Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Renovarea Secției de Dermatologie s-a încheiat. Dr. Maria Rotaru: În aproximativ două săptămâni ne întoarcem „acasă”

Renovarea Secției de Dermatologie s-a încheiat. Dr. Maria Rotaru: În aproximativ două săptămâni ne întoarcem „acasă”

Pavilionul Clinicii Dermato – Venerologie a fost inaugurat astăzi, 30 mai, după ce lucrările de renovare și modernizare s-au încheiat. Secția este cea de-a opta clădire reabilitată și modernizată și adăpostește opt saloane, patru cabinete medicale, două săli de tratament și o sală de intervenții. Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și cei ai Spitalului Clinic de Urgență anunță că această secție va putea oferi acum condiții optime de cazare și tratament pentru 26 de pacienți.

Lucrările de la clădirea Secției de Dermatologie a Spitalului Județean din Sibiu au fost realizate de firma sibiană „Balor Cons” SRL.

„Pe lângă lucrările de reabilitare, amenajare interioară și eficientizare termică, am reușit să creăm pacienților și personalului angajat noi facilități: instalație de climatizare, platformă elevatoare pentru persoanele cu dizabilități, sistem de comunicație pacient – asistent, toalete în fiecare salon, sisteme de securitate și alarmare la incendiu”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Valoarea investiției este de 3,58 milioane lei (fără TVA), din care 2,54 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, 561,8 mii lei contribuția Consiliului Județean Sibiu și 476,5 mii lei fonduri alocate prin Agenda de Sănătate a Municipiului Sibiu.

Lucrările au vizat înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei interioare și exterioare, aplicarea de tencuieli speciale la exterior, finisaje conforme normelor medicale la interior (podea și tapet din PVC tratat împotriva microbilor și bacteriilor), instalații noi de încălzire, apă, canalizare și electricitate.

„Prin toate investițiile pe care le realizăm, urmărim să reducem consumul de energie primară, fie că ne referim la gazul metan sau la energia electrică furnizate prin rețelele publice. Clădirea Secției Clinice Dermato – Venerologie va consuma cu 30 % mai puțină energie din aceste surse convenționale, iar 16 % din necesar va proveni din surse regenerabile”, a mai declarat Daniela Cîmpean.

Personalul se întoarce „acasă”

Adresabilitatea specializării dermatologie  - venerologie este una ridicată, printre pacienți numărându-se persoane atât din județul Sibiu cât și din județele Brașov, Alba și Vâlcea.

În cadrul inaugurării a vorbit și medicul Maria Rotaru, șefa secției de Dermatologie care s-a arătat încântată că se întoarce acasă.

„Noi am părăsit această clădire într-o perioadă foarte tulbure, atunci când a venit pandemia. În martie 2020 a trebuit să părăsim clădirea că așa a fost conjunctura epidemiologică și am avut un pelerinaj prin curtea spitalului, am avut locații diferite, dar tot timpul am făcut cumva să menținem întreaga activitate sau cel puțin cât s-a putut în condițiile pe care le-am avut. Ne-am axat foarte mult pe ambulator și am avut inclusiv activitate universitară. Noi avem o echipă foarte frumoasă pe care o coordonez de destul de mulți ani, avem 32 de membri în colectivul Secției de Dermatologie dintre care 16 sunt rezidenți. […] La ora actuală ne reîntregim, revenim acasă așa că ne bucurăm foarte mult că vom fi acasă și vom putea să aplicăm tot ce am învățat până acum, spre folosul pacienților și să formăm rezidenți așa cum ne-am dorit”, a spus dr. Maria Rotaru, șefa secției de Dermatologie.

Aceasta a mai precizat că, în cel mult două săptămâni, activitatea secției ar putea fi reluată în clădirea renovată și modernizată.

Clădirea în care se află Dermatologia este una dintre cele mai vechi ale SCJU Sibiu și are semnificație istorică. Pe frontispiciul clădirii se menționează faptul că, pe 25 iunie 1894, în interiorul acesteia s-a născut Hermann Oberth, cel care avea să devină „Părintele zborului spațial”. În acea vreme clădirea găzduia Maternitatea.

Cum arată noua clădire

În turul din timpul inagurării, la parter s-au prezentat grupurile sanitare atât pentru persoane cu dizabilități, cât și pentru pacienți, și birourile medicilor. Tot aici este și a biroul asistenței șefe, un birou accesibil pentru a putea administra toată activitatea. Apoi începe zona de saloane cu paturi care au saltele noi și toatele proprii. De asemenea, saloanele sunt dotate cu lumină potrivită atât pentru pacienți cât și pentru medicii care consultă și cu sisteme de aer condiționat. Tot la parter este și sala de tratament unde se află un aparat pe care medicul Maria Rotaru îl cataloghează drept o investiție foarte valoroasă. A fost achiziționat undeva prin anul 2018, dar pe perioada în care secția a fost mutată pentru renovarea clădirii nu s-a putut folosi pentru că nu a existat spațiu pentru a fi mutat.

„Este o cabină foarte valoroasă. Zeci de ani, de când am terminat eu specialitatea, mi-am dorit așa ceva. Am făcut în fiecare an referat pentru a-l putea achiziționa. A costat destul de mulți bani. La un moment dat am avut înțelegere și a fost achiziționat. Se folosește la afecțiuni dermatologice, printre care se numără psoriazisul. Este o afecțiune validantă și chinuitoare, mai ales în anumite forme severe și apoi fiind boală cronică este boală cu recidivă, adică are nevoie de tratament. Mai este folosit în dermatita atopică, alergii, vitiligo și chiar pe anumite limfoame cutanate. Este un aparat care ne ajută foarte mult la un tratament numit foto-terapie”, a explicat șefa secției.  

La parter se mai află o boxă de curățenie, un oficiu din care se va distribui masa, iar la etaj se află sala de tratament și alte saloane. 

 

Foto: Silvana Armat 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

SORU

Acum 10 luni

Renovam doar zonele de linga gard ? Adica cele care se vad din afara. E bine si asa ,decit deloc .Bravo doamna Cimpean, o realizare importanta dar pe cind noul spital?
Raspunde

Un sibian

Acum 10 luni

acum sa vezi spagi!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus