Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Ce alimente să eviți atunci când porți aparat dentar

Ce alimente să eviți atunci când porți aparat dentar

Aparatele dentare sunt dispozitive utilizate pentru corectarea poziției dinților și a maxilarelor. Acestea pot fi folosite pentru a corecta o serie de probleme dentare, inclusiv dinți crescuți strâmb, suprapuși sau cu spații prea mari între ei, malocluzii și multe altele. De asemenea, pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului, acesta fiind, de altfel, unul dintre motivele pentru care cei mai mulți adulți optează pentru tratamente ortodontice.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare având un anumit rol bine definit și o eficiență în corectarea diferitelor probleme dentare. Cele mai cunoscute sunt aparatele dentare fixe, aparatele mobile, de tip Invisalign și cele linguale. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să alegi aplicarea unui aparat dentar in Sibiu, unde se găsește una dintre cele mai bune clinici stomatologice din țară.

Aparate dentare fixe

Acestea sunt cele mai comune tipuri de aparate dentare. Ele constau într-o serie de elemente, printre care se numără brackeții, care sunt lipiți pe fiecare dinte și uniți prin arcuri metalice, ce exercită o presiune constantă asupra danturii, ajutând la îndreptarea ei.

Aparate dentare mobile

Acestea sunt dispozitive care pot fi îndepărtate în timpul mesei și care pot fi purtate doar pentru anumite perioade de timp. Sunt, de obicei, utilizate pentru a corecta probleme dentare mai puțin severe. Un tip de aparat dentar invizibil este Invisalign, care este transparent și detașabil.

Aparate dentare linguale

Acestea sunt similare aparatelor dentare fixe, dar sunt atașate pe partea interioară a danturii, fiind, deci invizibile. Acestea pot produce un disconfort mai mare la începutul tratamentului și sunt mai dificil de întreținut decât aparatele dentare tradiționale.

Toate aceste tipuri de aparate dentare pot fi montate prin servicii de stomatologie Sibiu de cea mai înaltă calitate.

Ce alimente să eviți atunci când porți aparat dentar

Aparatul dentar necesită respectarea unor reguli de igienă orală stricte. De asemenea, există anumite alimente pe care ar trebui să le eviți sau să le consumi cu precauție atunci când porți un aparat dentar, pentru a evita deteriorarea acestuia sau apariția unor probleme la nivelul dinților sau al gingiilor.

Alimente tari sau crocante

Alimentele tari sau crocante pot cauza daune aparatului dentar, în special celor fixe. Nuci, semințe, popcorn, chipsuri, mere sau morcovi cruzi, acestea sunt doar câteva dintre alimentele care pot rupe sau desprinde brackeții. Dacă nu poți renunța la aceste alimente, încearcă să le consumi într-un mod diferit. De exemplu, poți tăia merele sau morcovii în bucăți mici, în loc să muști din ele direct.

Alimente lipicioase

Alimentele lipicioase, cum ar fi bomboanele gumate, caramelul, jeleurile sau guma de mestecat, pot adera la aparatul dentar și pot cauza desprinderea acestuia. În plus, aceste alimente pot fi dificil de îndepărtat complet în timpul periajului dentar, ceea ce poate duce la acumularea plăcii bacteriene și la apariția cariilor.

Alimente cu fibre tari

Carnea de vită, de pui sau porc poate fi, uneori, dificil de mestecat și poate provoca disconfort sau poate contribui la desprinderea brackeților. În plus, legumele fibroase, cum ar fi țelina sau spanacul, pot rămâne blocate în aparatul dentar. Este indicat să tai carnea în bucăți mici și să o gătești până devine fragedă.

Alimente și băuturi cu conținut ridicat de zahăr

Băuturile carbogazoase, sucurile cu zahăr și dulciurile sunt cunoscute pentru faptul că favorizează formarea cariilor dentare. Zahărul se poate depune și acumula în aparatul dentar, ceea ce poate duce la dezvoltarea plăcii bacteriene și la apariția cariilor. Încearcă să înlocuiești aceste băuturi și alimente cu alternative mai sănătoase, cum ar fi apa, sucurile fără zahăr sau fructele proaspete.

Cu sau fără aparat dentar, este mereu recomandat să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată. Limitarea sau evitarea alimentelor prezentate mai sus te va ajuta să menții integritatea aparatului dentar, astfel încât tratamentul ortodontic să fie unul eficient.

Sursa foto: Freepik

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus