Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
22°C

Gratuit în Muzeul Astra, pentru copii, de 1 iunie: Târg de jucării, Gusturile copilăriei, spectacole de muzică și teatru

Gratuit în Muzeul Astra, pentru copii, de 1 iunie: Târg de jucării, Gusturile copilăriei, spectacole de muzică și teatru

Copiii care vizitează în 1 iunie Muzeul în aer liber ASTRA din Pădurea Dumbrava Sibiului beneficiază de acces gratuit şi au ocazia să se bucure de Târgul de Jucării, unde au fost invitaţi 29 de meşteri populari din ţară şi din Republica Moldova. Gratuitatea la intrarea în muzeu este pentru copiii cu vârsta până la 14 ani.

"Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 1 - 4 iunie 2023 cea de-a XVI-a ediţie a evenimentului Târgul de jucării. (...) În program se regăsesc ateliere demonstrative, cum sunt spre exemplu cele de olărit, sau cele în care vizitatorii pot învăţa cum se face o căpiţă din lână sau să confecţioneze marionete şi jucării din lemn. La ediţia din acest an a Târgului de Jucării participă 29 de meşteri populari din România şi din Republica Moldova", se arată în comunicatul organizatorilor.

Pentru prima dată la Târgul de Jucării, se va găti pentru copii în cadrul unui atelier numit "Gusturile Copilăriei". Astfel, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului, vor fi amenajate trei vetre cu 15 locuri de prăjit slănina şi trei mese pentru a pregăti preparate tradiţionale din copilăria de demult.

"Mesajul se leagă de gusturile copilăriei, se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor şi noi vom fi prezenţi cu explicaţii sugestive în timp ce vom pregăti bucăţele. Slănina, de pildă, se folosea mult în această perioadă pentru că dădea căldura şi se topea. La munca de la câmp se prăjea la jar cu pită mai tare şi ceapă verde din grădină. Apar cartofii noi, un deliciu pentru copilăria noastră, prăjiţi în unsoare cu salată verde şi mujdei. Cum în putină mai erau bucăţi de telemea se rădea deasupra cartofilor. Vorbim despre un deliciu culinar desprins dintr-o copilărie de poveste ! Mă voi ocupa personal de pregătirea acestor 'gusturi' din copilărie", a declarat managerul muzeului sibian, Ciprian Ştefan.

La Târgul de Jucării se vor putea crea şi marcaje montane. Pentru iubitorii sportului va fi o nouă cursă cu obstacole. Pe traseul prin pădure vor fi amenajate marcaje montane care vor ajuta pe cei interesaţi să recunoască simbolurile şi astfel să se orienteze în teren.

Această ediţie îşi doreşte să atragă copiii şi adulţii către natură.

'"Despre albine şi stupi', precum şi 'Despre peşti şi pescari' vom povesti în atelierele noastre deschise publicului. Vom degusta miere de diferite sortimente, vom confecţiona lumânări din ceară şi îl vom cunoaşte pe Mihail, personajul nostru din Micul pescar, care ne va învăţa ce înseamnă pescuitul sportiv. De asemenea, vom confecţiona baiere din lână şi peşti din hârtie. În acelaşi cadru, învăţătorul rural ne pregăteşte o incursiune în tainele învăţământului de altă dată, privit prin ochii copiilor de azi, precum şi o serie de diafilme pe care le puteţi urmări în sala de clasă a Şcolii din Ticera. Nu vor lipsi nici ateliere de storytelling cu pictură pe şevalet, activitate bazată pe o poveste care ne ajută să descoperim muzeul cu mai multă uşurinţă. Cu ajutorul planşelor pentru pictură vom ilustra 3 gospodării şi 2 instalaţii cuprinse în povestea Cărarea Ocolită: Gospodăria de la Horezu, Casa Meşteroaiei, Moară Căciulata, Moară de vânt cu pânze, Gospodăria de la Găleşoaia. Fiecare planşă va fi însoţită de un cod QR ce conţine scurte texte din poveste, citite chiar de autorul acesteia", a anunţat Raluca Andrei, şef serviciu Educaţie şi Interpretare Patrimoniu al Muzeului ASTRA.

Vor fi şi trei spectacole muzicale, interactive şi de mişcare: Duelul instrumentelor, Muzică din desene animate şi Copilăria lui Beethoven - un spectacol care prezintă povestea compozitorului care a îmbogăţit tezaurul universal al muzicii clasice atât prin marile simfonii, prin sonatele şi concertele sale pentru vioară şi pian, cât şi printr-un nou procedeu tehnic muzical: variaţiunea pe temă dată.

Organizatorii au pregătit şi un spectacol de teatru, Poveşti Africane.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus