Vineri,
12.09.2025
Partial Noros
Acum
16°C

Turismul din Biertan: Primarul Mircea Dragomir: Vrem să dezvoltăm localitatea pentru tineri. Ne dorim mult mai mulți turiști decât avem acum

Turismul din Biertan: Primarul Mircea Dragomir: Vrem să dezvoltăm localitatea pentru tineri. Ne dorim mult mai mulți turiști decât avem acum
Mircea Mihai Dragomir, primarul din Biertan Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

Cel mai important proiect care se desfășoară în aceste momente în comuna Biertan din județul Sibiu este proiectul de reabilitare a sitului UNESCO Biertan. Despre proiectele care sunt în derulare în aceste momente în comună, despre turism, dar și despre cum Biertanul vrea să atragă tinerii, am vorbit la finalul săptămânii trecute cu primarul comunei, Mircea-Mihai Dragomir.

„Anul acesta avem undeva la 17 proiecte din care opt pe PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), 5 le avem deja închise, trei se derulează încă, șase pe ADR centru, două pe POIM (Programul Operațional INFRASTRUCTURA MARE) în care suntem beneficiari și parteneri, avem pe AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) două proiecte pentru iluminatul public și stații de încărcare electrică, unul pe Anghel Saligny. Avem proiecte și avem de lucru foarte mult”, detaliază acesta.

Cel mai mare proiect este proiectul de reabilitare al sit-ului UNESCO, care își propune să transforme zona într-un atractivă pentru turiști, dar și pentru localnici.

„Acest proiect presupune intervenții asupra pieței centrale și în jurul Bisericii Fortificate, intervenții în infrastructură, pavaje, mobilier urban, bănci, în așa fel încât zona să devină mult mai atractivă pentru turiști, pentru localnici, și unde localnicii noștri pot să își desfășoare diferite activități, de la culturale, până la meșteșugărești, în așa fel încât să mișcăm un pic satul, să dezvoltăm această localitate pentru tinerii din ea. Este un proiect de 5 milioane jumătate de euro, în care noi avem aproape un milion de euro cofinanțare și în momentul de față încă nu știm de unde vom lua această cofinanțare pentru că bugetul nostru este aproape neexistent, mai ales că avem multe proiecte. Încercăm probabil la trezorerie, acolo este cel mai accesibil, și la bănci, dar încă nu știm de unde putem să le luăm”, a mai spus acesta.

Susținere pentru punctele gastronomice locale

În comuna Biertan funcționează în acest moment patru puncte gastronomice locale. Sprijinirea lor de către primărie este foarte importantă pentru că și ele contribuie la menținerea vie a turismului, mai explică primarul comunei.

„Noi facem parte și dintr-un GAL (Grup de acțiune locală) GAL-urile Târnavelor și în strategia aceasta noi ne-am propus, primarii din zonă, să nu luăm noi, publicii, banii de acolo, ci privații, în așa fel încât dacă dezvolți privații atunci se dezvoltă comunitatea și crește puterea economică a localității.

Am finanțat prin GAL-urile Târnavelor puncte gastronomice locale, am dezvoltate diferite activități de agrement pe care poți să le faci în zonă. Chiar săptămâna viitoare se deschide o nouă sesiune de finanțare în care cei care vor să-și facă puncte gastronomice locale sau vor să-și dezvolte o afacere locală pot depune proiecte. Sunt finanțări de la 20.00 sau la 50.000 de euro, fiecare cum vrea.Facem informări periodice, chemăm pe oameni să participe în așa fel încât să aplice pe aceste finanțări  europene. Chiar punctele gastronomice locale, la noi două din patru pe care le avem, sunt finanțate prin GAL.

Au primit undeva la 20.00 de euro să-și dezvolte punctul gastronomic local. Știu că sunt foarte mulțumiți, au foarte mult de lucru, dar mai este încă loc și încurajez oamenii din sat să participe la aceste fonduri, să-și dezvolte afacerea. E păcat, avem foarte mulți turiști care ar dori să facă activități, noi trebuie să ne dezvoltăm, să oferim experiențe mai multe. Cazări avem undeva la peste 250 de locuri de cazare, trebuie doar partea aceasta de experiențe să o dezvoltăm mai mult în așa fel încât să le dăm la turiști posibilitatea să facă diverse lucruri”, a mai detaliat acesta.

„Turismul începe să crească tot mai mult”

Toate experiențele pe care turiștii le pot testa la Biertan se dezvoltă de la un an la altul, arată primarul.

„Dacă ne raportăm la pandemie, turismul începe să crească tot mai mult, dar încă nu este la capacitatea maximă. Noi ne dorim mult mai mulți turiști decât avem acum, important este să-i facem să rămână aici, de asta încercăm să dezvoltăm aceste experiențe, să-i facem să rămână mai mult timp”, a concluzionat acesta.

Citește și:

Casa Dani, punctul gastronomic din județ care atrage turiști din America și Thailanda. O familie din Biertan l-a deschis cu fonduri europene: Gătim pe foc de lemn, la ceaun

Copșa Mare 122: O familie a reconstruit o șură de la zero și a transformat-o în pensiune și punct gastronomic local. „Am deschis acest loc din dorința de a face ceva al nostru. Fiind un vis și o dorință foarte puternică nu am făcut calcule”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Toto

Acum 3 zile

nu-mi vine sa cred ce titlu i-ati atribuit, vrea turiști, dar închide localitatea, na cum vine treaba ?
Raspunde

Sparrow

Acum 2 zile

" Sā punem Biertanu' pe hartā !" " Sā capacitām toate resursele de care dispunem", " Sā rāmânem ancorati in traditii dar totodatā sā clādim un viitor sustenabil", " plecând de la rādācinile culturale milenare, împletindu-le cu toate posibilitātile oferite de conteporaneitate, prin efort comun sā...." Pot enumera asa douā ore. Adicā frectii. Si din partea biertanezilor si din partea extaziatilor de garagarā .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus