Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Patriarhia Română a dedicat anul 2023 bunicilor noștri. Zeci de proiecte și campanii sociale create pentru a-i ajuta

Patriarhia Română a dedicat anul 2023 bunicilor noștri. Zeci de proiecte și campanii  sociale create pentru a-i ajuta

Mitropolia Ardealului omagiază anul acesta persoanele vârstnice și ce mod mai potrivit pentru a-și arăta grija, dragostea și respectul pentru bunicii și bunicile noastre decât seria de programe create special pentru a-i ajuta. Vorbim aici de servicii sociale, de sprijin material sau financiar, de măsuri de prevenire a vulnerabilității persoanelor în vârstă care pot duce la marginalizare și chiar la excludere socială sau de oferirea de locuri de cazare în cămine dedicate lor.

Anul 2023 este un an dedicat de Biserica Ortodoxă Romană persoanelor vârstnice și de aceea multe dintre proiectele și campaniile realizate de Departamentul Social-Filantropic și AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) sunt adresate persoanelor vulnerabile din acest grup țintă. Mai jos vă prezentăm o parte dintre aceste programe și campanii, multe dintre ele fiind în derulare.

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități este unul dintre proiectele care se adreasează și persoanelor vârstnice, cu certificat de handicap în termen de valabilitate. Centrul furnizează servicii de recuperare funcțională prin kinetoterapie, ergoterapie, gimnastică medicală, masaj de stimulare plantară, de asistență socială prin activități de informare, de evaluare/re-evaluare, suport emoțional și consiliere  și asiatență socială, suport în vederea reabilitării/reintegrării sociale: consiliere psihologică și psihosocială.  

Un alt program foarte important este și Cabinetul stomatologic care oferă servicii medicale gratuite persoanelor defavorizate și persoanelor vârstnice din Județul Sibiu. Nu mai puțin de 1.392 de intervenții, proceduri stomatologice și profilaxie au fost oferite anul trecut persoanelor din grupul țintă care numără copii, vârstnici, studenți, colaboratori, persoane adulte cu venituri reduse, fără adăpost, pacienți cu deficiențe psihice sau dizabilități, pacienți oncologici și așa mai departe.

„Alinare pentru suflet și trup” este un proiect medical în cadrul Cabinetului de medicină de familie Christiana, derulat de monahia Clementina Morari. Prin acest proiect se oferă asistenţă medicală constând în consultaţii şi tratamente de multe ori și la domiciliul bolnavilor imobilizați la pat, nedeplasabili și în cazuri de urgență.

Pe lângă toate aceste proiecte mai sunt și căminele pentru persoane vârstnice. Un astfel de cămin este „Sf. Muceniță Irina” din Sibiu, situat chiar lângă Biserica din Valea Aurie și care aparține Asociației Filantropice Sfântul Nicolae Sibiu, filială a Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu. Căminul oferă cazare pe perioada nedeterminată, îngrijire personală, supravegehere, îngrijiri medicale, asigurarea mesei calde, servicii de asistență socială, de consiliere psihologică sau socializare.

Un alt cămin pentru persoane vârstnice este cel care aparține de Asociația Sfântul Mihail Mântuitorul din Mediaș. Aici se oferă, de asemenea, servicii de cazare pe perioadă nedeteminată, servicii de îngrijire personală, supraveghere, îngrijiri medicale, asigurarea mesei calde, servicii de asistență socială, consiliere psihologică, socializare și  kinetoterapie.

Un alt proiect de suflet al Arhiepiscopiei Sibiului  este Centrul Social Catedral Sf. Treime Sibiu. Acest centru a fost amenajat din fonduri europene și are ca scop creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, prin facilitarea accesului persoanelor vârstnice la serviciile sociale și de sănătate de calitate. În cadrul Centrului se vor oferi: asistență socială, programe de socializare, culturalizare și de petrecere a timpului liber pentru persoane de vârsta a treia, în scopul îmbunătățirii calității vieții și prevenirii instituționalizării acestora. Prin cabinetul medical și kineto, cel psihologic și juridic se vor furniza ședințe de kinetoterapie și terapii legate de sănătatea mintală, screening/ecografie, consiliere și suport pentru vârstnici în ce privește recunoașterea și tratarea promptă a tulburărilor mintale și neurologice, a problemelor adminstrative sau domestice.

Serviciul social „Masa pe Roți”, un proiect AFOS, oferă beneficiarelor o masă caldă de 2 ori/săptămână, transportată la domiciliul asistaților, precum și asistență socială prin activităţi de informare, evaluare, monitorizare și consiliere socială. Acest serviciu vine în sprijinul persoanelor vârstnice și/sau cu handicap, de pe raza municipiului Sibiu. Tot AFOS a adus comunității sibiene serviciul ambulanțier al asociației eparhiale care vine în sprijinul  persoanelor vârstnice sărace şi greu deplasabile pentru transportul lor la recuperare sau tratament, domiciliu sau cămin în Sibiu sau în alte localități și pentru buna desfășurare a activităților din cadrul Programului Socio-Medical ”Sănătate pentru Sate” și cel al campaniei „Donează Sânge, salvează o viață!”

Campania „Protejăm vârstnicii de acasă” se adresează persoanelor în vârstă, care se deplasează greu si sunt izolate, cu venituri mici, fără aparținători sau cu dizabilități. Prin intermediul acestei campanii se oferă celor aflați în evidența Sectorului Social-Filantropic pachete cu alimente, produse de curățenie și produse de îngrijire corporală. 

În cadrul proiectelor, campaniilor şi acţiunilor realizate de Departamentul Social-filantropic, un număr de 3.120 de persoane defavorizate au beneficiat de autor financiar, alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării și rechizite acolo unde a fost vorba despre copii.

Serviciile sociale din cadrul Arhiepiscopiei Sibiu respectă principiile de bază ale asistenței sociale (demnitatea și autodeterminarea, confidențialitatea și intimitatea beneficiarilor) și previn marginalizarea și excluziunea socială a beneficiarilor prin acțiuni de asistență socială. Arhiepiscopia deține certificat de acreditare ca furnizor de asistență socială conform Deciziei nr. 1069/2014, în conformitate cu prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale.

Oricine este interesat de aceste programe sau își dorește să afle mai multe detalii poate folosi datele de mai jos: 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu: Str. Mitropoliei, Nr. 24, cod: 550179, tel. 0269/211584

CSRNMTA Sibiu și Cabinet: str. A.D. Xenopol nr. 26, tel. 0269.701.280

Departamentul Social- Filantropic și AFOS - str. Dealului nr. 13, tel. 0269/213052

e-mail: [email protected]

www.mitropolia-ardealului.ro

www.filantropiaortodoxasibiu.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus