strazile.Cine ne despagubeste pentru blocajele din trafic, cauzate de aceste actiuni?Sper ca profesorii sa intre in greva si cu meditatiile nefiscalizate facute in particular cu proprii elevi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotel

Acum 10 luni

Ca si debutant, cred ca este horror sa profesezi, asta in primul rand datorita sistemului invehit si fosielelor care ar trebui sa stea in formol nu sa mai tina locuri de super-titulari ocupate. Mai sunt si profii aia care si-au ales aceasta "meserie" tocmai datorita lejeritatii sale, nu-mi spuneti ca va omorati cu munca. Oricum salariul, chiar daca posibil sa fie mizer, il puteti suplimenta prin meditatii in particular pe care sigur nu le declarati ca venituri. Si despre performantele inexistente ale tineretului de astazi, nu vorbim deloc? E doar vina parintilor ca scoateti pe banda rulanta semianalfabeti cu diplome? Macar daca ati fi avut rezultate...dar asa...pare ca doar cereti ceva fara sa aveti un fundament, sorry!
Raspunde

@Carcotel

Acum 10 luni

Nu te lasa! Da-i si lupta contra profesorilor! Zi-le de la obraz! Ipochimen ce esti, habar n-ai pe ca lume traiesti!
Raspunde

Barosanu

Acum 10 luni

Citindu-ți comentariul, dragă @Carcotele, mai că-mi vine să-ți dau dreptate la faza cu „semianalfabeții cu diplome” scoși „pe bandă rulantă”. Și totuși rezist impulsului de a învinovăți niște profesori pentru faptul că tu ai ajuns un autor de texte mustind de ignoranță și de greșeli de exprimare. E nerealist și incorect să ai pretenția ca școala, profesorii, să repare ceea ce strică părinții, prietenii, tiktokul, netflixul și, până la urmă, copiii și tinerii înșiși, cu indolența și lipsa lor de responsabilitate. Dacă vrei să vorbim de performanțe, existente sau nu, află că trebuie să semeni ca să ai ce culege. Or, în condițiile în care Educația e subfinanțată de zeci de ani, doar un naiv ar putea avea pretenții de performanță. Presupun că tu performezi pe salariul minim la locul de muncă, nu?
Raspunde

Noichita Caldeanu

Acum 10 luni

Haideti si voi acolo unde nu sunt salarii minime! Limita e cerul! Puteti?
Raspunde

Un pedagog de ... scoala noua

Acum 10 luni

Nu cedam! Pe ei si pe mama lor!!!

Raspunde

Rammstein

Acum 10 luni

Dacă vor salarii mari ,atunci să lucreze 160 ore pe lună , 52 de săptămâni...si o lună de concediu plătit!... Parcă așa lucrează cei de la privat... Poate ne spune un cretin analfabet profesor câte ore are pe săptămână?... La muncă jegurilor!...
Raspunde

@Rammstein

Acum 10 luni

Vai de capul tau! Se vede ca n-ai dat pe la scoala! Nu ti-a placut scoala, acum muncesti 160 de ore pe luna si chiar mai mult! Jeg sa-i spui cui nu ti-a dat cei 7 ani elementari!
Raspunde

@Barosanu

Acum 10 luni

Barosane, eu eram ironic cu Carcotel, dar n-ai inteles. Totusi, arata-mi greselile de exprimare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus